Nam-nam! Godt med gulrot fra egen gård!

GODT MED GULROT! Marie Eline (1) koser seg med en gulrot fra varesortimentet hos Veierud gårdsutsalg. Foto: Stian Ormestad.

VÅLE: Marie Eline viser gjerne lokalavisa hvor godt gulrøttene i gårdsutsalget hjemme på Veierud smaker: – Nam-nam!, smatter ettåringen.

Denne saken kunne du først lese i papiravisa – last ned gratis!

Langs Siltvedtveien i Våle har en ny butikk åpna: Veierud gårdsutsalg.

Herfra selges det kortreiste matvarer, som enten er dyrka på egen gård, eller på gårder i nærheten.

VERTSKAPET: Marianne Lund (38) og Jørgen Kjølsrød (33), sammen med dattera Marie Eline (1). Foto: Stian Ormestad.

God respons så langt

– Denne gården er på 200 mål, og vi driver i samdrift med broder’n, forteller Jørgen Kjølsrød. Broder’n er potetbonden på Revetal, Agnar Kjølsrød.

– Men ideen til gårdsbutikken var det dama som fikk, understreker Jørgen. Og dama, det er Marianne Lund.

– Vi har trua på kortreist mat, og hadde lyst til å foredle mer av det vi dyrker fram sjøl, forteller Marianne til ReAvisa.

Veierud gård ligger nærme veien, godt synlig og lett tilgjengelig. Et lite gårdsutsalg åpna her i august i fjor, og det har vært god respons, forteller vertskapet.

– Vi ser stadig nye fjes her, og vi selger bare mer og mer.

Vareutvalg etter sesong

Derfor mener folka bak butikken at det er liv laga for et lite gårdsutsalg. Etter en forsiktig start, har butikken nå flytta inn i helt nye lokaler i låven.

LØK OG POTETER: Blant helårsvarene er poteter og løk. Foto: Stian Ormestad.

EGG FRA FON: Da ReAvisa var innom, var eggene levert fra en gård i Fon. Gårdsutsalget har avtaler med flere forskjellige gårder som leverer egg. Foto: Stian Ormestad.

DRIKKE FRA SANDEFJORD: Knatten fruktgård i Sandefjord er leverandøren med lengst reisevei. Foto: Stian Ormestad.

TRAVEL BONDE: Jørgen er klar på at det er dama som er butikksjef. Foto: Stian Ormestad.

GODT SYNLIG: Veierud gårdsutsalg ligger langs Siltvedtveien i Våle, stikkveien mellom Kopstadveien og Gjelstadveien. Foto: Stian Ormestad.

SJØLBETJENING: «Betal her» står det på en lapp på veggen. Og det funker, her har det ikke vært noe svinn i det hele tatt, forteller Marianne. Foto: Stian Ormestad.

Fokus er på kortreiste, sunne matvarer – og salg fra bonden direkte til kunden, uten mellomledd, er noe de brenner for.

– Det kan ofte bli lange avstander mellom de som produserer maten og de som konsumerer maten i dagens moderne samfunn. Den avstanden vil vi gjerne korte ned.

I gårdsbutikken finner du poteter, gulrøtter, kålrot, løk og mye mer. – Det går litt etter sesong.

Til sommeren vil vi ha jordbær, purre, selleri, rødbeter, med mer. Eggene kommer fra en gård i Fon. Eplejuicen kommer fra Knatten fruktgård i Sandefjord, som er bidragsyteren lengst unna. Her vil du finne litt av hvert – men ikke kjøttvarer.

Kona er butikksjefen

Og du vil mest sannsynlig ikke finne noen betjening i gårdsbutikken:

– Gårdsutsalget er oppe fra klokka ni på morgenen til ni på kvelden, og det er sjølbetjening. Det har funka veldig bra, forteller Marianne: – Vi har ikke hatt noe svinn i det hele tatt. Det er nok ikke mange ordinære butikker med betjening som kan skilte med!

Gårdsutsalget er en bigesjeft ved siden av full jobb. Marianne (38) er hjelpepleier og Jørgen (33) er bonde på fulltid. De bor på Veierud gård sammen med barna Marie Eline (1), Ida (13) og Kevin (16).

– Det er dama som ville dra i gang denne gårdsbutikken, forteller Jørgen, – jeg er vel ikke den her i verden med mest tid til overs, sier han og ler.

Men det er moro å være i gang, forteller han – og skryter veldig av sin bedre halvdel: – Marianne er gårdsbutikk-sjefen, det er helt klart!

VIL DU HA? Marie Eline (1) og resten av vertskapet på Veierud gård deler gladelig på godene i eget gårdsutsalg. Foto: Stian Ormestad.

Denne saken kunne du først lese i papiravisa – last ned gratis!

Les mer om lokalt landbruk.

Les mer om lokalt næringsliv.

,