– Hvorfor føler mange unge at de ikke har noe å si?

060916_KST_JENNY_WEDDE_1

ENGASJERT RE-UNGDOM PÅ KOMMUNESTYRETS TALERSTOL: Jenny Wedde (21) fra Ramnes. Foto: Stian Ormestad.

LOKALPOLITIKK I RE: Hele fire ungdommer tok ordet i åpen post før kveldens kommunestyre.

Kommunesammenslåing - hvilken by bør Re kommune slå seg sammen med?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

 

Kommunesammenslåing - hvilken by bør Re IKKE slå seg sammen med?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

 

Åpen post er en mulighet for alle og enhver å snakke direkte til politikerne, før kommunestyremøtet settes.

Saker som har fått det til å koke tidligere er manglende skolevedlikehold og skolenedleggelser. I kveldens kommunestyremøte var det kommunesammenslåing, Katwe-utveksling og manglende pengestøtte til ungdommelig engasjement for Colombia.

060916_KST_KATWE_1

ENGASJERT RE-UNGDOM PÅ KOMMUNESTYRETS TALERSTOL: Villemo Skotnes (14) fra Revetal og Halvard Brundtland (14) fra Våle. Foto: Stian Ormestad.

Først ut var Villemo Skotnes (14) fra Revetal og Halvard Brundtland (14) fra Våle som snakka om sin tur til Katwe. 

Hvert år skal ungdomsskole-elever jobbe til inntekt for Katwe, og en del av pengene som kommer inn går til reise for to ungdomsskole-elever. Sammen skal elevrådet i Re og Katwe finne gode tiltak i vennskapskommunen til Re.

Men dette er ikke en enveis-utveksling, der fattige Afrika skal lære fra rike Norge. Vi har mye å lære den andre veien, forteller ungdommene. – Hvordan vi deler med hverandre og tar vare på hverandre, for eksempel. Materielle ting blir mindre viktig.

Villemo og Halvard snakker varmt om å fortsette utvekslingen. Det samme gjør Mona Larsen, rektor ved Revetal ungdomsskole.

ReAvisa skreiv også om turen da ungdomsskoleelevene kom hjem i våres, les mer i denne saken fra april i år – og se video:

Neste på talerstolen var Jenny Wedde (21) som snakka om kommunesammenslåing og folkeavstemning. Hun forteller at mange i Re er frustrert over det som skjer.

– Først skal vi få lov å si vår mening gjennom en folkeavstemning – så skal den ikke bety noe likevel?

– Ved å fortelle meg at jeg skal overlate store spørsmål som former min framtid til de som ”veit hva de driver med”, fronter man en umyndiggjøring av befolkningen og en total uvilje til å fremme direkte lokaldemokrati.

Derfor føler mange unge i Re at de ikke har noe de skulle ha sagt, at deres mening ikke teller. Tidligere innbyggerundersøkelser har vist at de unge under 30 år er mest negative til en sammenslåing.

Jenny viser til «gjengen sin» og forteller at de vil bryte ned unyanserte økonomiske tolkninger – og snakke om hva dette virkelig handler om:

– Det Re vi kjenner i dag, det Re jeg og andre unge gjerne vil flytte hjem igjen til etter studiene. Hvor vi faktisk har noe å si.

– De siste ukene har jeg sett mer engasjement enn noen gang, spesielt blant de unge. Er det dette som skal til for å få unge interessert? Må man rokke ved fundamentet i demokratiet før vi reagerer?

Hele innlegget er også sendt til ReAvisa som leserinnlegg – les hele innlegget her.

060916_KST_KRISTINE_ANDRESEN_1

ENGASJERT RE-UNGDOM PÅ KOMMUNESTYRETS TALERSTOL: Kristine Solheim Andresen (17) fra Revetal. Foto: Stian Ormestad.

Sist ut i åpen post var Kristine Solheim Andresen (17) som sitter i Distriktskomiteen for Operasjon Dagsverk, der hele fire av fem var fra Re i fjor.

– Det er enda et bevis på at det finnes mange engasjerte ungdom i Re, mener Kristine. Nå er hun redd for at engasjementet deres blir satt en stopper for, fordi de ikke har fått innvilget sin pengesøknad til kommunen.

– Økonomien stopper oss: Lokaler, mat, og reise for deltagerne har vært for dyrt, slik at ikke like mange engasjerte ungdom får muligheten til å faktisk være og vise at de er engasjerte.

– Politikere har en tendens til å si at man elsker engasjert ungdom, men når vi kommer til dere og spør om økonomisk støtte for å fortsette engasjementet, så er dere ikke like glade i oss.

– Vi ser jo at dere politikere kan si en ting og gjøre noe annet. Men vi gir oss ikke helt enda, og håper dere legger merke til søknaden vår i år.

Avslutningen fra den siste av fire engasjerte ungdommer på kommunestyrets talerstol var det smell over:

– Å be om 8.000 kroner for å få muligheten til å kunne engasjere ungdom ikke bare i Re, men i hele Vestfold – det er vel ikke så jækla mye å be om!

Hele innlegget til 17-åringen finner du her som leserinnlegg.

060916_KST_JENNY_WEDDE_2

ENGASJERT RE-UNGDOM PÅ KOMMUNESTYRETS TALERSTOL: Jenny Wedde gikk først på talerstolen, før også Arne Nåtedal og Knut M. Høydal kom med krass kritikk av sammenslåingsprossessen. Foto: Stian Ormestad.


 

Les også: Ringerunden er i gang – hvilken retning velger du?

Les også ReAvisas oppsummering av folkemøtene: Pilene peker i alle retninger.

Les også om Re kommune – som setter rekord i den korteste levetida for en kommune gjennom hele norgeshistorien.


 

Det har vært mye snakk om hva vi i Re mener om byene rundt oss. Hva mener byfolk om Re? 


 

Her kan du lese mer om temaet kommunesammenslåing – og her finner du flere leserinnlegg om dette og andre tema.


– ANNONSE –