– Selvstendig kommunikasjon gir mulighet for et selvstendig liv

ØYEPEKETAVLE: Dag Stian Haglund (34) gir her en beskjed til sin mor Unni Haglund ved hjelp av å peke med øynene. Foto: Håkon Westby.

Det finnes så mange fantastiske hjelpemidler i dag. Det fikk vi se på den aller første Ask og Embla-kafeen – som ikke blir den siste.

Denne saken kunne du først lese i papiravisa – last ned gratis!

Arrangementet var for pårørende og brukere av IKT-baserte hjelpemidler for funksjonshemmede.

Over tjue var samla på det gamle biblioteket på Brår.

EN AV INITIATIVTAKERNE: Eva Kirkeberg fra Opprand gård i Ramnes. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Bred utdannelse og erfaring

Initiativtakere var Eva Kirkeberg, Silje Christensen og Rita Celius.

Eva Kirkeberg er daglig leder i Re-firma Ululas AS som jobber med å tilpasse IKT-hjelpemidlene til hver enkelt. Hun er fysioterapeut, har IT-utdannelse og spesialpedagogikk.

Det var Eva som ønska velkommen til den aller første Ask og Embla-kafeen.

Det finnes så mange fantastiske hjelpemidler

Etter å ha nytt nystekte vafler med drikke til viste Dag Stian Haglund (34) hvordan han kunne gi beskjeder ved hjelp av en øyepeketavle til sin mor Unni Haglund.

Silje Christensen (28) viste sammen med sin mor Rita Celius en presentasjon om hvordan det var å vokse opp med cerebral parese, og hvilke hjelpemidler de hadde brukt og delvis laga sjøl for at Silje skulle kunne kommunisere.

ALLE FIKK PRØVE: Også ReAvisas medarbeider fikk prøve en øyepekemaskin, mens søsknene Nora (12), Fredrik (8) og Andreas (8) G. Didriksen så på.

Selvstendig kommunikasjon gir mulighet for et selvstendig liv, var konklusjonen.

– Målet er å arrangere flere slike kvelder

På kafeen var det flere Tobii-maskiner (øyepekemaskiner) hvor du kan gi beskjeder ved å se på bokstavene i riktig rekkefølge.

ReAvisas utsendte fikk prøve hvordan det virka, og det må være et flott hjelpemiddel hvis du ikke kan bruke stemmen din til å kommunisere med.

– Målet er å arrangere tilsvarende kafeer rundt hele Oslofjorden, forteller Eva Kirkeberg fra Opprand gård.

PRESENTASJON: Silje Christensen (28) hadde sjøl laga presentasjonen som hun viste sammen med sin mor Rita Celius. Til høyre Eva Kirkeberg. Foto: Håkon Westby.

Denne saken kunne du først lese i papiravisa – last ned gratis!

,