Gran VVS sertifisert som Miljøfyrtårn:- Vi var nødt til å ta tak i oss sjøl!

050216_GRANVVS_2

MILJØFYRTÅRN: Gran VVS ved Bergljot Woll og Georg Gran får overrakt beviset på at de er sertifisert som et Miljøfyrtårn, fra ordfører Thorvald Hillestad. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: Da Gran VVS var med på bygginga av Re helsehus, gikk det opp et lys for Bergljot Woll og resten av gjengen på Gran VVS.

Les også en lengre sak om Gran VVS i ReAvisa, oktober 2013 – da bedriften feira 30 år!

Fredag 5. februar 2016 ble det synlige beviset på at Gran VVS er et Miljøfyrtårn overrakt fra ordfører Thorvald Hillestad til Bergljot Woll og Georg Gran.

– Ideen kom da vi jobba på helsehuset. Vi så at vi også var nødt til å ta tak i oss sjøl. Spesielt med tanke på hvordan vi behandler avfall. Vi kjørte hele tida turer til Taranrød med papp. Det meste av resten av søpla gikk i restavfallet. Ikke bra, mener Bergljot.

Nå kjøres all papp i pappresse, det samles opp over mye lengre tid og leveres mye sjeldnere. Det er mye kjøring spart, og gir ferdig sortert papp til avfallshåndtering. All plast blir sortert ut. Alt av trevirke går i en egen kontainer. Med mye mer.

Og kanskje den mest miljøvennlige investeringa av dem alle: Det er blitt kjøpt inn en sjuseter for samkjøring på jobb.

– Vi har et prosjekt i Tønsberg om dagen, der det har gått fire to-setere inn og ut av byen hver dag. Nå samkjører alle i en buss. Ikke bare er det bedre for miljøet, men også for arbeidsmiljøet. Vi ser helt klart at samkjøringa gir en økt trivsel blant de ansatte.

Det er også penger spart å tenke på miljøet: Snart skal Gran VVS starte på en jobb i Stavern. – Bare tenk på bensinforbruket på flere biler kontra en hver dag fra Revetal til Stavern – og ikke minst bompengene!

050216_GRANVVS_1

SKAL VI TA DET PÅ RAMMA? Thorvald Hillestad oppdager hvor han la fra seg diplomet i glass og ramme – på «ramma», på et av toalettene i utstillinga hos Gran VVS. Foto: Stian Ormestad.

Butikksjef Joakim Weik forteller at hverdagen som Miljøfyrtårn er den samme som før, men med noen nye rutiner. – Totalt sett er det ikke mer jobb, heller mindre jobb på lang sikt. Gode rutiner gjør jobben lettere, mener Joakim.

Ordfører Thorvald Hillestad har med seg sertifikatet i glass og ramme. I mangel av noe bedre sted å legge det mens praten går, blir det lagt på et av toalettene som står i utstillingen. – Skal vi ta det på ramma?

I sin tale forteller Hillestad om utmerkelsen Miljøfyrtårn, som gir Gran VVS et konkurransefortrinn utad – og en økt stolthet innad blant ansatte. – Og dette er et av mange bidrag til Re som en kvalitetskommune.

– Nå er dere godkjent som et Miljøfyrtårn – men det er nå jobben begynner med å følge det opp i det daglige. Det blir sikkert ikke bare-bare?

Georg innrømmer at han har sett seg over skuldra noen ganger, mens han plukker opp papp eller plastikk fra restavfallet. – Sist fikk jeg kasta papir i restavfallet, da var jeg kjapp med å rote det opp igjen av søpla, sier Georg og ler.

Dette er Miljøfyrtårn, ifølge Stiftelsen Miljøfyrtårn:

«Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar. Nesten 5.000 virksomheter er sertifisert Miljøfyrtårn per desember 2015. Å være Miljøfyrtårn innebærer systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen. Virksomhetene oppfyller krav og gjennomfører tiltak for en mer miljøvennlig drift og godt arbeidsmiljø».

Andre Miljøfyrtårn i Re er, ifølge den sist oppdaterte versjonen fra stiftelsen, disse: Alt Installasjon ASMeny RevetalVinmonopolet ReRe videregående skole, Malermester Tom Sandberg AS, Princess Revetal og SBA AS.

050216_GRANVVS_3

MILJØFYRTÅRN: Gran VVS er det siste av totalt åtte miljøfyrtårn i Re kommune. Foto: Stian Ormestad.

Les også en lengre sak om Gran VVS i ReAvisa, oktober 2013 – da bedriften feira 30 år!