Blomsterlåve-banden for retten

ReAvisa_Blomsterlaven2_NETT

GRØNNE FINGRE: De nye brukerne av Blomsterlåven i Fon hadde også grønne fingre, men ble kjapt innhentet av lovens lange arm. Foto: Stian Ormestad.

FON: En av de to hovedpersonene har allerede fått sin dom på fem måneder i fengsel, den andre risikerer en dom på åtte måneder.

Det var i ReAvisa juni 2012 at saken først ble omtalt: Blomsterlåven i Fon huset en stor hasjplantasje. Låven ble rett over nyttår leid ut til en skobutikk i Oslo som lager.

Det var bare et skalkeskjul for mer lyssky virksomhet. Det skulle vise seg at de nye brukerne av Blomsterlåven også hadde grønne fingre. Det ble satt i gang produksjon av cannabis-planter i stor skala.

Det krevde ombygging av låven og skjerming for vinduene, siden de ferske foningene satte opp store varmelamper og et avansert timer-system for vanning, gjødsling og lufting.

Men den gamle låven var ikke tettere enn at lyset skinte ut mellom plankene.

Det, sammen med merkelig oppførsel på tider av døgnet som ikke samsvarte med skalkeskjulet som sko-lager, fikk naboer til å reagere. Låven ligger heller heller ikke skjult fra folk og trafikk, helt inntil Fonsveien gjennom Holtunggrenda.

Politiet ble varslet, og satte låven under oppsikt.

Først pågrep de en 23-åring fra Israel etter en runde med plantestell, så kom en 26-åring fra Israel for å se etter både planter og det som skulle vise seg å være hans bror som allerede var pågrepet.

Videre er fem andre blitt sikta i saken: To svensker, en nordmann og en israeler til, pluss en iraner. Ingen med tilknytning til Re fra før av. De to hovedmennene fra Israel har sittet varetektsfengslet hele tida.

Den første er blitt dømt til fem måneder i fengsel, men har tatt betenktingstid for å avgjøre en anke – dermed er ikke dommen rettskraftig, sier politibetjent Tom Arne Vollen ved lensmannskontoret på Revetal til ReAvisa.no.

Den andre hovedpersonen risikerer åtte måneder i fengsel, saken kommer opp fredag 7. september.

– De andre får sin sak avgjort senere, men alt etter som hvor involvert de har vært kan det bli snakk om forelegg, sier Vollen.

Uansett er lensmann Gulliksens hovedfokus på det at man klarte å ta produksjonen ved rota – bokstavelig talt. Det var utstyr for å utvide produksjonen, som banden ikke hadde rukket å ta i bruk engang.

– Vi fikk stoppa omsetting av illegale stoffer før den i det hele tatt kom i gang, det er det viktigste, sier Gulliksen. Lensmann deler æren med årvåkne naboer.

Han vil gjenta oppfordringen i juni-avisa: Alle som leier ut låver i Re bør være oppmerksom, slik som utleier var i Fon.

– Det kan være låver som ligger mer øde til enn Blomsterlåven i Fon som narko-bander kan se seg ut. Sjøl midt i Oslo-gryta har folk prøvd seg på å dyrke cannabis.

– Så det er ikke dumt å anta at flere vil prøve seg her i det landlige Re med mindre risiko for å bli oppdaga.

Faksimile_juni

STOR HASJPLANTASJE: Saken ble først omtalt i ReAvisa juni 2012. I disse dager får de to hovedmennene bak Blomsterlåve-plantasjen sine saker opp til doms. Faksimile ReAvisa juni 2012.

,