Hurra for bygdas eldste skolekorps som feirer 70 år

I november 1953 inviterte Sverre Huseby og Rangvald Kjølstad til oppstartsmøte på Sørby. Våle guttemusikkorps ble stiftet, med sistnevnte som dirigent. Guttemusikken ble forløperen til dagens skolekorps, jentene fikk innpass i 1962.

Sjekk også: – Det er unikt, det korpsene betyr for bygda vår

Leona (10) og Regine (13) digger å spille i korps.

Våle skolekorps har gitt lyd fra seg i 70 år, og det skal feires med en stor jubileumskonsert på Våle samfunnshus søndag 29. oktober 2023 – les mer om det her.

Våle hornmusikk startet i 1948, men manglet rekrutteringskilde – dermed kom ideen om et skolekorps i gang. En del foreldre og noen lærere møtte opp på møtet i 1953, og Våle Guttemusikkorps ble stiftet den kvelden.

Jentene fikk ikke være med

I ALL SLAGS VÆR, I 70 ÅR: Våle skolekorps i aksjon på en våt 17. mai for to år siden. Arkivfoto: Harald_Daniel_Nordlie.

Ragnvald Kjølstad ble korpsets første dirigent, og korpset lot snart høre fra seg. Det har i alle år vært til pryd og glede for bygda. Snart begynte jentene å presse på og ville være med, men de ble ikke tatt høytidelig de første åra.

Det ble diskutert på flere årsmøter, men utsatt og utsatt igjen. Til slutt vant jentene fram, de kom med i 1962 – og drilljentene ble meget populære, heter det i tidligere års jubileumsberetninger.

Ragnvald Kjølstad var dirigent i hele 12 år.

Har vært “verden rundt”

Det har blitt mange stevner og turer i 60 år. Blant alle korpsturene blir en tur til Paris nevnt: “Oh, la, la! Jeg hadde høy puls og blanke øyne da korpset begynte paraden i Disneyland. For en opplevelse!»

«Konsert i parken ved Eiffel-tårnet, tur på Sienen og Paris by night er minner jeg kommer til å huske i mange år”, er en korpsforelder sitert i en tidligere jubilumsberetning.

I denne avisa kan du lese mye mer om situasjonen i dag for skolekorpsene i bygda vår – det varsles en kommende korps-krise hvis ikke rekrutteringa tar seg opp.

Re-korpset rørte folk til tårer

VÅRMØNSTRING: Dette var lenge skolekorpsets største arrangement, her fra den rekordstore vårmønstringa for ti år siden, med voksenkorpset Glagjengen Janitsar. Arkivfoto: Stian Ormestad, ReAvisa.

For ti år siden var korpset i Kroatia, det var deres nasjonaldag da korpset var der, og det var mange som ble overraska og rørt til tårer da skolekorpset fra Re spilte den Kroatiske nasjonalsangen på torget i Porech, fortalte daværende korpsleder Randi Gunhildstad.

– Å gå i korps handler om samarbeid, utvikling, glede og vennskap. Som regel kommuniserer vi med ord i samfunnet vårt, men ord har ikke like lett for å få det til å svinge i kroppen til både den som utøver og den som hører på.

– Musikken når helt inn til hjertet, magen, smilemusklene, tårene og den gir oss lyst til å danse og å bli levende, sa en engasjert leder i forbindelse med 60-årsjubileumet for ti år siden.

Feirer 70 år

I tykt og tynt, i regn, snø eller solskinn, gjennom 70 år har musikanter, drillere, foreldre, politikere, næringsliv og Re som sted bidratt til at korpset har en stor plass i bygdas kulturliv, konkluderte Randi den gang på vegne av jubilanten Våle skolekorps.

Beretninger og informasjon i denne saken er henta fra Våle historielag, som igjen fikk låne det av korpsets første dirigent Ragnvald Kjølstad i sin tid.

ReAvisa skreiv en større sak på historien til Våle skolekorps i mai-avisa for ti år siden, til 60-årsjubileumet. Nå skal 70 år feires – les mer om det her.

Les mer om korps-status i dag: – Vi har noen myter å knuse.

JUBILEUM: I år feirer skolekorpset 70 år – for ti år siden ble 60-årsfeiringa også lagt til nå nedlagte Re sjukehjem i Våle. Arkivfoto: Stian Ormestad, ReAvisa.

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Les mer om kultur i Re.

,