Nå er denne krabaten tilbake – hva bør vi gjøre?

FREDET: Hoggormen er fredet i Norge og flere andre europeiske land. Foto: Ramnes skole.

RAMNES: Sist uke dukka vårens første hoggorm opp ved Ramnes skole. De tok kontakt med eksperter på området.

Fredag 13. april kom en representant fra Norsk Herpetologisk Forening på befaring ved skolen. To fra landbrukskontoret i kommunen deltok også.

PÅ SKOLEBESØK: Hoggormen ble fanga og vist fram i alle klassene. Foto: Ramnes skole.

– Vi ønska veiledning på hva vi kan gjøre. Om vi kan gjøre noe (flytte ormen), og hva retningslinjene er i forhold til elever/ansattes sikkerhet, skriver Ramnes skole på sin Facebook-side.

Alle klasser fikk besøk av eksperten – og hoggormen

– Vi hadde «hellet» med oss. Ormen som vi hadde observert tirsdag og onsdag, ble funnet! Flere i personalet har nå fått opplæring (og øvelse!) i hvordan vi fanger og flytter ormer på en forsvarlig måte.

Alle klasser fikk besøk av eksperten, med hoggormen forsvarlig i en bøtte med lokk.

– Det ble en lærerrik stund for elevene, med en orientering om hoggormer og andre slangedyr, og en opplæring i hvordan vi skal opptre dersom vi kommer i nærheten av en orm.

Må flytte den et godt stykke unna

Hoggormen er fredet i Norge. Det er ikke lov å drepe, men du kan flytte hoggormen.

Det kan gjøres av kyndig personell med ei bøtte eller en pose. Dersom du ikke klarer å flytte den, bør du be om hjelp fra noen andre, eller la den være i fred til den forsvinner, er ekspertenes råd.

Flytter du den ett par kilometer er du sikra, for en hoggorm kryper sjelden noe særlig mer enn én kilometer fra hjemplassen sin og holder seg ofte innenfor en radius på 150 meter, forteller hoggormekspert Dag Dolmen til ABC Nyheter.

Hans råd for å unngå hoggorm i hagen, er helt enkelt å rydde: Fjerne gjemmesteder og ha store, åpne flater, og klippe grasset ofte så det blir mindre attraktivt å jakte mus og andre byttedyr i høyt grass, er noen enkle tiltak.

Vil helst ikke sløse bort gifta si på mennesker

Mange er redd for hoggormen, men sannsynligheten for å bli bitt er forsvinnende liten. Normalt vil hoggormen prøve å unngå mennesker, enten ved å ligge rolig i håp om å ikke bli sett, eller ved å flykte.

Hvis den blir overrasket eller provosert og ikke har noen retrettmulighet, må den forsvare seg. Da ruller den seg sammen og gjør seg klar til å bite, og når den biter så skjer det lynraskt.

Det er ikke alltid bittet utløser gift i det hele tatt, andre ganger i varierende mengder, for hoggormen vil helst spare på gifta til jakta på byttedyr.

Den eneste giftige slangearten i Norge

Arten er en av tre slangearter som lever fritt i Norge, og den eneste giftige. De to andre er buorm og slettsnok.

KYNDIG VEILEDNING: Personalet ved Ramnes skole fikk se hvordan en hoggorm skal fanges og flyttes. Foto: Ramnes skole.

Les mer om natur i Re.

,