Vivestad femten-dobla innbyggertallet denne helga

200816_VIVESTAD_HOSTMARKED_001

HELGAS HØYDEPUNKT: Konserten med Ila Auto har på bare to år rekki å blitt markedets høydepunkt for mange små og store. I år var det enda flere tilhørere enn i fjor. Foto: Stian Ormestad.

VIVESTAD: Bygda med rett over 400 innbyggere tok godt i mot godt over 6.000 besøkende.

Kommunesammenslåing - hva mener du?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

 

200816_VIVESTAD_HOSTMARKED_008

ANSIKTSMALING: Malin skjærstad Kjellås (5 1/2) fra Holmestrand blir her til en flott sommerfugl. Karin Siebenlist fra Vivestad er kunstneren bak et av mange, mange kunstverk i løpet av markedshelga. Foto: Stian Ormestad.

Det er ti år siden det første Vivestad Høstmarked, og årets marked var det 11. i rekka.

Her er det noe for både små og store, med alt fra ansiktsmaling, lekeplass, musikk og underholdning – til ordførerdebatt om Res framtid.

Til Vivestad hadde både Tønsberg-ordfører Petter Berg (H), Horten-ordfører Are Karlsen (AP), Holmestrand-ordfører Alf Johan Svele (H), og Hof-ordfører Mette Måge Olsen (AP) tatt turen.

Fra vårt eget politikerkorps var Re-ordfører Thorvald Hillestad (SP) og nei-general Heming Olaussen (SV) på plass.

Dessverre ble debatten mer apell enn debatt – mye likt det vi har sett på folkemøter hele uka gjennom, både i Vivestad, Våle, Undrumsdal og på Revetal. Tirsdag 23. august arrangeres det siste av fem folkemøter på Vonheim i Fon.

Først helt på tampen blir det åpnet for en diskusjon ordførerne mellom.

200816_VIVESTAD_HOSTMARKED_017

ER DET Å TA INNBYGGERNE PÅ ALVOR? Holmestrand-ordfører Alf Johan Svele (H) er overraska over opplysningene om at Vivestad-elever har fire barneskoler i kortere avstand i nabokommunene, enn den de skal gå på i Re. – At elevene ikke får gå på en skole i nærheten, sjøl om den ligger på andre siden av en kommunegrense – er det å ta innbyggerne på alvor, spør Svele retorisk – også med tanke på situasjonen for elever i Mulvika-området som søker om å få gå på skole i Holmestrand. Foto: Stian Ormestad.

Tønsberg-ordfører Berg minner om at det ikke er snakk om å snakke hverandre ned: – Vestfold tjent med å snakke hverandre fram. Men – den uavhengige rapporten bestilt av kommunestyret i Re viser at Tønsberg kommer best ut.

– Og mens det i Horten har vært diskusjon att og fram, var det hos oss et enstemmig ja med en gang vi fikk henvendelsen fra Re.

Horten-ordfører Karlsen svarer opp, og forteller at Horten ikke har vært så ivrig på kommunesammenslåing, men når Re aleine ble et alternativ fikk pipa en helt annen lyd der i by’n.

– Bare Re sammen med Horten blir en spennende kommune – ikke så altfor svær, med drøye 35.000 innbyggere.

Holmestrand-ordfører Svele peker på gode erfaringer fra tett 3K-samarbeid i mange år allerede, og forsikrer:

– Havner dere hos oss, skal dere være hjertelig velkommen!

200816_VIVESTAD_HOSTMARKED_018

EVENTYRLIG APELL: Heming Olaussen (SV) hadde skrevet et eventyr om Re og de tre frierne – urframført her på Vivestad Høstmarked. Foto: Stian Ormestad.

Hof-ordfører Måge Olsen viser til statistikk som viser at de fire kommunene et alternativ mot nord inkluderer – Hof, Sande, Holmestrand og Re – er de fire kommunene som vokser mest i Vestfold.

– Men til sjuende og sist er det deres valg, henvendte hun seg til alle reingene på markedet.

