Leikarringen feirer 75 år: Mer aktivitet enn på lenge

SVING PÅ SAKENE: Tunsberg leikarring har hatt tilhold i Re og i dansens hus på Sverretun på Linnestad siden 2006, men historien løper enda lenger tilbake – helt til stiftelsen i 1948. Til helga feirer den lokale leikarringen seg sjøl på Sagatun i Vivestad. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Tunsberg leikarring ble stifta i 1948 og med det jubilerer den 75 år gamle Re-foreninga i år. Det skal markeres med en stor jubileumsfest til helga.

Les mer om leikarring-historien i ReAvisa på papir – last ned gratis!

Jubileumsfesten blir på Sagatun i Vivestad, og det ventes stinn brakke når den lokale leikarringen feirer seg sjøl lørdag 29. april 2023. Det forteller Roar Venås i Tunsberg leikarring.

Den lokale leikarringen ble stiftet i mars i 1948, og møtestedet den gang var Byfogdløkka skole. De holdt til i forskjellige leide lokaler, og lengst i Slagen samfunnshus, fram til kjøpet av Sverretun på Linnestad i Re i 2006. 

Dansens hus

SVERRETUN: Tunsberg leikarring fikk tilhold i Re i 2006, da foreninga kjøpte Sverretun som er blitt et dansens hus. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Sverretun har blitt et dansens hus, med dans, sang, musikk og moro hele uka lang. Her gikk leikarringen fra å leie til å eie, og de kunne forme forsamlingslokalet helt etter formålet.

Mandager er det fast folkeswingkurs på Sverretun, tirsdager er det folkedans, onsdag er det linedans, og annenhver torsdag er det åpen dansekveld fra klokka 19.00.

Dette ifølge lagets egen nettside, der de også oppfordrer danseglade til å følge med på dere Facebook-side.

I tillegg til alt det faste, skjer det mye annet på huset også.

Stor aktivitet

TUNLEIKEN: For de yngste er Tunleiken det store høydepunktet hver tirsdag, der 10 – 15 barn møtes for å danse og synge sammen på Sverretun. Foto: Håkon Westby, ReAvisa.

Som for eksempel strikkekafe, en av mange trivelige møteplasser på huset. Her møtes strikkeglade damer annenhver onsdag, der det strikkes babytepper til sjukehuset i Tønsberg.

Disse leveres fortløpende etter hvert som det produseres et visst antall, og det settes stor pris på på sjukehuset, har ReAvisa skrivi om tidligere.

Laget har også en bunadsgruppe som arrangerer bunadskurs. De siste åra har dette blitt arrangert rett over sommerferien.

Det er generelt stor aktivitet på huset og mange som møtes her, forteller Roar til ReAvisa.

Les mye mer om den lokale leikarring-historien i den siste papiravisa.

KULTURHISTORIE: Leikarringen tar vare på gammel norsk kulturhistorie. Arkivfoto.

LINEDANS: Også nyere dansestiler kommer til, på dansens hus Sverretun. Arkivfoto.

GODT SYNLIGE: Blant annet under Re middelalderdager. Arkivfoto.

FAST INNSLAG: Under Re middelalderdager. Arkivfoto.

UT PÅ TUR: Leikarringen er på turer, som her til Færøyene i 2011. Arkivfoto.

SOSIALT: Leikarringen er like mye sosialt som dans. Arkivfoto.

BUNADSKURS: Nok en gammel tradisjon leikarringen tar vare på, der nye generasjoner går på bunadskurs. Her fra 2015. Arkivfoto.

STRIKKEKAFE: Det er mange møteplasser på Sverretun, ikke alt er dans – som for eksempel leikarringens strikkekafe der de leverer babytepper til sjukehuset i Tønsberg. Arkivfoto.

Les også: DanseFrank trekker fullt hus.

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.
,