Svært sjeldne gjester har finni veien til Bakke mølle

090516_MANDARINENDER_2

SJELDNE I NORGE: Mandarinendene trives i modellen av Bakke Mølle, som er blitt et andehus. Foto: Finn Hauge.

BAKKE MØLLE: To mandarinender har slått seg ned i mølledammen ved Bakke mølle. De kommer opprinnelig fra Kina, men disse er nok to rømlinger fra Finland eller England.

Øivind Skjeggerød på Bakke mølle forteller at endene holder til på modellen av Bakke mølle, eller andehuset, som ligger i dammen. Utpå dagen drar de av gårde, men kommer tilbake om kvelden.

Noe av forklaringen er kanskje at Øivind har fått gammelt brød på Rema 1000 som han legger ut til dem inne i andehuset.

Da ReAvisa var på besøk for å se på de sjeldne gjestene var det flere fugleinteresserte på besøk, blant dem Finn Hauge, leder i Ornitologisk Forening Vestfold. På møllebakken har de fugleinteresserte flott oversikt over dammen og de sjeldne gjestene.

– Det er ikke ofte vi har besøk av mandarinender i Norge, forteller Finn Hauge. – Men det var en i Holmestrand for to år siden. Hauge vet bare om en hekking i Norge, og det var ved Breiavatnet ved Stavanger.

090516_MANDARINENDER_1

FUGLETITTERE: Øivind Skjeggerød, Bjørn Rismyr og Fin Hauge med kikkerter og fotoapparat. Foto: Håkon Westby.

De kommer opprinnelig fra Kina, men har vært brukt som parkender i Europa. Disse er antakelig forvillet fra Finland eller England. Om vinteren trekker de sørover til isfritt vann i Europa, men kommer nordover igjen om sommeren.

De to i dammen ved Bakke mølle er begge hanner. Den ene bare årsgammel. Det er vanlig at en yngre fugl trekker nordover sammen med en eldre. Endene går stadig inn i huset og spiser, en om gangen, mens den andre står utenfor og venter.

– 5. klasseelevene ved Kirkevoll skole var heldige på sin Re Rundt-tur og fikk se mandarinendene da de var innom Bakke mølle, forteller Øivind Skjeggerød.

– Det er flere spennende fugler her, forteller Bjørn Rismyhr, en svært fugleinteressert kar som er på besøk på Bakke mølle: Strandsnipe, vintererle og fossekall.

Finn Hauge passer på å reklamere for ”Fuglenes dag” på Ilene den 29. mai.

090516_MANDARINENDER_3

ANDEPARADIS: Mølledammen må være et andeparadis for de sjeldne gjestene. Foto: Håkon Westby.

Mer natur i Re: Sjekk nordlyset over Re!