Dronninga fikk en tiøring fra 1890 som minne

ReAvisa_Dronninga_004_NETT

LETER PÅ LINNESTAD: Dronning Sonja fikk opplæring i bruk av metallsøker av Per Kristian Bjor, formann i Norges metallsøkerforening. Foto: Håkon Westby.

LINNESTAD: Dronning Sonja gjorde flere funn, men det var visst gammel spiker. Da var ordføreren mer heldig: Han fant en tiøring fra 1890. Den fikk Dronninga med seg som et minne fra Re-besøket mandag 1. oktober.

Mandag 1. oktober var Dronning Sonja på besøk på Linnestad, hvor hun ble tatt i mot av fylkesmann Erling Lae, ordfører Thorvald Hillestad, politimester Steinar Kaasa og prosjektleder Kjersti Jacobsen.

FOTOGALLERI: Se flere bilder fra Dronningens leting på Linnestad

Prosjektleder for Slagene på Re ga Dronninga en grundig innføring i arbeidet med å finne slagstedene i Re. Da de gikk over brua på Klopp viste Jacobsen de gamle vadesteinene i Storelva.

Etter innføringen fikk Dronninga sjøl prøve å finne metallgjenstander på jordet sør for veien. Hun fikk opplæring i bruk av metallsøker av Per Kristian Bjor, formann i Norges metallsøkerforening.

Dronning Sonja sa at det er hyggelig å være tilbake i Re igjen. Da hun ble fortalt om Slagene på Re-prosjektet under kongebesøket i juni, ble hun interessert i å vite mer, fortalte hun et stort pressekorps.

– Det er spennende med en prosjektleder som er utdannet veiarkeolog. Det ser ut som hun leser landskapet på en annen måte, sa Dronning Sonja. Hun synes også at det var interessant å prøve metallsøker.

– Men jeg fant nok ikke noe spennende, fortalte hun. Det gjorde ordfører Thorvald Hillestad, som overrakte tiøringen fra 1890 til Dronninga som et minne fra besøket på jordene på Linnestad.

På spørsmål om hun nå skulle undersøke Kongsgården nærmere, svarte Dronninga:
– Det som ligger i jorden der skal få ligge i fred for meg.

Etter søkingen ble det servert middelaldermat: Lammegryte og rotfrukter. Det skjedde i middelalderteltet, hvor noen funn og et kart var lagt fram. Under lunsjen orienterte Terje Gansum, leder for kulturarv i Vestfold fylkeskommune, om deres arbeid.

Dette er tredje året det er søkt etter slagfunn på Linnestad. Formann i Norges metallsøkerforeningen Bjor forteller at de har hatt åtte mann som har deltatt hver dag. De vil fortsette å søke til og med onsdag etter dronningbesøket.

Dette Re-besøket var det tredje fra kongehuset i løpet av det siste halve året.

,