Re-ordfører Hillestad er bare sjeleglad for at noen vil ha oss:

– Tenk at Re har tre «friere» som alle vil bygge en ny kommune sammen med oss, for å sikre gode tjenester til innbyggerne i framtida. Det er ikke gitt at vi er i en sånn situasjon. Vi kan velge og vrake.

Nei-general Olaussen krutta på med velkjente nei-argumenter, denne gang også i eventyr-form.

200816_VIVESTAD_HOSTMARKED_011

GRAVØL? Vivestad-bygdas eget ølbryggerlag Kollen bryg og nydelsesforæning kunne som nabostand med debatt-scenen komme med nyttige tips og triks for en gravøl for Re kommune. Foto: Stian Ormestad.

Alle i panelet fikk et glasshjerte i gave som takk for oppmøtet.

– Når festtalene er over og hverdagen kommer i en ny kommune, da kan det være greit å ha et vakkert hjerte, sier markedsstyrets leder Vidar Vallumrød.

Og skulle man trenge en slurk gravøl ved avviklingen av Re kommune, var det ikke lange veien å gå for tips og vink.

Nabostanden til debatt-scenen var bygdas eget ølbryggerlag; Kollen bryg og nydelsesforæning.

Like bortenfor var det kø med barn som ville ha ansiktsmaling.

Malin Skjærstad Kjellås (5 1/2) fra Holmestrand blir malt til en sommerfulg i ansiktet.

– Vi er her hvert år fordi oldefar står og selger ting, forteller Malin. – Det er en tradisjon å reise til Vivestad Høstmarked, forteller mamma.

– Hvorfor vil du bli en sommerfugl da?

– Fordi sommerfugler er så fine, forteller Malin.

210816_JENNY_FRANK_WEDDE_1

SPONTAN AKSJON: Far og datter Wedde har dratt i gang en aksjon for folkeavstemning på lavbudsjett. De har sjøl “designa” T-skjortene. Farmor har tatt bildet. Budskapet er krystallklart: Ja til folkeavstemning! Foto: Gerd Wedde.

I tillegg til 150 stands, kom en «mobil stand» til på sparket: En folkeaksjon for folkeavstemning om kommunesammenslåing.

– Dette handler ikke om ja eller nei til sammenslåing. Dette handler om å ha en stemme i spørsmålet om ja eller nei, forteller Frank Wedde (52) og Jenny Wedde (21).

De gikk rundt i T-skjorter med påskriften «Ja til folkeavstemning» og prata med folk de møtte på veien. Engasjementet er stort, forteller de til ReAvisa.

– Takk for all støtte, gode samtaler og positive tilbakemeldinger i dag, vi snakkes sikkert i et fakkeltog om ikke så lenge, skriver Jenny på sin Facebook-profil – der støtteerklæringene også er mange.

Les også om da far og datter Wedde gikk fra folkemøtet på Revetal tidligere i uka i protest.

200816_VIVESTAD_HOSTMARKED_009

NÆRMERE 1.000 LITER LAPSKAUS: Vivestad Høstmarked veit at god mat og drikke er viktig – derfor jobber hele 60 dugnadsfolk bare med mat i løpet av helga. Totalt er rundt 150 dugnadsfolk i sving, i bygda med rett over 400 innbyggere. Gode naboer fra bygdene rundt hjelper også til. Foto: Stian Ormestad.

Vivestad Høstmarked oppsummerer markedshelga på sin Facebook-side:

– Samla har anslagsvis 6.000 – 6.200 vært innom markedet i løpet av helga, pluss utstillere, dugnadshjelpere og andre besøkende som ikke kom med bil.

– Takk for en fin helg, håper vi sees igjen neste år!

Les også mer om Vivestad Høstmarked i et eget markedsbilag i ReAvisa, august 2016.

200816_VIVESTAD_HOSTMARKED_002

ILA AUTO-MATISK SUKSESS: God stemning når Ila Auto spiller opp. Nå får vi håpe det er blitt en markedstradisjon med det andre året på rad – alle gode ting er tre? Foto: Stian Ormestad.


 

Her kan du lese mer om temaet kommunesammenslåing – og her finner du flere leserinnlegg om dette og andre tema.


– ANNONSE – 

, , ,