Kulturkveld på Revetal ungdomsskole – se video

REVETAL: Elevene fikk vist fram sine interesser innenfor alt fra matematiske utfordringer til psykedelisk Beatles musikk.

Den 17. februar braka det løs igjen med den årlige kulturkvelden på Revetal ungdomsskole:

«Kahoot»-Quiz, «Engasjerende Naturfag» & «Tallmagi», Beatles-musikal framført av sal og scene-gruppa – ungdomsskolen serverte et fullt program med utstillinger som viste fram prosjektene elevene hadde jobba med i design & håndverk, og noen av dem hadde laga en film som ble vist på auditoriet den kvelden.

Beatles gjengen

BEATLESMUSIKAL: Fra venstre Andrine Rehn Bjølgerud (15) som «Lucy», Rune Holtung (15) som «Jude», Sean Schuett Rivrud (15) som «Phil» og Selma Norén (15) som «Anna». Foto: Annika Løbig.

Tanken bak kulturkvelden er å gi elevene en mulighet til å bygge relasjoner med hverandre på en annen måte, og være en del av ett og samme prosjekt som alle andre.

Rikka Rivrud, lærer og regissør for oppsettingen av Beatles musikalen, forteller at det er en del av læreplanen som handler om å utvikle hele mennesket og deres talenter, respekt og menneskeverd.

– Et barn kan jo hundre språk og vi må finne ut hvordan det kan uttrykke seg på det språket det kan best, forteller Rikka.

Derfor tar man utgangspunkt i elevenes talenter og gir oppgaver og skriver roller som er tilpassa hver enkelt av dem, som fører til at det er både dans og sang i stykket, noen syr kostymer, andre står for lyd, lys og planlegging bak scenen.

Band

NYE MUSIKERE: Elevene fikk muligheten til å lære seg et nytt instrument, og flere sto på scenen for aller første gang. Foto: Annika Løbig.

Elevene fikk også muligheten til å lære seg et nytt instrument, og flere sto på scenen for første gang.

Lærerne mener at denne sceneerfaringen er noe man tar med seg videre i livet, i tillegg til at applaus bygger selvtillit.

Elevene som spilte hovedrollene i musikalen forteller at det har vært viktig og mest av alt gøy å arrangere kvelden; både for hver enkel elev og hele skolen.

Selma Noren, som «Anna», forteller: – Jeg syns at å jobbe med det her har vært ganske gøy, fordi jeg føler vi har kommet nærmere som venner, og selve kulturkvelden er et veldig bra arrangement, fordi vi får vist så mange talenter som vi ellers ikke får vist på skolen.

Mateusz (16) viser frem dokkene

UTSTILLING: Mateusz Wasik (16) viser fram utstillingen til kunst og håndverk-elevene. Foto: Annika Løbig.

«Beatles-Crewet» forteller at alle fikk utfordra seg sjøl litt gjennom kulturkvelden, uansett hva hver elev bidro med. Stykket viste seg til å ha vært en interessant prosess, med tanke på at mange elever ikke hadde hørt om the Beatles engang.

– Det var veldig spennende å lære om the Beatles, men du blir jo veldig lei etter så mye øving og sånt, men vi har fått mye bedre kjennskap til the Beatles, forteller Rune Holtung (16) som spilte «Jude» i stykket.

– Men dette er i hvert fall siste gang jeg skal ha på eyeliner ass!

Gjennom hele prosessen var elevene med på å bestemme hva de hadde lyst til å ha med på scenene, men både elever og lærere syntes det var viktig å understreke at det ikke bare var det som man fikk se på scenen som utgjorde hele prosjektet.

Rikka & Frank gratulerer elevene

APPLAUS: Det er viktig å få vise seg fram på andre arenaer enn den tradisjonelle ved skolepulten. Foto: Annika Løbig.

Kulturkvelden viste et stort mangfold av interesser og typer engasjement; det handla ikke bare om å stå på scenen og direkte vise seg fram foran besøkerne, men det lå også veldig mye forarbeid i hele arrangementet.

Andrine, som «Lucy», forteller: – Jeg syns det er fint at folk som har talenter får endelig vist de fram, det er utrolig bra, og derfor er jeg glad for at vi fikk arrangere kulturkvelden i år også. Elevene som er interesserte i design & håndverk laga blant annet kulissene, rekvisitter og plakatene som hang rundt omkring.

– Det er noe jeg brenner for: Å finne ut hva elevene er flinke til og hvordan jeg kan få dem til å skinne mest, forklarer Rikka.

Andre engasjerte seg i såkalte «Gaming Rom» og «Leke Rom» og noen elever sto bak kassa og bordene som ble dekt med vafler og kaker. De som ikke var opptatte med å drive «kaféene», som tjente inn penger for Katwe-prosjektet til skolen, introduserte innføringsklassen i et annet rom, for å gi besøkerne muligheten til å utvide sin toleranse og skape relasjoner og mer kjennskap til flyktningene – som har blitt godt tatt imot av elevene og lærere på Revetal ungdomsskole.

Nå er håpet at vi også til neste år kan storkose oss, både elever, lærere og besøkende på kulturkvelden, med å fylle klasserommene med kultur, kunnskap og kanskje viktigst av alt: Talenter og et stort engasjement som ikke bare viser eleven, men deres ekte selv.

beatles plakater

BLE KJENT MED BEATLES: Ikke alle elevene hadde hørt om Beatles før. Foto: Annika Løbig.

Les mer om Revetal ungdomsskole.