Morten er fortsatt på tinget – men mister andremandatet

GÅR TILBAKE: Fremskrittspartiet går tilbake i Vestfold og mister andremandatet – som Morten Stordalen (FrP) kjempa for å beholde i valgkampen. Foto: Stian Ormetad.

RE/OSLO: – Det er en delt glede, det er ikke noen tvil om det, sier Morten Stordalen (FrP) til ReAvisa dagen derpå.

Les også: Reingene gjør sin borgerplikt i ruskeværet

Sjekk valgresultatet i ditt sogn: Høyre, SP og AP er vinnerne

Tre erfarne og fire nye politikere kommer inn på Stortinget fra Vestfold den kommende perioden. Morten Stordalen (FrP) fra Brekkeåsen er en av de erfarne, han får fire nye år.

KJEMPET FOR ANDREMANDATET: FrP-toppene Ellen Eriksen og Morten Stordalen var optimister i valgkampen. Foto: Stian Ormestad.

Men han blir aleine for Fremskrittspartiet på Vestfoldbenken. Partiet mister et mandat med 2,6 prosent færre stemmer enn ved forrige stortingsvalg.

– Vi visste det måtte kjempes, og den kampen tok vi!

– Det er en delt glede, ikke noe tvil om det. Det er strålende at partiet klarer å holde seg såpass oppe som det gjør, etter en periode i regjering.  Vi går riktignok litt tilbake, men ikke mye, mener Morten.

– Så skal vi huske på at da jeg kom inn med andremandatet for fire år siden, var det helt på håret. Vi visste at det måtte kjempes, og den kampen tok vi.

– Og generelt har FrP gjort et godt valg, mener Morten:

– Fra å ligge veldig lavt på målinger på vårparten, til å løfte oss gjennom sommeren og høsten fram til valget. Så løfta vi oss akkurat ikke nok i Vestfold til å beholde våre to på Vestfoldbenken, men det er en trøst at mandatet går til Høyre.

Blå Vestfoldbenk

– Det er en blå Vestfoldbenk, fortsatt borgerlig flertall på Stortinget, og den blå-blå regjeringa blir sittende. Det må vi være fornøyd med. Så vil jeg være så raus og romslig at jeg gratulerer Høyre med et godt valg i Vestfold og landet forøvrig.

IKKE PÅ TINGET: Per Asbjørn Andvik (SP) fra Ramnes sto på 2. plass på Senterpartiets Vestfold-liste. Foto: Stian Ormestad.

– I tillegg får jeg vel spandere en gratulasjon på Senterpartiet for et godt stortingsvalg i Senterparti-kommunen Re, sier Morten Stordalen til ReAvisa – som oppsummerer:

– Ja, vi går litt tilbake, men jeg skal uansett jobbe godt for FrP og Vestfold – det ser jeg fram til. Jeg glemmer aldri hvor jeg kommer fra!

Posisjoner skal fordeles foran en ny periode

Den store spenningen nå er hvordan nye posisjoner skal fordeles. Morten Stordalen har vært fraksjonsleder i Stortinget denne perioden.

På spørsmål om en eventuell regjeringsposisjon i den kommende perioden, svarer han:

– Det har jeg ikke hørt noe om. Jeg trives veldig godt på Stortinget. Men det blir en spennende prosess som starter nå og vi ser resultatet av om en snau måneds tid.

TEAM ERNA: Lokallagsleder Tove Øygarden (H) har her besøk av statsminister Erna Solberg (H) hjemme i Ramnes i lokalvalgkampen for to år siden. Foto: Stian Ormestad.

Dette er den nye Vestfoldbenken:

Følgende folkevalgte representerer Vestfold den kommende perioden:

MEST TILBAKE: Arbeiderpartiet ved lokallagsleder Lars Jørgen Ormestad (AP) går mest tilbake i Re, og går også tilbake i Vestfold – men partiet beholder sine to plasser på Vestfoldbenken. Foto: Stian Ormestad.

Nevnte Morten Stordalen (FrP) fra Re, som tar fire nye år.

Arbeiderpartiet beholder sine to plasser på Vestfoldbenken: Maria Aasen-Svendsrud fra Horten er ny på Stortinget, mens Dag Terje Andersen fra Lardal er en veteran.

Høyre er for første gang det største partiet i Re, og går også fram ellers i Vestfold.

Høyre øker dermed fra to til tre plasser på Vestfoldbenken, med Camilla Westgaard-Halle og Erlend Larsen som nye rikspolitikere, mens partikollega Kårstein Eidem Løvås tar fire nye år.

– Dette er historisk. Vi må tilbake til 1985 for å finne en så sterk Vestfoldbenk, sier Kårstein Løvås (H) til Tønsbergs Blad.

Tjøme-politikeren Carl Erik Grimstad (V) vil komme inn på utjavningsmandatet fra Vestfold, ifølge NRK Vestfold.

Dermed går Anders Tyvand (KrF) ut av Stortinget og KrF har ingen på Vestfoldbenken. KrF gikk sammen med Arbeiderpartiet mest tilbake i Re.

Kathrine Kleveland (SP) var inne og ute av tinget på utjavningsmandat hele natta, men det glapp i siste innspurt. Dermed blir ikke Per Asbjørn Andvik (SP) vara til Stortinget, tross at Senterpartiet hadde størst framgang i Re.

Fortsatt mangler fem prosent av stemmene både nasjonalt og i Re. Disse stemmene vil bli telt opp tirsdag og det endelige resultatet skal være klart innen klokka 17.00 tirsdag 12. september.

MER SULTEN ENN NOEN GANG: Morten Stordalen (48) fra Brekkeåsen har krabba, lært seg å gå, og er nå klar for å løpe. Foto: Stian Ormestad.

Sjekk valgresultatet i ditt sogn: Høyre, SP og AP er vinnerne

Les også: Senterpartiet går aller mest fram i Re

Les også: Høyre kan bli det største partiet i Re – for første gang

Les også: To på tinget fra Re?

Les også: Rekordmange har forhåndsstemt i Re

Les mer om stortingsvalget her på nettavisa – og les mer om stortingsvalget i ReAvisa, september 2017

VALG-AVIS: 11 sider er satt av til stortingsvalget i ReAvisa som kom ut torsdag før valget. Faksimile: ReAvisa, september 2017.

Her vil siste opptelling tikke inn – sjekk Valgresultat.no.

Følg med på valgresultatet på ReAvisa.no – her får du siste nytt fra valgdagen.