I natt rives gangbrua – lang ventetid på ei ny bru

KLAR FOR NATTARBEID: Terje Bergan i Bruseksjonen, Statens vegvesen region sør. Foto: Stian Ormestad.

LINNESTAD: Bispeveien er stengt i hele natt for å ta ned gangbrua forhåpentligvis i ett stykke og frakte den med spesialtransport til Taranrød. Det kan ta mer enn et halvt år før ei ny permanent gangbru er på plass.

Bispeveien ble stengt rett over klokka 21 onsdag kveld 4. april. Omkjøring er skilta fra Revetal via Brårveien, Ramnesveien og Heianveien – og motsatt fra Heiankrysset.

HARD SMELL: Lastebilen havna uti grøfta etter smellen i gangbrua. Foto: Stian Ormestad.

Det tar tid å rigge seg til med stor redskap:

Ei 220 tonn stor mobilkran skal på plass for å løfte vekk brua. Så skal den fraktes til Taranrød og Lindum spesialmottak der, hele den skadde brua i ett stykke – etter planen.

Etter at den gamle brua er fjerna, skal det ei ny bru på plass på samme sted. Men det kan ta tid. Hvert fall ei permanent bru.

– Det er en leveringstid på 6 – 9 måneder, forteller Terje Bergan i Bruseksjonen, Statens vegvesen Region sør. I mellomtida skal ei midlertidig gangbru monteres, med betydelig kortere leveringstid. Det kan være snakk om uker.

Det var klokka 10:49 onsdag formiddag 14. mars at det smalt voldsomt på Bispeveien, da en lastebil med kran gikk oppi gangbrua på Linnestad.

KONDEMNABEL: Bare armeringsjernet står igjen der krana traff gangbrua. Foto: Stian Ormestad.

Store skader

Operasjonssentralen hos politiet i Vestfold meldte om mindre skader på brua på Twitter, og Tønsbergs Blad skreiv så i avisa. ReAvisa hadde derimot en annen vurdering:

Hele gangbrua har vært i bevegelse, det kan man se av snø og is som er flytta på på begge ender av brua. Muren er pulverisert der krana traff, og armeringsjern står ut til alle kanter.

Patruljen på stedet hadde også en annen oppfatning enn meldingen fra operasjonssentralen: Der og da ble gangbrua stengt av politiet på stedet, som ikke tok noen sjanser.

Ble stengt på ubestemt tid

To dager etter ulykken ble det av mureksperter i Statens vegvesen bekrefta store skader, og gangbrua ble stengt på ubestemt tid.

Mandag 26. mars ble det klart at gangbrua måtte rives.

Og rivinga skjer i natt, fra og med kvelden onsdag 4. april til og hele natt til 5. april. Ifølge skiltingen skal Bispeveien være åpen igjen for normal trafikk klokka 05.30 torsdag morgen.

MAKS UHELDIG: En lastebilsjåfør med kran på lasteplanet merka ikke at krana hadde løfta seg – og så slo den oppi gangbrua på Linnestad. Skadene ble store, både på brua og lastebilen. Sjåføren fikk sitt førerkort beslaglagt på stedet. Foto: Stian Ormestad.

Les mer: Kranbil smalt i gangbrua på Linnestad.

Les mer: Gangbrua har fått store skader – må holdes stengt.

Les mer: Stenger Bispeveien for å rive gangbrua på Linnestad.