Det stinker på Revetal – her er årsaken

011216_slam_nortura_3

NORTURA REVETAL: Nortura er en stor arbeidsplass på Revetal med 35 ansatte. Vaffelstekeriet på fabrikken sørger for den gode Revetal-lukta. Sånn var det ikke i dag. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: En mildt sagt stram lukt la seg over Revetal-området torsdag morgen 1. desember.

Folk går og holder seg for nesa, flere har dratt genseren over ansiktet, og noen har tatt på seg skjerfet litt vel høyt i halsen.

Eimen over Revetal hadde noe sterkere ved seg enn den sedvanlige møkklukta fra bøndene som til tider trekker mot tettbygde strøk. Sånt må vi regne med her på landet.

Men her måtte det være noe annet på ferde.

Etter en liten runde, fant ReAvisa «synderen»: Nortura Revetal. Der kan de heldigvis fortelle at dette ikke blir noen sedvanlig lukt framover.

Trond Haslestad, teknisk sjef ved Nortura Revetal, forteller at de er i gang med å tømme tanker og spyle de reine for slam.

– Når vi knekker egga, får vi alt ut av egget med en sentrifuge. Den lille resten som blir igjen i skallet går i en tank i bakken. Denne må tømmes og vaskes med javne mellomrom. Det er det som skjer nå.

ReAvisa får opplyst at det er vanlig å gjøre denne prosedyren 1 – 2 ganger i året. Det er ingen helserisiko, bare en ekstremt vond lukt.

– Det vil vare en time eller tre utover formiddagen, anslår Trond Haslestad. – Det er ingen fare, forsikrer han.

Stort sett er Nortura forbinni med noe positivt på Revetal – den gode vaffellukta fra vaffelstekeriet nærmest Re-Torvet. Det er sjølve Revetal-lukta, det.

Eggfabrikken er også en stor arbeidsplass med en arbeidsstokk på 35 ansatte, en modernisert produksjon, og er den eneste spesialiserte eggfabrikken i Nortura-systemet.

Snart, litt utover formiddagen, kommer lukta av nystekte vafler tilbake igjen på Revetal. Heldigvis.