Skåler for skattesamarbeid mellom Re og Lardal

050216_SKATT_WIFSTAD (2)

SKÅL! Rådmennene i Re og Lardal skåler i Mozell, etter at de ble enige om å samarbeide om skatteoppkreving. Foto: Re kommune.

REVETAL: Det blir en kort fest, men den kommer til å bli veldig innbringende – så lenge det varer.

Fra 1. juni 2016 vil Lardal kommune bli del av det interkommunale skatteoppkreverkontoret for Re, Holmestrand, Hof og Stokke, der Re er vertskommune. Det melder Re kommune på sin Facebook-side.

Det blir et kort eventyr, for avtalen gjelder bare fram til 31. januar 2018 – da Lardal slår seg sammen med Larvik. I tillegg vil Stokke mest sannsynlig trekke seg ut av samarbeidet når de blir en del av den nye stor-Sandefjord kommune, med dagens Andebu, Stokke og Sandefjord.

I tillegg har det vært diskutert i Stortinget om skattekontoret fortsatt skal ligge til kommunene eller ikke. Der svarte Re kommune i fjor med en høringsuttalse som var veldig klar på at skattekontoret fortsatt bør være kommunalt, ikke statlig.

For her i Re går skattekontoret så det suser – et interkommunalt samarbeid som blir beskrevet som veldig vellykka i alle sammenhenger.

Likevel kan det bli helt slutt på suksesshistorien, når også nye Holmestrand legger Hof inn under seg – og varsler at de vil se på alle interkommunale samarbeid med nye øyne.

Men fram til Holmestrand, Sandefjord og Larvik blir større ved å spise seg innover i innland-Vestfold, fortsetter skattesamarbeidet på Revetal – enn så lenge.

Akkurat som andre samarbeid mellom innlandskommunene: Indre Vestfold lensmannskontor, felles kreftkoordinator-stilling for Re og Andebu, med mer.

Re kommune har ikke hatt noe samarbeid med Lardal tidligere – så dette er helt nytt, helt på tampen av nabokommunens eksistens.

Sjøl om toget har gått for lenge siden, må ReAvisa likevel spørre:

– Er dette nok et eksempel på at det å samarbeide i innland-Vestfold kunne vært en god ide, også for en tenkt kommunesammenslåing?

– Det kan ikke jeg si noe om, svarer rådmann Trond Wifstad, – men i akkurat dette tilfellet kom Lardal med en konkret henvendelse, og vi tar den positivt i mot.

Lardal kjøper tjenestene av Re kommune som vertskommune for skattekontoret, i en overgangsfase fram Lardal blir en del av Larvik. Lardal bidrar ikke med ansatte på Revetal – som Hof, Holmestrand og Stokke gjør.