Fikk kjapt kontroll på korona-smitten på Re helsehus

GODT HÅNDTERT: Ingunn Finsveen, konstituert virksomhetsleder for sjukehjemmene i nye Tønsberg kommune (innfelt), forteller at alle de lokale korona-planene bygger på de sentrale myndigheters anbefalinger. Kommuneoverlegen kommer i tillegg med faglig med vurderinger, og hun skryter av raske avklaringer da smitte ble avdekka, og ikke minst gode preventive rutiner og smittevernsregler hele veien på Re helsehus. Foto: Stian Ormestad/privat.

I etterkant av at en Re helsehus-ansatt fikk bekrefta korona-smitte, kan innsatsen som ble satt i gang på nyttårsaften med rette kalles vellykka.

Til uka starter vaksineringa i Re – men langt ifra alle beboerne får den på Re helsehus.

Kun negative tester i etterkant, forteller Ingunn Finsveen, konstituert virksomhetsleder for sjukehjemmene i nye Tønsberg kommune, til ReAvisa.

Nå er også alle beboere og ansatte som ble berørt ferdig med karantene-tida. – Dette gikk kjempebra!, forteller en ReAvisa-leser som jobber på helsehuset.

HELE BYGDA SLÅR RING RUNDT HELSEHUSET: Å holde Re helsehus smittefritt, er pri nummer en i Re gjennom korona-tida. Her har Re-daktøren vært på et av oppdragene på helsehuset i korona-tid. Med munnbind og fullsprita hender. Arkivfoto.

Hektisk – men kontrollert

Det var på nyttårsaften at ReAvisa skreiv om korona-smitte på Re helsehus. Den ansatte hadde vært på jobb 1. juledag. Smitten hadde nådd Re helsehus, det alle i bygda frykta.

Avdelingen der den smitta jobba på ble testa, alle som en – både beboere og ansatte. Alle testene var negative. Det var også kontrolltestene noen dager seinere.

Nå er folk fra gølvet og opp enige om at situasjonen ble håndtert på en god måte, når det plutselig ble alvor på Re helsehus:

– Det var hektisk da vi fikk meldinga, men: Vi hadde planer, og de funka. Så jeg opplevde likevel situasjonen som rolig og kontrollert oppi alt.

Det sier konstituert virksomhetsleder Ingunn Finsveen på telefon med ReAvisa, når vi ringer og spør om en oppsummering.

God oversikt og smarte løsninger på Re helsehus

RUTINER PÅ PLASS: Helt siden korona-krisa slo over oss, har den største frykten vært smitte innafor Re helsehus vegger. Da det først skjedde, var alle rutiner på plass for å stoppe smitten. Her fra den aller første pressebriefen i nye Tønsberg kommune om korona-situasjonen i mars i fjor. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Testteamet til Tønsberg kommune kom til Re helsehus samme dag. Reaksjonen var umiddelbar. Men også forarbeidet sørga for at dette gikk så bra det kunne gå:

– At alle tar rutiner og smitteråd på alvor, for eksempel bruke munnbind i kontakt med pasienter, ikke gå på tvers av avdelinger, nevnes som gode preventive tiltak.

Dessuten: – Re helsehus er bygd med mindre enheter som kan sperres helt av med lokka dører, der hver post er hver sin kohort.

– Dermed har vi god oversikt, og vi veit akkurat hvem som har vært hvor hvis det kommer smitte inn på huset.

Re-bygda slår ring rundt helsehuset

FØRSTE STIKK: Bjarne Repål (85) fikk den første koronavaksinen i nye  Tønsberg kommune, på Træleborg sjukehjem i dag onsdag 6. januar 2020. Til uka settes de første korona-vaksinene på Re helsehus. Foto: Tønsberg kommune.

– Re helsehus er forut for sin tid sånn sett, det er noen kloke hoder som har vært med på å utforme dette bygget.

Den konstituerte virksomhetslederen skryter av hvordan bygda har slått ring rundt Re helsehus i korona-tida.

– Det er tydelig at dette er blitt tatt på alvor, understreker hun i prat med ReAvisa:

Re helsehus og beboerne der har en veldig spesiell plass i hjertet til Re-bygda. Det er helt tydelig.

Korona-vaksine på vei

I dag ble første korona-vaksine satt i nye Tønsberg kommune, på Træleborg sjukehjem. Det var Bjarne Repål (85) som fikk den aller første dosa i nye Tønsberg kommune, med kommuneoverlege og ordfører tilstede.

Vaksinasjonsteamet kommer til Re helsehus til uka. Kommunalsjef Mette Vikan Andersen kan ikke si eksakt dato, fordi det kommer an på leveransen av vaksiner til kommunen.

Da er det beboere på sjukehjemsplasser som står først i køen. Det vil si at ikke alle beboere på Re helsehus vil få satt vaksinen der.

Den første koronavaksinen i Norge ble satt i Oslo i romjula, 27. desember, til stor mediadekning.

RE HELSEHUS: Re helsehus inneholder alle tjenester innen eldreomsorg, pluss kafe. Det er også en rekke aktiviteter og tilbud på huset i både offentlig og frivillig regi. Foto: Stian Ormestad.

Telefonen far og sønn Myrvang har venta på: – Da kom det en tåre, gitt!

Bakgrunn: Ansatt på Re helsehus har fått påvist korona.

Les mer om korona-situasjonen i Re.

,