Manglende automatisk brannalarm ved Revetal ungdomsskole: – Hvem har visst hva – og når?

121512_Ulf_Lund_Halvorsen

LEDER AV KONTROLLUTVALGET I RE: Ulf Lund Halvorsen (MDG). Foto: Stian Ormestad.

LOKALPOLITIKK I RE: Kontrollutvalget i Re kaller rådmannen inn på teppet for å svare for manglede brannsikkerhet på Revetal ungdomsskole.

Fredag meldte ReAvisa at Re kommune hadde fått flere purringer etter branntilsyn ved Revetal ungdomsskole. Da det brant tidlig tirsdag morgen, var det ingen automatisk brannalarm som varslet brannvesenet, men alarmen ble utløst manuelt først da ansatte kom på jobb.

Det første avviket på manglende automatisk brannalarm ble skrevet i 2011, sist purra opp ved tilsyn rett før jul i 2014. Ifølge brannsjef Per Olav Pettersen er aldri dette blitt fulgt opp skriftlig av kommunen, som hadde frist til januar for et drøyt år siden.

Saken ble plukka opp fra ReAvisa og ble omtalt i Tønsbergs Blad og VG i løpet helga.

Leder av kontrollutvalget Ulf Lund Halvorsen (MDG) mener det er viktig å få fram hvem som visste hva – og når? Derfor blir det et ekstra møte i kontrollutvalget 29. mars, dagen før neste kommunestyremøte i Re.

090316_REVETTAL_UNGDOMSSKOLE_BRANN_1

SKOLEN ÅPNET IGJEN I DAG: Sløydsalen er stengt på grunn av brannskader, og tre klasserom er fortsatt stengt på grunn av røykskader. Ellers er Revetal ungdomsskole åpnet for undervisning igjen i dag, forteller rektor Mona Elisabeth Larsen. Foto: Stian Ormestad.

– På grunnlag av informasjonen som kommer fram i ReAvisa inviterer kontrollutvalget rådmannen til møte, skriver Lund Halvorsen i en pressemelding.

Rådmannen inviteres til å gi informasjon om Re kommunes saksgang for å følge opp pålegget fra brannvesenet.

Til ReAvisa forteller Lund Halvorsen at kontrollutvalget regner dette som så alvorlig at alle fakta må på bordet – for å sikre nye rutiner for framtida, hvis det trengs.

Foreløpig veit vi ikke om noe kritikkverdig har skjedd, understreker Lund Halvorsen. – Først må vi få en full redegjørelse for den formelle saksgangen. Det må rådmannen svare for.

151215_Odd_Gjerpe

LEDER AV HOVEDUTVALG FOR DRIFT, EIENDOM OG NÆRING: Odd Gjerpe (KrF). Foto: Stian Ormestad.

Saken kommer også opp i Hovedutvalget for drift, eiendom og næring (DEN) i morgen, tirsdag 15. mars 2016. Hovedutvalgsleder Odd Gjerpe (KrF) skriver følgende på Re KrFs Facebook-side:

– Under forutsetning av at avisen har korrekte opplysninger, må utvalget se på hvilke tiltak som skal settes i verk. Det er for eksempel helt uakseptabelt for undertegnede dersom kommunen er mindre streng og nøyaktig med egne bygg, enn med bygg eiet av private eller andre. Det burde jo være motsatt.

Revetal ungdomsskole er ikke det eneste kommunale bygget med mangler, spekulerer Gjerpe i:

– Jeg har fått innspill de siste dagene som tyder på at også andre bygg har varslingsanlegg som ikke fungerer optimalt. Sånn skal det ikke være. Ha tålmodighet frem til etter hovedutvalgsmøtet, oppfordrer Gjerpe.

Rådmann Trond Wifstad forteller til ReAvisa at han i løpet av dagen i dag mandag, ventes å ha klar en rapport fra teknisk etat. ReAvisa er lovet å få den oversendt så snart den er klar.

ReAvisa følger saken.

080316_USKOLE_2 (2)

DRAMATISK: Åpne flammer på sløydsalen og stor røykutvikling i mesteparten av skolen. Foto: VIB.

I tilsynsrapporten etter besøket 12. desember 2014, heter det:

«Under befaring ble det observert at det ikke er deteksjon i hovedbygget og bygget fra 1986, kun manuelle meldere. Det ble også observert mangler i ledesystemet på bygget. Disse forholdene er nevnt i tilstandsvurdering datert 21.09.2011 som avvik». 

«Eier av bygg må sørge for at forhold i tilstandsvurderingen som har vesentlig betydning for sikkerheten til de som oppholder seg i bygget blir prioritert og utbedres».

Les mer: Revetal ungdomsskole holder stengt ut uka

,