Koronafrykt sprenger kapasiteten: – Helt klart på hæla

KOMMUNEOVERLEGE: Sigmund Skei redegjør for kommunestyret. Foto: Tønsberg kommune.

Det settes korona-krisestab i morgen. I kveld orienterer kommuneoverlegen om status, etter at smitten er bekrefta i nye Tønsberg kommune. Fastleger og legevakt er kritiske punkt.

Les også: Korona-tiltak på Re helsehus – arrangement avlyses.

Tirsdag ble de to første bekrefta smitta av korona-viruset i nye Tønsberg kommune. De to er ikke alvorlig sjuke, ble det opplyst av kommuneoverlege Sigmund Skei på kommunens Facebook-side. Onsdag 11. mars klokka 15.49 er tallet oppjustert til åtte smitta.

Tønsberg kommunes nettside (ekstern lenke) finner du antall smittede i den nye storkommunen og til enhver tid oppdaterte råd i situasjonen som råder.

BEREDSKAPSLEDER: Jan Eide redegjør for kommunestyret. Foto: Tønsberg kommune.

– Tar en time-out nå

I onsdagens kommunestyremøte orienterte kommuneoverlegen om en uoversiktlig situasjon:

– Det er litt som å spå været. Langtidsvarselet aner vi ikke. Derfor tar vi en time-out nå.

Det betyr å stramme inn retningslinjene. Fra to i går, til seks nye og totalt åtte bekrefta smitta i dag, og til ti, femten eller tjue i morgen, det kan ingen vite noe om.

Derfor har rådene gått fra å prøve å leve så normalt som overhode mulig, til nye råd som gir en litt mindre normal hverdag i den nye storkommunen:

– Nå stopper vi det vi kan stoppe: Kultur, idrett, møter – som heller kan tas på skype, for eksempel. Det er der vi står nå, sier kommuneoverlegen.

KOMMUNESTYREREPRESENTANT: Frode Hestnes (FrP) fra Våle. Foto: Stian Ormestad.

– Helt klart på hæla

Jan Eide, beredskapsleder i Tønsberg kommune, viser til beredskapsplanen for nye Tønsberg kommune, som ble vedtatt for ikke så veldig lenge siden. I den ligger det også en pandemi-plan.

Både beredskapsleder og kommuneoverlege innrømmer at legevakta er et kritisk punkt. Fastleger og legevakt blir nedringt og har ikke kapasitet til å ta unna alle henvendelser.

Det skal i morgendagens møte diskuteres en egen korona-linje og et egen info-telefonnummer.

Øyvind Jonassen (H) fra Revetal spør om det er god nok kapasitet på testing. Kommuneoverlegen viser til at sprengt kapasitet hos lege og legevakt også kan gå utover testing.

– Vi er helt klart på hæla der.

Avlyser det aller meste som skjer i Re

UTSETTER: Peter Pan-forestillingene som skulle gått med 25 barn og unge på scenen og for fulle hus helga 13 – 15. mars 2020 blir utsatt. Foto: Stian Ormestad.

De fleste arrangement i Re avlyses om dagen. Det gjelder barneteater, idrettsarrangement, møter og kulturinnslag på Re helsehus, skoleturer og treningsleire.

KOMMUNESTYREREPRESENTANT: Øyvind Jonassen (H) fra Revetal. Foto: Stian Ormestad.

Barnehager i Re kutter matservering, og innfører strenge rutiner for grundig håndvask.

Re helsehus ber besøkende om å ta alle forholdsregler og følge Folkehelseinstituttets retningslinjer for sjukehjem og omsorgsplasser.

Når det gjelder stenging av utesteder og kommersielle aktører, avventer Tønsberg-administrasjonen lokalt hva som skjer nasjonalt.

Hjemmekontor og telefonkonferanser

Det blir satt krisestab i morgen, torsdag. Og det loves klare råd etter krise-møtet.

Det etterlyses av blant andre Frode Hestnes (FrP) fra Våle, etter at kommuneoverlegen hadde snakka mest om «kommunale idrettsanlegg».

I Re har vi idrettslag som IL Ivrig og Re motorsport, som ikke driver på kommunal grunn. Hestnes etterlyser råd som gjelder alle idrettslag.

Ordfører Anne Rygh Pedersen (AP) lover svar. Og når det gjelder politiske møter, ble ordføreren gitt fullmakt til å arrangere fjernmøter, som for eksempel politiske møter som telefonkonferanse.

ORDFØRER: Anne Rygh Pedersen (AP) fra Sem. Foto: Stian Ormestad.

– Det skal også diskuteres i hele organisasjonen hvem som kan ha hjemmekontor, og alle de tinga der, forteller beredeskapsleder Eide.

Ingen alvorlig sjuke per nå

Kommuneoverlegen har en positiv melding, helt til slutt:

– Det er noen gode nyheter oppi det hele – ingen av de sjuke er alvorlig sjuke.

Les også: Korona-tiltak på Re helsehus – arrangement avlyses.

Utsetter barneteater likevel: – Vi må bare vente til det er forsvarlig.

Korona-tiltak på Re VGS: Språkreiser og treningsleir utsettes.

VIKTIGE FORHOLDSREGLER: Besøkende til Re helsehus bes å ta ekstra hensyn i disse korona-tider. Foto: Stian Ormestad.