Leserinnlegg: – Demokratiet settes på prøve i en ny politisk hverdag i Re

ReAvisa_Halvorsen_1_NETT

RE MDG: Ulf Lund Halvorsen. Foto: Stian Ormestad.

LOKALPOLITIKK I RE: – Flertallet viser at makta rår selv uten demokratisk mandat, skriver Ulf Lund Halvorsen (MDG) i dette leserinnlegget. Samtidig mener han at ordføreren åpner for at kommunestyrerepresentantene kan kalle hverandre løgnere i folkevalgte organer. 

Kommunesammenslåing - hva mener du?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

Kommunestyremøte i Re 3. mai 2016 var urovekkende på flere måter. Flertallet viste at makta rår selv uten demokratisk mandat. Samtidig åpner Ordføreren for at kommunestyrerepresentantene kan kalle hverandre løgnere i folkevalgte organer.

Før kommunevalget i 2015 gikk alle de politiske partiene ut og sa at velgerne trygt kunne velge parti uavhengig av mening om kommunesammenslåing. Innbyggerne skulle få gi sine råd i spørsmålet gjennom en egen folkeavstemning. De nye folkevalgte etter valget fulgte også enstemmig rådet de fikk om ikke å slå Re sammen med Hof, Holmestrand og Sande.

Så gikk det bare noen måneder før spørsmålet om sammenslåing kom opp igjen.

Denne gangen har flertallet i kommunestyret endret mening. De folkevalgte med ordføreren i spissen som sa at partivalg ikke hang sammen med sammenslåing vedtok at de nå kan ta beslutningen om å slå seg sammen med en annen kommune helt uten at innbyggerne får sagt sin mening.

Innbyggerne skal først slippe til etter at vedtaket om sammenslåing er fattet for å gi råd om hvilken kommune vi skal forhandle med. Det spesielle er at løftebruddet ikke kan påpekes av velgeren ved neste kommunevalg, for da er vi mest sannsynlig allerede en del av en annen kommune.

Vedtaket er selvfølgelig lovlig fattet, men slik jeg ser det kjører flertallet i kommunestyre over sine innbyggere i denne saken.

At varaordfører Frode Hestnes (FrP) i formannskapet 21. april velger å hevde at jeg desinformerer og snakker usant i overnevnte sak er i og for seg ikke et demokratisk problem. Det sier mer om Hestnes sitt valg av nivå i debatten.

Men at ordfører som svar på min interpellasjon i kommunestyret svarte ja på spørsmål om det er greit å kalle sine medrepresentanter for løgnere i folkevalgte organer er et demokratisk problem.

Så langt jeg kan forstå er betingelsen i følge ordfører at navnet på representanten ikke nevnes. Men det kan helt tydelig komme frem hvem man mener snakke usant.

Det er heller ikke noe krav til å dokumentere hva som eventuelt er løgn. Beskyldningene kan godt fremmes i møter der den man beskylder for løgn ikke har møte- eller talerett. Min påstand er at ordføreren godkjenner at politisk uenighet med dette kan betegnes som løgn.

Hva er det ordfører og varaordfører lar seg provosere av i denne saken? Jeg mistenker at jeg påpeker det deres egne velgere mener. De liker løftebruddet like lite som meg. Har jeg rett er det i så fall en ubehagelig realitet å bli minnet på.

Den politiske hverdagen blir tøff i månedene som kommer. Jeg skal gjøre mitt beste for å holde fokus på saken og ikke gå etter personen som fremmer den. Jeg håper selvfølgelig at mine meningsmotstandere vil gjøre det samme.

Jeg vil ikke la meg kneble av beskyldninger om løgn. Jeg vil ikke la være å fremme MDG sine politiske synspunkter selv om flertallet ikke er enige.

Det er retten til å være uenig og drive meningsutveksling som er selve kjernen i demokratiet. Det er det som driver oss fremover. Det er også denne retten innbyggerne i Re kommune praktisk talt fratas.

Ulf Lund Halvorsen, kommunerepresentant for MDG i Re


 

Les også: Her går startskuddet for en ny runde på kommunesammenslåing

Les også: Hvis du trodde folkets nei var enden på visa, må du tro om igjen!

Les også: Sammen om sammenslåing: – Innbyggerne skal bli hørt

Les også: I Re har vi tilhørighet til flere byer, og vi kan være limet i en storkommune med både Horten og Tønsberg

Les også: På tide å slipe sverdene igjen?


 

Her kan du lese mer om temaet kommunesammenslåing – og her finner du flere leserinnlegg om dette og andre tema.