Populær kar på folkemøte om kommunesammenslåing

150816_FOLKEMOTE_VIVESTAD_4

POPPIS: Re-ordfører Thorvald Hillestad (SP) har flere friere hengende etter seg. Han og resten av kommunestyret har bare noen uker på å bestemme seg for hvem de velger av nye Holmestrand, Horten eller Tønsberg. Hillestad har tidligere røpet for ReAvisa at han heller mot Horten. Foto: Stian Ormestad.

VIVESTAD: Re-ordfører Thorvald Hillestad mangler ikke på friere; både nye Holmestrand, Horten og Tønsberg ønsker seg sammen med Re. Var du ikke i Vivestad i kveld, kommer det flere muligheter til å se nabokommuner på frierføtter framover.

Kommunesammenslåing - hva mener du?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

 

Det første folkemøtet av totalt fem var lagt til Bygdehuset Sagatun i Vivestad – det eneste sognet med et ja-flertall i fjorårets folkeavstemning. 

Da var det bare ett alternativ: Nordover med Hof, Holmestrand og kanskje Sande.

Nå er det tre alternativ: Nordover med Hof, Holmestrand og garantert Sande, østover med Horten, eller sørover med Tønsberg.

I ja-bygda Vivestad kom det ingen kritiske innvendinger fra salen til sammenslåing som sådan, men mer kritikk til hastverket om å få slått seg sammen.

150816_FOLKEMOTE_VIVESTAD_7

RÅKJØR: Jan Bøhle fra Ramnes er negativ til tidspresset i kommunereformen. Foto: Stian Ormestad.

Jan Bøhle fra Ramnes mener det drives et råkjør på nasjonalt nivå. Han er redd for at det gjør at folk flest vender hele reformen ryggen. Det kan skade byggingen av en ny og større kommune.

– Jeg bor i et sentrum som ikke finnes lenger, i en kommune som ikke finnes lenger. Nemlig Ramnes. Jeg tror folk ytrer motstand mot hele greia i folkeavstemninger og innbyggerundersøkelser – fordi prosessen er lagt opp helt feil.

Han mener alle tre alternativene er gode alternativer for Re, men at Tønsberg stiller svakest.

– Horten er mer fristende, vi er mer javnbyrdige. Nye Holmestrand opplever jeg at er mest like oss, men det kan godt hende det blir litt sprekk i laget.

150816_FOLKEMOTE_VIVESTAD_5

JA TIL SAMMENSLÅING: Erling Klausen fra Hjerpetjønn sier ja til kommunesammenslåing. I hvilken retning er verre å bestemme seg for. Her er 95-åringen i prat med Hof-ordfører Mette Måge Olsen (AP). Foto: Stian Ormestad.

Erling Klausen fra Hjerpetjønn lurte på å ta ordet, men benytta heller anledningen til å prate med våre folkevalgte i Re og ordførerne i nabokommunene etter møtet.

– Det er klart at vi må ha en kommunesammenslåing. Det er nye tider, og vi må ikke tviholde å kommunegrensene våres, det har ingenting for seg.

– Men hvem vi får mest igjen for å gå sammen med, det er neimen ikke enkelt å vite, sier den spreke 95-åringen til ReAvisa.

Ordførerne i de tre bykommunene det er snakk om var alle på plass. I tillegg var ordførerne fra Hof og Sande tilstede. En representant fra hvert av de politiske partiene i kommunestyret i Re satt i panelet.

Fraser på giftemål er intet nytt i kommunesammenslåing-sammenheng. Heming Olaussen (SV) mener det er snakk om tvangsekteskap.

Hof og Holmestrand ble forlatt på kirketrappa i forrige runde. Men Hof-ordfører Mette Måge Olsen (AP) forsikrer at nye Holmestrand er klare for å glemme alt og prøve på nytt.

150816_FOLKEMOTE_VIVESTAD_2

KAN TILGI: Nye Holmestrand ble svikta på kirketrappa i forrige runde. Men Holmestrand-ordfører Alf Johan Svele (H) er villig til å tilgi og prøve på nytt, hvis Re virkelig vil. Foto: Stian Ormestad.

Holmestrand-ordfører Alf Johan Svele (H) sitt trumfkort er at en ny storkommune med Re, Holmestrand, Hof og Sande vil beholde fire inndelingstilskudd over 15 år.

– Det blir en betydelig sum på 676 millioner kroner over 15 år, poengterer Svele.

Så er også Svele litt frustrert over det som står i brosjyren som er sendt til alle husstander i Re.

– Det står at en kommune med Re og Horten vil tilby robuste tjenester, men ikke Re, Holmestrand, Hof og Sande. Går skillet på 33.000 innbyggere?

