Eva Lian fortalte om sitt liv i politikken

TAKK FOR FOREDRAGET: Eva Lian får velfortjente blomster av historielagsleder Kåre Holtung. Foto: Håkon Westby, ReAvisa.

En spennende politisk karriere, etterfulgt av en yrkeskarriere innafor samme felt, var tema for historielagsmøte på Re helsehus.

– Første kvinnelige ordfører? De i by’n må huske på at vi utpå landet var mye tidligere ute!

Mandag denne uka 17. oktober hadde Ramnes historielag medlemsmøte på Re helsehus. Leder i historielaget, Kåre Holtung, ønska velkommen og ga ordet til kveldens foredragsholder Eva Lian.

Hun fortalte om «Mitt liv i politikken» for nærmere 70 tilhørere. Les mye mer om Eva i denne ReAvisa-saken fra i fjor.

Folkelig ordfører

Eva fortalte at hun ble medlem av Senterpartiet i 1982. Hun ble valgt inn i administrasjonsutvalget og arbeidsmiljøutvalget i gamle Ramnes kommune for perioden 1983 – 1987.

Da hun ble valgt inn i kommunestyret i 1987 ble hun også ordfører, og var da den første kvinnelige og den yngste ordføreren i Ramnes kommune-historien.

Som ordfører hadde Eva god hjelp av Vidar Vallumrød og Alvin Breverud, som var henholdsvis rådmann og kontorsjef.

Ordføreren var med på folkelig moro, både i nærradioen og i 1989 var hun med i Fonsrevyen.

Stortingsrepresentant

Ramnes kommune var med på prosjektet «Kommuneplanlegging på kvinners vilkår», et samarbeid mellom de indre kommunene i Vestfold. Eva ble gjenvalgt som ordfører høsten 1991. I løpet av hennes ordførertid fikk Ramnes besøk av Kong Harald, det skjedde i 1993.

Da gikk også hennes ordfører-periode mot slutten, for det samme året ble hun valgt inn på Vestfold-benken på Stortinget. Der var hun medlem i Kommunalkomiteen fra 1993 til 1997 og varamedlem i valgkomiteen for samme periode.

Eva var representant nummer 154, og hun forteller at hun hadde stor nytte av sambygdingen Hans Brattestå, som var direktør på Stortinget.

Politisk rådgiver

I stortingsvalget 1997 ble Eva ikke gjenvalgt, men hun ble politisk rådgiver i Kommunal- og arbeidsdepartementet, etter hvert også hetende regionaldepartementet, fram til 1999.

Fra 1999 til 2022 jobba hun for Kommunenes sentralforbund (KS). Eva rakk også å være norsk spesialutsending til FN i 1994.

Før hun entra politikken, hadde Eva jobba som lærer i noen år. At hun ble politiker, var ganske så tilfeldig, forteller hun.

Historielagsleder Kåre Holtung overrakte vel fortjente blomster etter foredraget, før bevertning og loddsalg.

KVINNELIG ORDFØRER I RAMNES: Eva Lian ble en kvinnelig pioner som ordførerkandidat allerede som 30-åring, og ordfører som 31-åring. Derfra gikk veien videre helt opp til storting og regjering. I papiravisa i april i fjor kan du lese mye mer fra mimrepraten med ReAvisa på besøk. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Les mer om Eva Lian i denne ReAvisa-saken.

Les hele saken i papiravisa – last ned gratis!

Les mer om politikk, styre og stell.

Les mer om folk i Re.

, ,