Se video: – Jaxal Blæsa er lysten på en seier til!

RE MIDDELALDERDAGER: Kjepphestløpet RE75 er vår helt egne, lokale versjon av det kanskje litt mer kjente V75. RE75 arrangeres hvert år under Re middelalderdager, i år 12 – 14. februar 2016.

Bare en hest og rytter har klart bragden å vinne RE75 hver gang de har deltatt – det vil si to ganger: Jaxal Blæsa og kusken Petter Solheim, eier og daglig leder på HengeRe i bunnen av Valleåsen.

I år skal lokalpolitikerne ri sine kjepphester i RE75. Det å ri kjepphester, burde de ha god trening på.

ReAvisa spurte om RE75-legenden om han ville gi noen vinner-tips til lokalpolitikerne:

ReAvisa_Remiddelalderdager_RE75_007_NETT

DOBBELVINNER: Kjepphesten Jaxal Blæsa og rytter Petter Solheim. Foto: Stian Ormestad.

– Det er vel helst noen helt andre råd jeg skulle gitt lokalpolitikerne, sier en alltid like engasjert Petter. Mange husker nok hans berømte maskingevær-sitat fra kommunestyrets talerstol for snart fire år siden – da som foreldrerepresentant ved ungdomsskolen.

Petter satt sjøl i kommunestyret i Re en gang i tida, men trakk seg ut av lokalpolitikken. Nå er han oppgitt over en rådmann og et kommunestyreflertall som før valget sa at Re ikke klarer seg aleine, men plutselig går det helt fint likevel etter folkets nei i folkeavstemninga.

– Når du som rådmann sier rett ut at Re kommune ikke har livets rett… ja, da må du legge ned hele butikken da, hvis du ikke har trua. Men nå skal liksom alt gå så veldig bra likevel – veldig merkelig!

ReAvisa_Remiddelalderdager_RE75_011_NETT

BARNELØP: Barnehage- og skolebarn klare til RE75-starten i 2012. Foto: Stian Ormestad.

Nok politikk. Petter er også en merittert idrettsmann, med mer enn 50 kretsmesterskap i terrengløp, og massevis av seiere i mosjonsløp. RE75 har han vinni begge gangene han stilte til start. Mer enn nok til å kunne bli litt kjepphøy.

Som henger-selger til daglig stilte han standsmessig opp med egen hestehenger til kjepphesten: Med «Jaxal Blæsa» skrevet på siden av hengeren og egen reservert parkeringsplass.

Jaxal Blæsa måtte roes litt etter turen fra Valleåsen til Revetal. Ellers er det en snill og rolig kjepphest.

Det første RE75-løpet gikk under Re middelalderdager 2012. Da hadde butikker, kontorer og næringsliv i Re kjøpt seg hver sin kjepphest og stilte til start. Petter hadde skaffa seg sko med lange pigger.

ReAvisa_Remiddelalderdager_RE75_003_NETT

SKODD SEG SKIKKELIG: Med lange brodder var festet upåklagelig. Året etter hadde alle konkurrentene skodd seg like godt. Foto: Stian Ormestad.

– En må jo sko seg skikkelig – det er kanskje mitt fremste råd, forteller Petter – som tok en suveren seier. Men neste seier skulle ikke bli like enkelt, for fram til 2013-oppgjøret mobiliserte næringslivet i Re for revansj.

De ville stikke kjepper i hjula for Petter og Jaxal Blæsa.

Meny Revetal toppa laget med spreke og raske ansatte: Håndballjenter, ski- og sykkeltalenter skulle ri Meny Vallaken. Expert Revetal stilte med sine yngste medarbeidere, glassmesteren på Revetal stilte med yngstesønnen – og huka inn et lokalt ski-ess, og så videre.

Asan Intim (Cederroth), ble ridd av Greven av Andebu, og Detektor (Norsk Metallsøker forening) ble ridd av Pål Fadum. Andre hester som stilte var Re-Torvet Blåsa (Re-torvet) og Næring-svett (Re Næringsforening).

ReAvisa_Remiddelalderdager_RE75_004_NETT

REINT TRAV: Assan intim – oppkalt etter intim-såpe, med greven av Andebu på kjepphesteryggen, representerte Cederoth på Revetal i 2012-oppgjøret. Foto: Stian Ormestad.

– Da måtte jeg virkelig tråkke til, sier en kjepphøy dobbeltvinner – for seier ble det nok en gang, kanskje ikke like suveren – og sjøl om Petter kanskje var eldstemann i startfeltet.

I år får ikke Petter være med – 2016-oppgjøret er forbeholdt lokalpolitikerne, og barnehage- og skolebarn.

– Jeg blir gjerne med igjen, og håper det blir en åpen klasse til neste år. Men jeg mener det bør være to premier: En for raskeste kjepphest, og en for beste stil, kostyme og morsomste gjennomføring. Da blir det mer en konkurranse for alle, mener Petter.

STILLER GJERNE IGJEN: Petter Solheim har alt klart, i tilfelle det blir et åpent RE75-løp igjen. Foto: Stian Ormestad.

Forslaget faller i god jord på kulturkontoret i Re kommune, som arrangerer Re middelalderdager i samarbeid med kommunens lag og foreninger.

Det er litt jobb med RE75-løpet, så de ønsker seg at et idrettslag kan ta ansvar for arrangementet. Fordelen med RE75 er at det ikke er noe værforbehold – det kan arrangeres med eller uten snø, i all slags vær og vind.

– Både Jaxal Blæsa og jeg er lysten på en seier til, sier Petter.

ReAvisa_Remiddelalderdager_RE75_001_NETT

GIR ALT: Jaxal Blæsa og Petter Solheim gir alt i RE75. Foto: Stian Ormestad.

Les også: Ta et magisk bilde og bli med på vår Instagram-konkurranse!

[enjoyinstagram_mb]

Sorry, there are no polls available at the moment.
,