Lokalt produsert og ledende i landet: Øker omsetninga med en million kroner første året etter overtakelse

HJERTE PUMPA LITT EKSTRA: Geir Melvold (53) har drivi med pumper hele sitt yrkesliv, men innrømmer at det var en stor utfordring å ta over et tradisjonsrikt Re-firma. Nå er det blitt en skikkelig familiebedrift, med nye eiere og ny satsing. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Det er jo litt spennende – sjøl om vi overtok en sunn drift, et godt produkt, ei lang kundeliste, og mer enn nok å gjørra.

Sjekk ReAvisa på papir – last ned gratis.

Ekteparet Ellen og Geir har overtatt et tradisjonsrikt Re-firma som har holdt det gående siden starten av 1980-tallet. De tok over Agro bygg og teknikk AS i fjor.

– Kort sagt driver vi med alt av flytting av vann og gjødsel, forteller Geir Melvold (53).

Har økt omsetninga med en mill

UTE I FELTET: Hermann Melvold (22) monterer. Foto: Privat.

PÅ KONTOR: Ellen Melvold (52) hjelper til på kontoret på Revetal, lengst nord langs Bispeveien. Foto: Privat.

Firma har vært ledende på gjødselhåndtering og gjødselporter i 40 år, og Geir har drivi i samme bransje, pumpebransjen, hele sitt yrkesliv. Kona Ellen Melvold (52) har en helt annen bakgrunn, blant annet som avdelingsleder ved Skoringen på Revetal.

Nå har hun en tjue prosent administrativ stilling i firma sammen med ektemannen. Sønnen Hermann Melvold (22) er også med, der familiebedriften leverer pumper og tanker fra verkstedet langs Bispeveien lengst nord på Revetal.

Før overtakelse omsatte bedriften for fire millioner kroner, etter overtakelse øker omsetningen med en million kroner i året til fem mill.

Hellokal produksjon

– Det har vært en sunn drift i alle år. Vi sikter ikke mot et større overskudd. Det investeres heller i produkter og å bygge opp et lager, forteller de til ReAvisa. Her produseres og selges Eikerporten, der rettighetene har liggi hos Re-bedriften siden 1990-tallet.

Denne gjødselporten finner du i fjøs over hele landet, fra Lindesnes i sør til Finnmark i nord. – Den er produsert lokalt, fra A til Å. Malmø mek i Våle sveiser hver enkelt port på mål, og alle ordrer er arkivert i titalls hyllemeter med permer.

– Så vi kan bla oss tilbake til eksakte mål når det trengs reservedeler til portene, forteller Geir, som anslår at andelen nyinstallasjoner versus ettermarked er 50/50.

Kunder over hele landet

SVEISES I VÅLE OG MONTERES PÅ REVETAL: Deler kjøpes inn fra flere kanter av verden, og alt settes sammen på Revetal. Gjødselportene sveises på mål i Våle. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

STOR FLEKSIBILITET: Re-bedriften er kjent for å skreddersy løsninger til alle behov, her finnes små anlegg og store anlegg – Geir har peiling på hva som trengs hvor etter et helt yrkesliv i bransjen. Tidligere som ansatt, nå som eier og daglig leder. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Re-bedriften har tusenvis av kunder over hele landet. I tillegg til landbruket, der de står sterkt også lokalt med gjødselpumper, gjødselporter og gjødselløsninger i massevis av fjøs i Re, har de også stadig flere leveringer til entreprenører som jobber opp mot kommune og privatkunder.

– I disse dager får folk pålegg fra kommunen om omlegging av vann og avløp, alt skal over på kommunalt. Da kan vi hjelpe med alt fra A til Å: Vi leverer pumpestasjoner for eneboliger og småhusbebyggelse, eksempelvis Firing-feltet har vi allerede levert flere.

