Fortvila over hundeforbud på Re helsehus

INGEN ADGANG: Det tok ikke lang tid før det kom en hund tuslende forbi på tur med sin eier, som kunne stille opp på et illustrasjonsfoto utenfor helsehuset. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: – En dag kom jeg glad og fornøyd med min lille hund for å besøke ei dame som elsker sin lille venn. Men hva møter jeg? Jo: «Stopp! Hunder ikke adgang».

Denne saken kunne du først lese i papiravisa – last ned gratis!

Hva i all verden er det for grunn til å nekte beboerne denne gleden?, spør Marit Bræin fra Våle i et leserinnlegg til ReAvisa.

VIRKSOMHETSLEDER: Ingerd Saasen Backe. Foto: Stian Ormestad.

Hun håper på mer fleksible regler, til glede for dyreglade beboere på Re helsehus.

Bråstopp før jul

Siden åpningen av Re helsehus i 2014 har det vært javnlig besøk av hunder.

Det har også vært ansatte på Re helsehus som har hatt med seg hund på jobben, og dette er ofte til glede for beboere og pasienter.

Men før jul ble det endringer i opplegget: Hunder er ikke tillatt på Re helsehus uten spesiell tillatelse, gitt av virksomhetsleder eller avdelingsleder.

Grunnen er allergi og hygiene, informerer virksomhetsleder Ingerd Saasen Backe til ReAvisa.

Fortvila over forbudet

– Jeg har sjøl jobba i helsevesenet i over trevde år. Våre pasienter frisknet til i møtet med dyr. Det var latter og glede, forteller Marit Bræin.

Hun er fortvila over forbudsskiltet ved inngangen til Re helsehus.

– I det siste året har vi javnlig fått meldinger fra rengjøringspersonalet om urinering inne på fellesareal, som stolper og hjørner. Dette er uhygienisk og en smitterisiko, forteller virksomhetsleder til ReAvisa.

– Personalet har også opplevd andre lite hyggelige situasjoner, hvor det gjelder hundens oppførsel. Det er også folk som er redd for hunder.

– Se heller verdien i slike besøk

Marit skulle ønske det var en bedre løsning på problemet enn å nekte kjæledyr adgang:

– Jeg var på besøk på min gamle arbeidsplass på Eidsvoll før jul, og møtte der tre familier som kom på besøk sammen med hundene sine. Se heller verdien i slike besøk, råder Marit, som ønsker en mer fleksibel holdning til besøk av kjæledyr.

Hun forteller om pasienter som mintes sine egne hunder fra de sjøl var yngre, med tårer i øynene. – Det var som en vitamininnsprøytning!

– Vi laga ofte hyggekvelder for våre gamle og sa til pårørende: Velkommen, og ta gjerne med hunden om dere har en god venn på fire bein. Det var alltid stas, forteller Marit.

– Jeg elsket «mine» pasienter, og å se gleden i øynene og høre deres latter. Og de allergiske? De lot være å klappe hundene, men gledet seg likevel.

Skal ikke utsettes for unødig belastning

Og sånn er det fortsatt på Marits gamle arbeidsplass. – Er de i Eidsvoll annerledes enn vi er her i Re?, spørres det i leserinnlegget:

I praksis er det vanskelig å besøke noen med hund, når det må søkes etter strenge kriterier fra gang til gang. Hvis søknaden godkjennes, er den begrenset både tid og sted.

– Re helsehus er et offentlig bygg og det er tillagt krav om tilgjengelighet for alle, informerer virksomhetsleder Ingerd Saasen Backe.

– Norges astma og allergiforbund kommer med anbefalinger. Det kan gjelde hvilke juleblomster vi kjøper inn, og det kan gjelde dyrehold:

– Personer som er allergiske skal ikke utsettes for unødig belastning og eksponering når de oppholder seg på Re helsehus.

Beslutningen er tatt i samråd med kommuneoverlegens anbefalinger, informerer ledelsen ved Re helsehus.

Kort om hund i Re helsehus:

  • Hund i Re helsehus er ikke tillatt uten spesiell tillatelse.
  • Grunner til å ha med hund:
    – Spesielle behov og ønsker fra pasienter. I enkelte tilfelle kan pårørende og personalet for å planlegge besøk av hund. Eksempel – et siste ønske om å ta farvel med hunden sin.
    – Demensomsorg – hunder kan i visse tilfelle bidra til gode dager for målgruppen. Dette bør være i en aktivitetsplan som primærpleier og tjenesteansvarlig utarbeider.
    – Dersom hund skal i avdeling skal dette avtales og ha en terapeutisk hensikt.
  • For å få struktur på dette, må hver avdeling gå igjennom og lage en oversikt.
  • «Hund på omsorg» – det samme gjelder for den hunden.
  • Hund kan kun være i pasientrom og i hage.

Les flere saker fra Re helsehus.

Denne saken kunne du først lese i papiravisa – last ned gratis!

,