Storelvas lille blå hemmelighet

reavisa09_nyh_hallvard_holtung1

SJELDEN ART: Biolog Hallvard Holtung er nysgjerrig på om flere i Re har sett insektet langs elva. Øyenstikkeren blåbånd-vannymfe er lett å kjenne igjen med et tydelig blått bånd på hver av vingene. Foto: Stian Ormestad,

SVINEVOLD: Ved elvebredden av Storelva forbi Svinevold vasser Hallvard Holtung. På leit etter en sjelden øyenstikker.

– Ikke så sjelden her, understreker Holtung. På en godværsdag kan man lett få øye på øyenstikkeren blåbånd-vannymfe. Vi er på et av fem steder i Norge der denne arten fortsatt finnes.

Biologen er nysgjerrig på om flere i Re har sett insektet langs elva.

Øyenstikkeren er lett å kjenne igjen med et tydelig blått bånd på hver av vingene. På Svinevold og Bakstevold er den observert. Insektet står på rød liste – i kategorien sterkt truet. Det vil si at det er 20 prosent sannsynlig at den forsvinner i løpet av 20 år, forklarer Holtung.

Øyenstikkeren trives ved elver, men intensivt jordbruk truer livsgrunnlaget.

– I ytterste konsekvens kan det være aktuelt å sette av et vernet område for å bevare arten. Personlig har jeg mer trua på å komme i dialog med bøndene som driver jord mot disse elvekantene. Gjerne oppfordre til å la mer av elvekanten stå igjen med vanlig vegetasjon.

Hallvard Holtung på 26 år er opprinnelig fra Fon i Re, men bor nå med familie og barn i Akershus. Etter noen år med biologi-studier og lærerjobb, fikk han drømmejobben i sommer – som biolog for Sabima. På statlig oppdrag kartlegger han utrydningstruede arter, både insekter, fugler og dyr.

reavisa09_nyh_hallvard_holtung5

SJELDEN ART: Blåbånd-vannymfe står på rød liste – i kategorien sterkt truet. Det vil si at det er 20 prosent sannsynlig at den forsvinner i løpet av 20 år. Foto: Stian Ormestad.