Agro er en del av en totalpakke der alt ordnes, fra søknadsprosess med papirer opp mot kommunen til graving, montering og installering – hele ballubaen, forteller Geir:

Ramla over muligheten

– Graving, pumper, elektro går sammen. Der samarbeider vi godt og tett. Vi kan også beregne og tilby minirenseanlegg, der det ikke er aktuelt med pumpe. Vi tilbyr også alt av vann, både til landbruket og privat med drikkevann, vannrensing, vanning og lensepumper, alt lokalt i Re.

Per i dag er de tre på Revetal, pluss leveransene fra Malmø mek i Våle. De kan fort bli flere i staben, det er mer enn nok å gjørra, forteller Geir.

Han ramla mer eller mindre inn i eierskapet til den tradisjonsrike Re-bedriften.

Elendig timing

NØYE: Hermann Melvold (22) gjør en grundig og god jobb, så alt er på stell når pumpene skal gjøre en viktig jobb. Foto: Privat.

EKTE FAMILIEBEDRIFT: Både sønn, mor og far er med når det monteres pumper og andre vann- og gjødselløsninger i regi av Agro byggteknikk AS. Foto: Privat.

Den forrige eieren var godt voksen og hadde passert pensjonsalder, og via-via kjente fikk Geir høre om muligheten til å overta. Det passa veldig bra:

– I januar 2020 sa jeg opp full fast stilling som daglig leder i samme bransje, en fin jobb jeg trivdes veldig godt i – men jeg ville prøve å starte noe eget.

I starten av mars ble nytt selskap stiftet, så kom korona nesten helt på likt, og Norge stengte ned – det var umulig å få tak i noe som helst.

Brukte ikke lang tid

Geir ble med på noen andre prosjekter, men det var først når muligheten til å ta over Agro-bedriften på Revetal at ting falt på plass:

– Ja, det kom dalende et tilbud, og Ellen og jeg snakka om det over middagen hjemme.

– Da ble vi kjapt enige om å ta denne sjansen!

Et hinsides arkiv

ALT ER ARKIVERT: Hver eneste gjødselport er laga på mål, og alle har sin lille bunke med papirer – Geir finner tilbake til alle spesifikasjoner for alt som er blitt produsert opp gjennom åra. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

VIKTIG ARKIV: Kundene blir ganske imponert når Geir, som «den nye», bare kan bla seg fram til målene på reservedeler som også må lages på mål. Den tidligere eieren har vært veldig flink til å arkivere, ingenting mangler her. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Det er jo litt spennende, sjøl om vi overtok en sunn drift, ei lang kundeliste, et godt produkt, og mer enn nok å gjørra – bare se på dette hinsides arkivet!

Alle tegninger er spart på, ingen gjødselporter er like – alle er bygd etter den låven de skal installeres på. Alle reservedeler må også lages på mål.

– Da finner vi spesifiksasjonene her, sier Geir og viser stolt fram det store arkivet som spenner mer enn 40 år tilbake.

Moderniserer og digitaliserer

Gamleeieren dreiv på gamlemåten, ingenting ble gjort på data. – Vi trodde vi skulle digitalisere alt dette og gjøre det søkbart, men det er jo ett helt årsverk bare å komme gjennom alt.

– Det er en papirbunke på hver eneste port. Så vi gjør heller alt digitalt fra og med nå, og det har vært en investering bare det – å komme opp og gå på dataløsninger, sier de nye eierne.

Som ser framover og skal bygge videre på all historien som ligger i veggene hos Agro Bygg og teknikk AS.

Dette kunne du lese først i papiravisa – last ned gratis.

EN AV DE STØRRE: Det er pumper og løsninger i alle størrelser, og dette er en av de mer røsslige – men det finnes a’ større enn dette også, forteller Geir til lokalavisa. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

EN SELVFØLGE I DAG: Dette klistremerke ble nok laga i ei tidligere tid, da mange ikke var like bevisst på verdien av møkka, forteller Geir. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Les også om dette i ReAvisa på papir – last ned gratis!

Les mer om næringsliv og jobbskaping.

ER LOKALAVISA NYTTIG – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.