Lyskunst på Revetal er nominert til Norsk lyspris

BLI LYS! Her gløder ormen Våge rødt under den aller første lyssettingen for litt over ett år siden. Det er en av mange sekvenser som er satt opp for lyssettingen av kunstverket som pryder Revetalhallen. Foto: Stian Ormestad.

Re blir satt på kartet – også innen lyskunst. Nå kan ormen Våge vinne en gjev pris.

Sjekk også: Se bilder og video fra åpning av Revetalhallen.

Interessen for Norges viktigste lyspris har aldri vært større. Nå er de nominerte prosjektene som kan vinne Norsk Lyspris 2019 endelig klare, skriver Lyskultur på sine nettsider:

Norsk Lyspris er den gjeveste hedersutmerkelse for lysdesign og belysningsprodukter i Norge, og har de siste årene opplevd en eksplosiv økning i antall søknader.

Dragen vokter Revetalhallen med skiftende ham

Totalt er det 19 nominerte. Ormen Våge som pryder Revetalhallen i skiftende farger, er nominert i «åpen klasse» som et av totalt tre nominerte i kategorien.

I nominasjonen heter det: «En drage som stiger opp der kunst, lysdesign, håndverk og et øye for detaljer, møtes».

«Dragen vokter et stort flerbruksanlegg for barn, som tilbyr alle idretter og kulturelle uttrykk. Med inspirasjon fra middelalderen er formen en moderne drage, men teksturen av udyret er dypt forankret i norsk og norrøn tradisjon; inspirert av stavkirker».

«Det er brukt takspon for å skape formen til dragen, hvert eneste av de 1.800 skjellene er en unik LED pixel, slik at skulpturen kan våkne til live ved bruk av animert lyssetting hvor også selve den skulpturelle formen kan påvirkes ved hjelp av optiske illusjoner skapt av lyset».  

Økt bevissthet rundt viktigheten av godt og riktig lys

– Norsk lysdesign holder et høyt internasjonalt nivå, og det er både god geografiske spredningen og bredde i årets prosjekter, sier juryleder Barbara Matusiak, som er professor og arkitekt ved Institutt for arkitektur og teknologi ved NTNU.

– Den teknologiske utviklingen i bransjen, sammen med økt bevissthet i samfunnet om viktigheten av godt og riktig lys, gjør prisen stadig viktigere og mer aktuell.

Norsk Lyspris deles ut for 18. gang av den ideelle organisasjonen Lyskultur, som er Norges ledende kompetansenettverk innen lys og belysning.

Vinnerne kåres under Lysets dag, 20. november på DOGA i Oslo. Én av vinnerne av Norsk Lyspris har mulighet til å bli nominert videre til Nordisk Lyspris.

Kort om ormen Våge:

  • Eier: Re kommune
  • Bruker/leietaker: Re kommune
  • Lysdesign: Stig Skjelvik
  • Landskapsarkitekt: Charlotte Hyldahl KB Arkitekter
  • Leverandører: Digital Light animation Christopher Svendsen Shingles Husanotra
  • Installatør: Stig Skjelvik
  • Ormen Våge ble tent for aller første gang under åpningen av Revetalhallen 27. september 2018.

KUNSTNER OG ARKITEKT: Bildet er tatt rett før den aller første tenningen av ormen Våge – som er tredve meter lang, utført i tjæret takspon av malmufuru, slik vi kjenner det fra våre stavkirker. Foto: Stian Ormestad.

Les også: Smarte energiløsninger for ny skole og idrettshall.

Sjekk også: Se bilder og video fra åpning av Revetalhallen.

,