Et eget hus for ungdom på Revetal: – Vi ønsker oss et sted å henge med mekking, gaming og mat

UNGDOMSHUS: Kenan Alic (15), Per Emil Gunneng Hannevig (15), Iselin Mikalsen (16) og Adam Haust (13) synes ideen om et eget hus for ungdom på Revetal er veldig god. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: Ungdommen trenger en møteplass på Revetal. Disse ungdommene har flere ønsker for hva huset skal inneholde.

Det er seks år siden den kommunale ungdomsklubben på Revetal ble lagt ned. Da holdt den til i kjelleren i Industriveien 3, det gamle Cederoth-bygget.

Siden den gang har tre ungdomsklubber kommet i gang ved hjelp av frivillig innsats: Young Zone på Elverhøy i Ramnes, Undris på Dalheim i Undrumsdal, og Superfredag på Røråstoppen på Revetal – sistnevnte drives av Revetal menighet med noe kommunal støtte.

SKISSE: Ida Johre, kultursjef i Re kommune, tar gjerne i mot innspill i skisse-stadiet for et eget ungdomshus på Revetal. Foto: Stian Ormestad.

Viktig at det blir ungdommens helt eget hus

Men Re kommune har sitti på gjerde, uten å få på plass en kommunal ungdomsklubb. Nå er det planer for for et eget hus for ungdom på Revetal, som allerede i løpet av det første møtet gikk under navnet «Huset».

Ungdommene som hadde møtt opp på det første møtet mandag 8. mai, mener det er viktig at dette blir ungdommenes eget hus.

– Får ungdommen et eierforhold til det, tar vi også vare på det – og bruker det på best mulig måte!

De ønsker seg en plass å henge etter skolen, i helger og i ferier, der en kan treffe andre ungdommer.

– Det er viktig at ungdommen sjøl tar ansvar, kanskje oppretter et husstyre med ungdom som kunne lage planer for hva som skal skje når. Men det må likevel være en voksen tilstede, en trygg voksenperson som man kan ta kontakt med, innleda Ida Johre, kultursjef i Re kommune.

Bør bygge scene og sal for konserter

Per Emil Gunneng Hannevig (15) ønsker seg en mekkeplass, der man kan skru på sykler, mopeder, biler – alt mulig. – Hvis det blir et verksted kommer det til å bli mye brukt!, mener Per Emil.

Kenan Alic (15) synes det er en god ide. Han vil bare at ungdom kan ha et sted å møtes, og finne på litt av hvert. Adam Haust (13) ønsker seg spillkonsoller med spill som flere kan spille sammen – kanskje med turneringer og konkurranser der mange kan bli med. – Da blir spilling mer sosialt, mener han.

Iselin Mikalsen (16) gleder seg til ungdomshuset kan stå ferdig. I oktober skal det leveres et forprosjekt til kommunestyret med forslag til skisse av bygget, samt finansiering, innhold og drift av et eventuelt bygg som skal gi ungdom spennende aktiviteter, kunnskap og kultur.

På møtet kom det også fram at flere ungdomsforeninger, korps og Re Røde Kors gjerne ønsker å bruke huset. Det var enighet om at huset bør ha en sal som er laga for å fremføre musikk, som skal bygges med god akustikk.

Flere ungdomsorganisasjoner trenger lokaler

For eksempel Røde Kors ser at de kan ha sine aktiviteter i huset, og de ser at de gjerne kunne startet opp Ungdommens Røde Kors i forbindelse med det. Bygdeungdomslaget ser at de kunne hatt arrangementer, kurs og samlinger der. De har per i dag ikke noen lokaler å ha sine arrangementer i.

Ungdommene ser for seg et sted som kan gi unge flyktninger muligheten til å komme inn i samfunnet på en naturlig måte, der de kan delta på samme nivå som alle andre ungdommer.

Mat er viktig, så det skal være mulig å lage og spise mat det. Et ønske er at man skal kunne komme rett etter skolen og få et måltid varm mat – og gjerne lære å lage mat – og lage sunn mat.

IKKE LETT Å FINNE FRAM: Hovedinngangen var stengt, og alle som skulle på møtet måtte gå inn den alternative inngangen via Restauraten. Det var ikke godt å vite for alle ungdommene som ville på møtet – så noen som ville komme, kom ikke. Foto: Stian Ormestad.

Re kommune ønsker en base for utlån av utstyr som ski, skøyter, telt og så videre. Kommunen har mye utstyr til utlån, men ikke noe naturlig og enkelt sted å låne det ut fra – her ville terskelen være lav for å låne.

Det er veldig viktig å lage et fleksibelt hus, med rom som kan lages større eller mindre etter behov. Mange ønsker gikk på et uteområde hvor en kan grille og ha forskjellige aktiviteter.

Men viktigst av alt: Dette bør bli et sted å være, møte venner, få nye venner, se og bli sett, ingen krav til hva du skal gjøre, et sted hvor du kan bare slappe av. Komme seg å møte folk.

Og som ungdom flest, mener de det er greit med en bra nettilgang.

Kunne vært flere ungdommer på møtet

Disse var representert på det første møtet:

Røde Kors, Bygdeungdomslaget, Ramnes og Røråstoppen skolekorps, Revetal menighet, Ramnes IF, Idrettsrådet, Representant fra HOV (hovedutvalget), Gla’gjengen, Ungdommens kulturråd, 16-23-prosjektet, ungdom fra Revetal ungdomsskole, Ramnes menighetsråd og administrasjon.

Det kunne ha kommet enda flere ungdommer:

Synd at det ikke var skiltet den alternative inngangen på kommunehuset, for etter stengetid på Servicetorget er hovedinngangen stengt og man må bruke døra fra samme inngang som til Restauranten.

Ungdommene som hadde finni fram fordi de tilfeldigvis hang seg på noen andre som visste om den alternative inngangen, forteller til ReAvisa at flere ungdommer som hadde tenkt å komme ikke kom på grunn av stengt dør.

, , ,