Kommunesammenslåing: Horten gjør seg lekker for Re

140716_HORTEN_ARE_KARLSEN

IVRIG PÅ RE: Horten har fått øya opp for Re – nå som vi søker mot Horten uten Holmestrand, Hof og Sande på lasset. – Det ville blitt for stort. Re og Horten er derimot helt passe, mener Horten-ordfører Are Karlsen. Foto: Stian Ormestad.

LOKALPOLITIKK I RE: Horten sa nei til sammenslåing i forrige runde, fordi begge alternativene de hadde ville blitt en for stor kommune. Nå sier Horten ja til Re aleine, fordi det vil bli en akkurat passe stor kommune for framtida.

Kommunesammenslåing - hva mener du?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

 

Les også: Re kommune får norgeshistoriens korteste kommunehistorie

Horten-ordfører Are Karlsen (AP) spurte i sommer om å komme på et sommerbesøk til Revetal og møte lokalavisa her oppe på landet.

I en solfylt Revetalpark brukte Horten-ordføreren tida på å skryte av Re og det vi har fått til her.

Som et haleheng til skrytet av Re, mener Horten-ordføreren at de har vært flinke til mye det samme i Horten. Nå nylig med en heftig skoledebatt før sommeren, der flertallet ble enig om å frede småskolene.

– Der ser vi den samme prioriteringen i Horten og Re. Vi vil beholde også de små skolene. Sjøl om skolene er små, er de helt avgjørende for gode, levende lokalsamfunn. Sånn tenker også flertallet av Re-politikerne.

Både Re og Horten er flinke på å bygge og beholde lokalsamfunn, mener Karlsen.

– I Horten kommune har vi hatt fokus på Åsgårdstrand, Skoppum, Nykirke og Kirkebakken på Borre. Vi mener at vi har vært gode på å bevare grender og gode bomiljøer. Det er viktig å ta med seg inn i en ny, større kommune. Der har Re og Horten en felles tanke.

– Det skjer mye spennende i Re – som her på Revetal med en voldsom utvikling, sier Horten-ordføreren.

Han kjenner godt til Smart oppvekst, han har mange timer på Bibomyra, han veit at Re-identiteten har kommet for å bli.

– Det er en identitet og en stolthet som vi må greie å bevare i en ny og større kommune, mener han.

– Det tror jeg skal gå helt fint, der er Nykirke et godt eksempel i Horten. Det er en lokal stolthet, mange unge flytter tilbake og etablerer seg der etter studiene, det er mye lokal aktivitet med kultur, idrett og festivaler.

– Vi må bygge videre på stoltheten for Re og alle grendene her. Det er jo ikke snakk om å ta bort noe ved en sammenslåing, men heller å styrke det positive vi har på hver vår kant.

ReAvisa_Thorvald_1

HELLER MOT HORTEN: Re-ordfører Thorvald Hillestad (SP) fortalte tidligere i sommer at han mener Horten er det beste sammenslåingsalternativet for Re. Rådmann Trond Wifstad anbefaler Tønsberg. Foto: Stian Ormestad.

Kontakten mellom Re og Horten kan virke liten, mye mindre enn mellom Re og Tønsberg. Det så vi også i innbyggerundersøkelsen fra 2014.

Karlsen mener mye kan ha forandra seg på kort tid, nå som de reelle alternativene er noen helt andre enn for bare to år siden. Også tilhørigheten til Horten kan vise seg å være større enn utslaget i den gamle innbyggerundersøkelsen.

Nå er en ny innbyggerundersøkelse på trappene, og nye folkemøter.

Historisk sett har områdene en felles historie. Middelalderkirkene i de to kommunene er ett av flere synlige bevis på det.

I dag er tverrforbindelsen i Vestfold den store utfordringen, innrømmer Horten-ordføreren. Der har han og Re-ordfører Thorvald Hillestad (SP) en felles kampsak.

– Veiene mellom oss kunne vært bedre, og det jobber vi for. Men husk – det tar bare tjue minutter fra Horten sentrum og hit til Revetal sånn som veiene er i dag. Så avstandene er ikke store, men veiene kan så absolutt bli bedre.

Det ville være mye å hente for Re på å knytte Revetal bedre til den nye jernbanestasjonen på Skoppum og videre til Horten. – Med ny 306 blir det ti minutter til jernbane og et kvarter til Horten, anslår Karlsen.

I likhet med Re-ordfører Hillestad, som tidligere i sommer avslørte at han personlig heller mot Horten i retningsvalget for Re, er Horten-ordføreren ivrig på grenseområdene mellom Re og Horten – og utvikling av disse områdene.

– Vi har E18, vi får jernbanestasjon, godsterminal på Kopstad, vi har felles næringsområder. Alt det spennende som skjer i grenseland krever en helhetlig plan. Her ser vi et stort potensiale på begge sider av dagens kommunegrense.

– Vi får et knutepunkt med Skoppum vest, der vi kan skape skape mer næring og flere arbeidsplasser. Det er viktig for en ny, større kommune, sier en ivrig Horten-ordfører. 