– Det er nemlig ikke større forskjell enn fra 32.500 i nye Holmestrand med Re og 36.500 i Horten med Re. Du skulle ikke tro den differansen er av avgjørende betydning.

I tillegg trekker Svele fram det allerede gode 3K-samarbeidet på mange felt. Re har en tradisjon for å samarbeide tett nordover.

150816_FOLKEMOTE_VIVESTAD_15

TRIVELIG PÅ LANDET: Tønsberg-ordfører Petter Berg (H) har familiære band til Vivestad og forteller at det er trivelig å ta en tur utpå landet. Foto: Stian Ormestad.

Tønsberg-ordfører Petter Berg (H) velger å fokusere på landbrukskommunen Re pluss Tønsberg.

– Det ville blitt en av landets største landbrukskommuner, der vi ser for oss Revetal som et senter for næringen i den nye kommunen, forteller Berg – som også åpner for et servicetorg og andre kommunale tjenester på Revetal, i tillegg til landbrukskontor.

Det er ingen grunn til å være bekymra for at Re blir lillebror til Tønsberg. – Det er rett og slett ikke sant: Re er mer enn dobbelt så stor som Tønsberg i areal. 

På spørsmål fra salen bekrefter Tønsberg-ordføreren at flørten med nye Færder kommune er avslutta en gang for alle.

– Prosessen med Færder er død og begravet. Vi ser kun mot Re nå, sier Berg bastant. 

150816_FOLKEMOTE_VIVESTAD_17

LOVER INGENTING: Horten-ordfører Are Karlsen (AP) lover ingenting, men viser heller til alt Re og Horten har til felles – og alle mulighetene som åpner seg med en ny Re/Horten-kommune. Foto: Stian Ormestad.

Mens det kom noe i nærheten av både lokkemidler og løfter fra Tønsberg-ordføreren, innleder Horten-ordfører Are Karlsen (AP) med å understreke at han ikke kan love noe verdens ting.

Han delte heller ut postkort «til alle i Re, fra Horten» – med et hjerte.

– Jeg er ikke her for å love gull og grønne skoger. Men jeg tror Re og Horten har et godt utgangspunkt for å lage noe bra sammen. I Horten har vi, som dere har her i Re, fokus på å bygge gode lokalsamfunn: Bevare skoler, for eksempel.

Han ramser også opp felles næringsområder, nytt knutepunkt med ny jernbanestasjon på dagens kommunegrense mellom Re og Horten, med mer.

– Dette er noen av flere ting Re og Horten har til felles. Det dreier det seg om mer enn bare økonomi – det har med hva slags kommune vi vil ha: Hvor er det grunnlag for å bygge næring, infrastruktur, beholde gode lokalmiljø, med mer.

150816_FOLKEMOTE_VIVESTAD_14

FLERSENTERKOMMUNE: Hof-ordfører Mette Måge Olsen (AP) og Sande-ordfører Elin Weggersrud (AP) har ikke lagt ideen om en flersenterkommune helt på hylla. Foto: Stian Ormestad.

Nå turer folkemøte-sirkuset videre til Undrumsdal. Tirsdag 16. august er det folkemøte på Dalheim i Undrumsdal.

Videre onsdag 17. august på Revetal ungdomsskole, gymsalen, torsdag 18. august på Våle samfunnshus og tirsdag 23. august på Vonheim i Fon.

Alle kveldene starter møtet klokka 18.30.

150816_FOLKEMOTE_VIVESTAD_13

FRIERE: Fra venstre Tønsberg-ordfører Petter Berg (H), Horten-ordfører Are Karlsen (AP), Hof-ordfører Mette Måge Olsen (AP) og Holmestrand-ordfører Alf Johan Svele (H) – som alle vil slå seg sammen med Re ved ordfører Thorvald Hillestad (SP). Foto: Stian Ormestad.

 


 

Les også: Re kommune får norgeshistoriens korteste kommunehistorie

Les også: Her går startskuddet for en ny runde på kommunesammenslåing

Les også: Hvis du trodde folkets nei var enden på visa, må du tro om igjen!

Les også: Sammen om sammenslåing: – Innbyggerne skal bli hørt

Les også: I Re har vi tilhørighet til flere byer, og vi kan være limet i en storkommune med både Horten og Tønsberg

Les også: – Vi må forholde oss til retningsvalget – ikke noe annet

Les også: – Hele dette opplegget er å holde innbyggerne for narr

Les også: På tide å slipe sverdene igjen?


 

Her kan du lese mer om temaet kommunesammenslåing – og her finner du flere leserinnlegg om dette og andre tema.


– ANNONSE –