Åse Burås (1941 – 2018) til minne: Frivilligheten i Re har mista en sjelden solid støttespiller

ET ORDENSMENNESKE: Åse Burås viser fram kofter, kjoler og gamle strikkeoppskrifter under fjorårets Åpen gård på Bygdetunet Brår. Foto: Håkon Westby.

MINNEORD: Åse Burås gikk bort 5. september, 77 år gammel. Det kjennes som «en vegg er borte» på Bygdetunet Brår, skriver Kåre Holtung på vegne av Ramnes historielag:

Med Åse Burås’ bortgang har frivilligheten i Re kommune mistet en sjelden solid støttespiller.

For oss i Ramnes historielag har hun i en årrekke vært en nøkkelperson som har hatt mange framtredende roller. Hun var valgt sekretær og kasserer fra 1984 til 1993.

Siden fortsatte hun som «frivillig» sekretær i 33 år og kasserer helt fram til sin død, totalt 35 år. Hun satt i Samlingsstyret, Husstyret og redaksjonskomiteen for årsskriftet vårt i mange år, og hadde sekretær- og kassereroppgaver for arrangementet Åpen Gård gjennom nesten 20 år.

Åse var en systematiker og en ryddig person. Utallige er de oversikter og regneark som Åse laget og som hjelper oss til å holde orden i historielagets mange saker og aktiviteter.

Kunnskapsrik og historieinteressert som hun var, har hun bidratt til interessante møter og medlemsaktiviteter.

Heldigvis har vi fått vist Åse i levende live at vi har satt stor pris på hennes store engasjement. Hun ble utnevnt til æresmedlem i historielaget 2006. Åses engasjement var stort også i flere andre foreninger, og ble hun tildelt Re kommunes kulturpris i 2010.

Det kjennes nok som at «en vegg er borte» på Bygdetunet Brår.

Der er det spor etter Åse over alt, sirlig håndskrevne oppslag og lapper, gjenstandlister, «kokebøker» for oppgaver som skal gjøres, musestatistikk osv. Duker og andre tekstiler som vi har på Brår har Åse vaska, stivet og strøket med stor flid.

Aller mest vil vi savne det gode humøret og hennes sans for den gode historien, gjerne framført på ekte Kodal-mål.

Våre tanker går til Arne Magnus som har mista sin ektefelle. Han har måttet «dele» Åse med oss, og har også sjøl vært engasjert som gartner og vaktmester på Brår.

For Ramnes historielag,
Kåre Holtung.

Les flere minneord i ReAvisa-arkivet.