– Ungdom i dag kaller oss «Statta»

bensinstasjon_ill

BENSINSTASJONEN SOM MØTEPLASS: Bildet er datert 1948. Foto: Statsarkivet i Stavanger.

REVETAL/SVINEVOLL/UNDRUMSHØY/VIVESTAD: Blir’u me’ på ”benser’n” og tar en Cola? Samme hva du kaller den, samme hvor du har vokst opp, uansett alder, har du antageligvis et nært forhold til en bensinstasjon.

I Re har vi i dag to bensinstasjoner igjen: Statoil på Revetal og Shell på Svinevoll.

Men det har vært mange flere bensinstasjoner i tidligere tider, den siste ble lagt ned på Undrumshøy langs gamle E18 da nye E18 kom. Enda lenger tilbake i tida var det bensinstasjoner i Vivestad, med flere steder i Re.

Bensinstasjonen er en plass som fyller deg med nostalgiske minner, eller som irriterer deg grenseløst når bensinprisene ikke synker i takt med oljeprisene, skriver Riksarkivet på sine nettsider – der de ber om din hjelp: Bli med på nasjonal dugnad: Finn din bensinstasjon!.

Kanskje var det der du møtte kjærligheten for første gang, enten det var et skinnende flak av en rødlakkert bil, eller den vakre jenta i klasse 9B. Kanskje smugrøyka du din første Prince bak den flassete murveggen, eller fylte dine første liter med bensin med lappen trygt plassert i lomma?

Benser’n er kanskje det mest generelle kallenavnet på bensinstasjonen landet over – så også her i Re opp gjennom åra. Ellers har jo navna på kjeden vært vanlig, som BP på Revetal og Fina på Svinevoll.

– Ungdom i dag kaller oss «Statta», forteller Lene Kjønnerød på Statoil Revetal.

Mens andre generasjoner har hatt andre kallenavn. Du kan aldersbestemme folk utifra hva de kaller bensinstasjonen, som på Revetal: BP, Norol, benser’n, stasjon, Statoil, statta.

Husker du kallenavn eller bensinstasjoner i Re, kan du skrive i kommentarfeltet i bunn av saken. Og har du bilder, kan det sendes over på Stian@ReAvisa.no

Og for framtida: Statoil på Revetal blir omdøpt til Cirkle K, en gang i løpet av 2017 – seinest, kanskje før. Da blir det spennende å se hva neste kallenavn blir.