Marie og Tim er på vei til Katwe: – Det vi tar for gitt, drømmer mange om der nede. Skole, for eksempel.

EI ANNERLEDES SKOLEUKE: Marie Langaas (14) fra Undrumsdal og Tim Sverre Mofossbakke (14) fra Fon har reist fra Revetal ungdomsskole for å gå på Katwe secondary school for ei uke. Foto: Stian Ormestad.

RE/KATWE: Mens barn i Katwe jubler for å få gå på skole, driver Re-elever med hærverk på den splitter nye skolen. Marie og Tim vil ta med seg takknemlighet-tanken tilbake og spre den blant medelever og voksne. – Vi trenger en realitycheck, mener ungdommene.

Les også: Hele ungdomsskolen jobber for Katwe.

I går dro de fra Re, og først på onsdag er de framme i Katwe i Uganda – en helt annen verden enn her hjemme.

I Katwe er skolebarna glad for å få gå på skole og skape seg et grunnlag for sin egen framtid, for eksempel.

– Sånn er det langt ifra alltid her i Norge, forteller Marie Langaas (14) og Tim Sverre Mofossbakke (14). – Dessverre!

ELEVRÅDSAMARBEID: Elevrådene ved Revetal ungdomsskole og Katwe secondary school har tett kontakt, og elevreisen hvert år er en oppfølging av dette prosjektet. En dag hvert år jobber ungdomsskole-elevene til inntekt for Katwe. Foto: Stian Ormestad.

Hærverk på skolen

– Se bare på den nye skolen vår, som allerede nå mangler dørhåndtak på noen grupperom, det er slått høl i veggene, og det er rett og slett noen som driver med hærverk her, på den helt nye skolen.

– Jeg tror ikke vi veit hvor heldige vi er, som får lov til å gå på skole. Vi tar det som en selvfølge og kanskje mest som noe pes, sier Tim.

– Det var først da jeg så filmen fra Katwe-utvekslingen tidligere at jeg skjønte hvor heldig vi er, og at vi må være takknemlig for de mulighetene vi har her i Norge.

– Vi har mye å lære om verden rundt oss

Tim vil veldig gjerne bli politi, og Marie sikter mot en karriere innen styre og stell – politiker eller byråkrat. Viktige jobber for framtida.

Begge tror det å løfte blikket og lære mer om verden, vil hjelpe dem i yrkevalgene sine.

Når de kommer hjem skal de dele opplevelser og erfaringer med medelever, lærere og ReAvisas lesere. De vil også lage en film fra reisen.

– Det er viktig å vite noe om verden. Jeg har alltid visst at vi i Norge har det bedre enn mange andre, men vi har nok mye å lære likevel, sier Tim.

Skolegang er luksus

BARNEHJEM: Katwe-Re childrens home er et av prosjektene som spinner ut av vennskapskommune-samarbeidet. Her skal Re-følget sove under Katwe-besøket. Foto: Privat.

– Som for eksempel det å sette pris på skolen. I Uganda veit vi at foreldrene jobber livet av seg for å ha råd til å sende barna på skolen, så de kan få seg en utdannelse og en bedre framtid. Men mange har ikke muligheten i det hele tatt.

– Jeg trodde før at fattigdom bare kom av krig. Men fattigdom kommer også av at mange ikke har muligheten til å skape seg en bedre framtid med skole utdanning, sier Marie.

Da lider både folk og samfunn av å ikke utvikle seg videre, sånn som de kunne gjort med skikkelig skolegang og utdanning for alle.

– Likevel kommer vi til å møte masse blide folk, som kanskje ikke eier noen ting. Norge ligger på verdenstoppen i materielle goder, men vi ligger nesten på bunn i åpenhet og det å komme folk i møte – og der ligger Uganda helt i toppen.

ET FANTASTISK DYRELIV: Turisme er viktig for Uganda, med flott natur og et fantastisk dyreliv. Foto: Stian Ormestad.

Ungdom snakker med ungdom

Dette gleder Revetal-elevene seg til å vise fram når de kommer hjem. – Det er moro å bli plukka ut og får lov til å reise, og det er stort å få lov til å videreføre prosjektet.

Begge to forteller om sterke opplevelser av å høre på de som har reist tidligere og se video fra Katwe. Det funker bedre når elever snakker med elever, enn at en voksen står der og forteller.

– Dere gruer dere ikke litt til å komme hjem og stå og prate foran hele skolen med lærere og elever?

– Nei, jeg tror heller vi gleder oss!, sier Marie. – For dette er et viktig prosjekt som gir oss mye – kanskje vi kan tenke den takknemlighet-tanken oftere? Og ta bedre vare på alt det vi har?

Tett kontakt mellom elevrådene i Re og Katwe

Vennskapskommunesamarbeidet mellom Re og Katwe har ført med seg mange vennskap på kryss og tvers i de to små samfunnene på hver sin kant av verden.

Elevrådene ved Revetal ungdomsskole og Katwe secondary school har tett kontakt, og elevreisen hvert år er en oppfølging av dette prosjektet. En dag hvert år jobber ungdomsskole-elevene til inntekt for Katwe.

Følget som reiser til Katwe i år består av elevene Marie og Tim, pluss to lærere. Rektor skal også være med og oppleve Katwe for aller første gang.

Bli med til Res vennskapskommune Katwe:

Se bilder fra Res vennskapskommune Katwe i Uganda.

Les mer om Re sin vennskapskommune Katwe – midt i Afrika.

,