Blir dette nye Tønsbergs nye ordfører?

ORDFØRERKANDIDAT: Ingen motkandidater, ingen kampvotering – nominasjonsmøtet valgte Lise Lorentzen Mandal (47) til nye Tønsberg Høyres ordførerkandidat i kommunevalget 2019. Det skjedde på Bakke mølle i kveld, torsdag 14. juni 2018. Foto: Stian Ormestad.

BAKKE MØLLE: Lise Lorentzen Mandal er nye Tønsberg Høyres ordførerkandidat. Det ble avgjort på Bakke mølle i kveld.

Torsdag 14. juni 2018 skulle Re Høyre oppløses, og nye Tønsberg Høyre stiftes. Begge deler skjedde i flotte Re-omgivelser, på Bakke møkke.

BLOMSTER OG TILLIT: Lise Lorentzen Mandal (47) har hele nye Tønsberg Høyre bak seg inn i valgkampen neste år. Resten av lista skal velges i november. Foto: Stian Ormestad.

– Det var vemodig, forteller Tove Øygarden til ReAvisa – den siste lederen av lokallaget. – Re Høyre er jo liksom hjertebarnet, da.

Ingen motkandidater dukka opp

Deretter skulle nye Tønsberg Høyres ordførerkandidat velges, og et nytt møte ble satt.

Da det tidligere i sommer ble klart at en enstemmig nominasjonskomite innstilte Lise Lorenzen Mandal (47), tok sittende ordfører Petter Berg betenkningstid, før han varslet at han trekker seg fra politikken etter denne perioden.

Dermed lå det aldri an til noen kamp om førsteplassen på Høyre-lista, men man veit jo aldri helt sikkert. Men da ingen motkandidat dukka opp, kunne en letta Lise Lorentzen Mandal motta en stående applaus.

Stående applaus fikk også Petter Berg, som ikke la skjul på at han var skuffa over nominasjonskomiteens vraking da nyheten ble kjent tidligere i sommer.

STÅENDE APPLAUS: Sittende Tønsberg-ordfører Petter Berg (62) gir seg i politikken etter denne perioden. Han er blitt et kjent Tønsberg-fjes her i Re i sammenslåingsdebatten og prosessen som nå pågår. Foto: Stian Ormestad,

– Petter har ikke hatt lette uker nå, men det at du står i det og gjør jobben som ordfører akkurat som før – det viser hvilken helstøpt ordfører vi har, sier møtelederen før ordføreren får en stor blomsterbukket.

FEIRER MED KAKE: Det nye lokallaget med Re og Tønsberg i nye Tønsberg Høyre er stiftet. Men det var også litt vemodig å oppløse Re Høyre, innrømmer den siste lokallagslederen Tove Øygarden til ReAvisa. Foto: Stian Ormestad.

– Det er ikke for å takke deg av, på ingen måte, for du er jo Tønsbergs ordfører nesten halvannet år til!

Det er skummelt å love for mye, men….

Nominasjonskomiteens leder Renate Rehn forteller at de la vekt på Lise Lorentzen Mandals evner som både leder og lagspiller. Målet er å få ordføreren i nye Tønsberg kommune, akkurat som i gamle Tønsberg kommune.

Nominasjonskomiteen hadde fem forslag å velge i, og Lise ble enstemmig innstilt. Hun fikk snakke litt om seg sjøl til nominasjonsmøtet:

– Nye Tønsberg skal bli landets beste kommune, sier den ferske ordførerkandidaten – som mener mye er bra allerede i dag i de to kommunene. – Vi må bare bli bedre på å markedsføre oss – ikke bare som en sommerby, men også alt det andre flotte i Re og Tønsberg.

– Det er jo litt skummelt å stå her og love for mye, men jeg kan love at vi tar med alt det gode fra sammenslåingsprosessen videre i den nye kommunen. Det er ikke en stor kommune som skal bli enda større, men to kommuner som skal bli til en helt ny.

– Fått fart på politiker’n i meg

PRESENTERER SEG SJØL: Lise Lorentzen Mandal (47) forteller om seg og sitt foran nye Tønsberg Høyres nominasjonsmøte. Foto: Stian Ormestad.

I prat med ReAvisa framhever Lise næringslivet. – Vi må være framoverlente og legge tilrette for både gammel og ny næring. Vi må få fram alt det vi har fått til, og få fram hva vi ønsker oss, sier ordførerkandidaten.

KOZ OG KLEMZ: Det ble mange gratulasjoner etter at resultatet var klart. Foto: Stian Ormestad.

Hun viser til leserinnlegget fra lederen av Tønsberg næringsforening: «Hva kan Tønsberg lære av Re?»

– Jeg skal ta en prat med Heidi (næringsforeningslederen, red anm) for å lære mer. Jeg veit langt ifra alt om Re enda, innrømmer Lise til ReAvisa. – Jeg har en sønn som har slått seg ned på gård i Re, også er denne kjolen faktisk kjøpt på Re-torvet.

Politisk har ordførerkandidaten ikke særlig lang fartstid. Hun ble valgt inn for Høyre ved forrige lokalvalg. – Høyre har alltid vært mitt parti, men det var først da jeg ble spurt av nominasjonskomiteen for fire år siden at jeg fikk fart på politiker’n i meg.

– Det har vært en bratt læringskurve, og jeg har fortsatt mye å lære – men jeg er lysten på å lære mer. Jeg ønsker å være med på å skape framtida i den nye Tønsberg kommune.

Vil ta det beste fra hver kommune

– GLEDER MEG! Lise innrømmer til ReAvisa at hun veit langt ifra alt om Re, – men jeg gleder meg til å bli bedre kjent med Re! Foto: Stian Ormestad.

Til ReAvisa sier Lise at hun vil ta det beste fra Re og det beste fra Tønsberg. Noe vi hørte på folkemøter før Tønsberg ble valgt, men som nå viser seg å bli vanskelig i praksis?

HYLLET: Petter Berg (62) fikk ikke fornyet tillit, men ble hyllet av nominasjonsmøtet for jobben som ordfører – som varer enda et snaut halvannet års tid. Foto: Stian Ormestad.

– Tjenestenivået virker å være ganske forskjellig i de to kommunene i dag. Et eksempel er sjukehjemsdekning. Det vil bli veldig dyrt å ta det beste fra hver – hele veien?

– Da er det om å gjøre å finne et nivå som er til det bedre for begge kommuner – for framtida. Sammen står vi sterkere, og blir bedre rusta for framtida og alle utfordringene som venter. Som for eksempel eldrebølgen – som egentlig ikke er noen «bølge» som sådan, for bølger trekker seg jo tilbake. Eldre»bølgen» er en utfordring vi veit kommer for å bli.

– Jeg mener Re og Tønsberg utfyller hverandre – som for eksempel når det kommer til næringsliv. Men alt dette skal jeg lære mye mer om framover.

– Og det gleder jeg meg til!, sier en strålende fornøyd, fersk og blid ordførerkandidat for nye Tønsberg Høyre.

Resten av Høyre-lista velges i et nytt nominasjonsmøte i november.

STÅENDE APPLAUS: Her har akkurat avgjørelsen falt: Lise Lorentzen Mandal (47) er nye Tønsberg Høyres ordførerkandidat. Foto: Stian Ormestad.

 

Har du trua på nye Tønsberg kommune?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

Les mer om kommunesammenslåing.

Les også: Ja, Re er stort i areal. Men kvadratmeter, jorder, fjellknauser og trær har ikke stemmerett.

Les mer om politikk i Re.