Setter poteter på taket av Revetal

ReAvisa_poteter_1REVETAL: – Her er det perfekt for en liten potetåker, med sol hele dagen, sier Martin Gran, kjøpmann på Revetal – og nå også potetbonde.

Martin Gran er fjerde generasjon av kjøpmannsslekta på Revetal, oppvokst i Revetal 2, men bor nå på gård i Ramnes. Han innrømmer at han ikke har helt kontroll på sin ferske rolle som potetbonde.

– Jeg fikk sagt at vi skulle «så» poteter. Det heter det jo ikke. Det heter å «sette» poteter, sier Martin og ler. Han tror han vil lære mye om potetdyrking nå som det er anlagt en liten potetåker på Revetals tak.

Det at vi fjerner oss mer og mer fra det som spirer og gror i en moderne verden, vil Gran gjøre noe med. Sjøl her i Re og Vestfold, hvor vi bor i et digert matfat, kan mange ha lite greie på hva som ligger bak varene vi finner i butikkhyllene.

For bare noen generasjoner siden var ikke det tilfellet. I tillegg er det helt i tida med kortreist mat. – Kortere enn dette blir det ikke. Vi har nok verdens eneste kjøpesenter med poteter på taket!

– Her «setter» vi poteter mandag 8. juni, så kan alle kjøre oppom taket på parkeringshuset og se at det spirer og gror gjennom sommeren og høsten, inviterer Martin via ReAvisa.

Potetene skal tas opp over sommerferien en gang. Det er anslått at det blir et sted mellom 150 – 200 kilo poteter. Alle som vil kan ta opp sine egne poteter – gratis. I den anledning blir det smaksprøver og stands på taket.

I det store parkeringshuset er det sjelden fullt helt til topps, bortsett på store dager som til påske og jul. Derfor er det bra at taket blir brukt til noe fornuftig, mener Martin.

– Parkeringshuset er bygd for framtida, med tre etasjer. Lite visste vi at det ble bygd for potetdyrking også!

Tiltaket er et samarbeid mellom Re-torvet og potetdyrkerne Bjertnæs og Hoel på Nøtterøy.

,