Men – en ny kommune bestående av Re og Horten blir ikke for stor:

Det var tidligere en stor motstand mot kommunesammenslåing i Horten, men det har snudd til en positiv holdning, mener Karlsen. Grunnen er at alternativene i forrige runde var enten Tønsberg eller Re sammen med to eller tre andre kommuner mot nord.

– Vi er fortsatt skeptisk til å tenke for store kommuner. Med altfor store enheter blir det vanskeligere å ta vare på alle lokalsamfunnene i kommunen – som både Re og Horten er opptatt av.

– Derfor sa Horten nei i forrige runde, men nå ja. En sammenslåing med Re er spennende – og det blir en ikke altfor stor kommune til sammen.

– Det er ikke bare Horten som er skeptisk til å bli lillebror i et større selskap?

– Lillebror er det alltid vanskelig å vite hvem som blir, men nei – det er ikke det som er grunnen. Grunnen er rett og slett at det er vanskelig å se en gevinst med så digre kommuner som 3K/4K og Horten, eller Horten og Tønsberg.

270416_KOMMUNESAMMENSLAING_JACOB_RUSTAN (6)

RE PLUSS HORTEN OG TØNSBERG? Jacob Rustan sa det mange reinger mener tidligere i år: Re kan være limet i en ny kommune med både Horten og Tønsberg. Det er ikke aktuelt for Horten. Foto: Stian Ormestad.

Derfor er heller ikke en sammenslåing av Re pluss Horten og Tønsberg aktuelt for Horten, som foreslått i ReAvisas spalter tidligere. Fra Horten er svaret et kontant nei.

– Det er ikke tema for oss. Igjen fordi det blir en for stor enhet. Jeg tror ikke det gir en særlig gevinst, og har med meg det politiske flertallet i Horten på det. Re og Horten blir ikke for liten, men ikke for stor heller.

– Re pluss Horten gir drøye 35.000 innbyggere, uten lange avstander innad i kommunen. Vi skal bygge en ny kommune, noe nytt sammen. To likeverdige parter som bygger noe nytt i fellesskap.

Og hva frister Horten med? Horten gjør seg hvert fall lekker for Re om dagen.

Horten-ordføreren forteller at det skjer mye spennende i hele kommunen. Og Horten-folk begynner å bli stolt av byen sin og kommunen sin. Horten er mye mer enn et fergeleie.

– Vi har et næringsliv og en elektronikkbransje i verdensklassen. Vi har et levende kulturliv. Vi har en spennende byutvikling, spesielt mot havneområdene – en flytende bydel er på gang. Vi har en spennende historie og flere museum, med Karljohansvern og Borrehaugene, og vi har masse flott natur og fantastiske turmål – akkurat som i Re.

– Vi er en relativt liten by med vår egen stil, vår egen identitet, mener Karlsen. Det var til Horten Bob Marley kom for å spille. Jokke stortrivdes på Bromsjordet. – Vi har et utrolig bra musikkmiljø, og har hatt det gjennom generasjoner.

– Vervenfestivalen gir et bra bilde på Horten: Ikke verdens største festival, men verdens koseligste. Passe stor, og heller ingen mål om å bli så voldsomt mye større. Vi ønsker å være en særegen by, med andre kvaliteter. Vi skiller oss nok ut fra de andre Vestfold-byene.

– Så er kanskje Horten ikke så godt kjent for alle i Re som vi kunne ønske, vi har nok en jobb å gjørra der. Vi ville gjerne brukt mer tid på dette, men det er nå det skjer. Med et så stramt tidsskjema som det er lagt opp fra regjeringshold, så må vi kaste oss rundt. Vi har ikke noe annet valg.

– Så er ikke dette en konkurranse mellom Horten, Tønsberg og Holmestrand i å gjøre seg mest lekker for Re, mener Horten-ordfører Are Karlsen:

– Det er heller å vise hva som er best for innbyggerne i begge kommunene i et langt perspektiv.

140716_HORTEN_ARE_KARLSEN_2

HORTEN-ORDFØRER: Are Karlsen (AP) mener Re pluss Horten vil gi en fin kommune for framtida. De folkevalgte i Re må ta valget innen vedtaket skal fattes i kommunestyremøtet 21. september 2016. Foto: Stian Ormestad.

 


 

Les også: Re kommune får norgeshistoriens korteste kommunehistorie

Les også: Her går startskuddet for en ny runde på kommunesammenslåing

Les også: Hvis du trodde folkets nei var enden på visa, må du tro om igjen!

Les også: Sammen om sammenslåing: – Innbyggerne skal bli hørt

Les også: I Re har vi tilhørighet til flere byer, og vi kan være limet i en storkommune med både Horten og Tønsberg

Les også: – Vi må forholde oss til retningsvalget – ikke noe annet

Les også: – Hele dette opplegget er å holde innbyggerne for narr

Les også: På tide å slipe sverdene igjen?


 

Her kan du lese mer om temaet kommunesammenslåing – og her finner du flere leserinnlegg om dette og andre tema.


 

– ANNONSE –