Re-gutten gasser på videre – nå i toppen av nordisk

BÅNN GASS: Alexander Heum (19) fra Undrumsdal kjører den største klassen i crosskart, der 0 til 100 gjøres unna på bare tre sekunder. Siste helga i august kommer en runde i det nordiske mesterskapet til Grenland motorsportsenter, Re-guttens hjemmebane. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Etter NM-gullet i fjor var den store drømmen å konkurrere utafor landegrensene – og det gjør nå Re-gutten. Og det helt i toppen.

Sjekk også: – Råere enn noen gang!

Alexander Heum (19) fra Undrumsdal tok innersvingen på alle i fjorårets Norgesmesterskap i crosskart extreme, og fortalte allerede da NM-tittelen var i boks at han så ut over landegrensene.

For å få til en sånn satsing må det litt av et apparat på plass – og ikke minst økonomi, med sponsorer. Men det har toppidrettseleven ved Re VGS fått til.

Hadde håp om finale i første sesong

FAMILIETEAM: Team Heum er et ekte familieteam, der familie og venner hjelper til og gode sponsorer gjør satsinga utafor landegrensene mulig. Alexander går siste året på toppidrett på Re VGS, men har ikke tid og mulighet til å være russ: All tid går med til skole, jobb og motorsport. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Alexander har allerede vært i Danmark og kjørt de to første rundene i det nordiske mesterskapet RallyX nordic, og sist helg var han i Sverige og kjørte de to neste rundene. Om tre uker skal det konkurreres i Finland.

– I Danmark gikk det over all forventing. Vi hadde ingen mål om resultater, forteller Re-gutten om sitt aller første løp utafor riksgrensa.

– Men jeg hadde et håp om å kanskje komme til en finale i løpet av sesongen.

Semifinaleseier og andreplass totalt

Fasiten etter runden i Danmark var ikke bare finale, men en knallsterk femteplass totalt. Alle sanker med seg poeng fra både innledende omganger og finaler, og Alexander lå da på sjetteplass i sammendraget.

Men det skulle bli enda bedre: Sist helg var RallyX nordic-sirkuset i Sverige, på Tierp arena. En bane Alexander trivdes helt supert på, forteller han til lokalavisa hjemme.

Re-gutten er tredje best etter innledende omganger, og vinner sin semifinale – før han kommer til andreplass i A-finalen.

Et skyhøyt nivå

BÅNN GASS: Alexander Heum (19) fra Undrumsdal kjører den største klassen i crosskart, der 0 til 100 gjøres unna på bare tre sekunder. Her krysser han målstreken i fjorårets NM-finale, med visshet om at NM-gullet er hans. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Dette er helt sjukt! Nivået er kjempehøyt, og det er ikke plass til å gjøre en eneste feil. Derfor senka vi ambisjonsnivået til det vi tenkte var realistisk. Ikke å henge med i toppen i nordisk allerede nå.

Suksessen i Sverige, der andreplass er som en stor seier å regne for førstereisgutten i mesterskapet, gjør at Alexander også klatrer opp til en andreplass i sammendraget.

– Jeg har ingen tanker om sammendraget til slutt, det får bli som det blir. Vi tar ett løp av gangen og er ganske overvelda over at vi henger såpass godt med fra sesongstart.

Dramatisk i Sverige

– Alt kan skje i dette gamet, forteller Alexander som fikk seg en dramatisk tur i dekkbarrierene i Sverige og har litt å skru på før neste RalyX nordic-løp i Finland. Før det er det også en NM-runde på Konsmo.

Men det går ikke an å se helt bort ifra at han ligger på andreplass i det nordiske sammendraget, innrømmer han – og A-finale i begge løpshelgene så langt gir også et visst favorittstempel.

– Man må huske på at ingen av oss hadde sett for oss noe i nærheten av dette før sesongstart, sier Alexander, som innrømmer at resultatlistene viser han er inne på noe.

Et ekte familieteam

TALENT: Alexander Heum (19) fra Undrumsdal er en av landets raskeste motorsporttalenter. Her feirer han på taket etter at NM-gullet var sikra i fjorårets NM-finale. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Alexander har med seg et ekte familieteam, der pappa Svenn Inge skrur og deler av sine erfaringer fra et langt liv i bilsporten. Også bestefar Svenn Arne Heum har kjørt mye sjøl.

Lillebror Lauritz kjører også, og var med nå sist helg for å hjelpe til med skruing, taktikk og matlaging. Ofte er mamma Helle med for å sørge for å få i gutta mat.

– Mamma holder orden på alt og alle sammen, og det trengs, fortalte Alexander med et stort smil til mamma da vi skreiv om Re-teamet i norgestoppen i fjor.

En løpshelg på hjemmebane

Nå herjer Team Heum i toppen av nordisk mesterskap, med en stor Heum-klan og venner med Norden rundt for å sanke poeng.

Av alle RallyX nordic-løpene går ett på hjemmebanen til Alexander, på Grenland motorsportsenter helga 26. – 27. august.

Finaleløpet i RallyX nordic går på Høljes i Sverige helga etter det igjen, den første helga i september 2023.

BÅNN GASS: Alexander Heum (19) fra Undrumsdal kjører den største klassen i crosskart, der 0 til 100 gjøres unna på bare tre sekunder. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Fra arkivet: Tre generasjoner med bensin i blodet:

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Les mer om sport i Re.