Karin er tilbake der hun trives aller best: – Dette hadde jeg ikke trodd, ikke i min villeste fantasi!

KARINS HJEMMEBAKERI: Karin Gamst (45) stråler igjen – akkurat som før. Foto: Stian Ormestad.

SOLVOLL: Karin dreiv sitt eget lille bakeri, og på fritida jobba hun som frivillig både her og der. Så fikk hun den fryktede store, svarte veggen rett i fleisen, flata rett ut, og ja-mennesket måtte lære seg å si nei. Veien tilbake har vært lang, tung og full av erfaringer.

I morgen, fredag 5. april, blir den sjette åpningsfredagen siden nyåpning 1. mars. Karin Gamst (45) fra Strangefeltet i Våle er klar for nytt storinnrykk:

– Dette hadde jeg aldri trodd, det hadde vært helt utenkelig for bare ett år siden. At jeg skulle stå her i dag og gjøre det jeg liker best i hele verden: Bake, snakke med folk, og kose meg. 

GOD HJELP: Karin skryter veldig av Revetal arbeid og kompetansen (RAK) ved jobbkonsulent Veronica Gladsø-Dønheim. Foto: Stian Ormestad.

– At jeg kunne klare å skape min egen arbeidsplass.

Kroppen sa stopp

Fram til fire år siden dreiv Karin det samme hjemmebakeriet, helt til kroppen sa stopp. Vi snakker om ei aktiv dame i lokalsamfunnet, alltid smilende, alltid behjelpelig med både stort og smått. 

Da flyktningene kom til Re for eksempel, var det Karin som sto i bresjen for innsamling av klær. Familien har fått flere flyktninger i vennekretsen, og noen av dem hjelper til i bakeriet, sammen med familie og andre venner.

Nå får hun igjen for å ha vært så hjelpsom og blid – for hjelpen er der når hun trenger det som mest.

– Jeg hadde aldri klart å komme meg på beina igjen på egenhånd, sier en en takknemlig Karin, full av pågangsmot – men ikke mer enn at hun har lært seg å kople ut og slappe av mellom slaga.

En nyttig – og livsviktig – lærdom.

Ble bare sjukere og sjukere av å gå hjemme

Nå er hun tilbake i tredve prosent jobb. Og det er takket være NAV Re og Revetal arbeid og kompetanse (RAK).

– Jeg hadde vel det samme bilde av NAV som mange andre har: Ikke helt bra, sier Karin og vrir ansiktet i en skremt grimase og ler.

Men det bildet forandra seg i møte med NAV Re. Derfra ble hun sendt til RAK, og «arbeidsforberedende trening». Det er et relativt nytt tiltak med full fokus på å få folk kjapt tilbake i jobb. Og det lyktes.

– Jeg har ikke helsa helt med meg, og har sliti med utmattelsessyndrom. Den gamle leksa om å møte veggen. Men det å gå hjemme gjør bare alt verre.

– Jeg ble bare sjukere og sjukere. Jeg ville jo jobbe, jeg ville være til nytte i samfunnet, sier Karin bestemt. – Det å gå hjemme går veldig utover psyken. Det er ikke bra.

TUSEN TAKK! Mariam Mohammed fra Etiopia takker – på norsk – Karin Gamst fra Våle for god hjelp til å finne klær i hennes størrelse. Da flyktningene kom til Re, sto Karin i bresjen for å samle inn klær. Foto: Stian Ormestad.

Å jobbe gir energi

I møte med Veronica Gladsø-Dønheim, jobbkonsulent ved RAK, fikk Karin tilbake trua.

– Å gå hjemme er en ond sirkel, der det blir bare vanskeligere og vanskeligere å komme seg ut i jobb. Terskelen hadde blitt ganske høy etter hvert.

– På den andre siden gir det å være i jobb igjen energi: Arbeidsglede, mestring og møte mennesker. Det er bedre enn all medisin!

Jobbkonsulent Veronica har gode tall: 80 prosent av alle som slutta på arbeidsforberedende trening i fjor er ute i jobb igjen.

Arbeid er viktig for folk, og viktig for samfunnet

Å få folk ut i arbeid igjen er viktig for den enkelte som får livskvaliteten tilbake, men det er også viktig for oss som samfunn:

I møte med framtidas utfordringer sier rapporter etter rapporter at det er viktig å utnytte all arbeidskapasitet i befolkningen – også blant dem som ikke kan jobbe fullt.

– Med å få folk ut i tjue, tredve og femti-prosent-stillinger fyller vi opp mange hele stillinger. Det er viktig at vi har et samfunn der vi lar alle slippe til.

– Det sitter mange rundt omkring med ubenytta arbeidskapasitet, som kunne kommet dem og fellesskapet til gode.

ALLTID BLID: Karin var et kjent, blidt fjes i lokalsamfunnet her i Re. Men så møtte hun den frykta veggen. Foto: Stian Ormestad.

– Men det krever fleksibilitet og individuell tilpassing, sier Veronica.

Holder åpent hver fredag

Karin skryter mye og lenge av Veronica og RAK-opplegget. Hun opplevde at de tok seg tid til å bli kjent med henne, hun ble utplassert i bedrifter der hun kunne jobbe med det hun liker og oppleve mestring:

Hun var utplassert på kjøkken, i bakeri, og hun jobba med mennesker. Alt sammen liker Karin godt.

De kartla hvor mye hun kunne jobbe og hva hun kunne jobbe med, og kom fram til tredve prosent. Det betyr at Karin leverer bakevarer på bestilling, og holder åpent en dag hver uke.

– Første fredagen var det en kø med biler, og det var ikke en eneste parkeringsplass ledig. Jeg ble nesten helt satt ut, men vi kjørte bare på! Og etter det har det vært fullt kaos her hver fredag.

– Det er jo så moro!

I dag driver Karin sitt eget AS, som står bak gjenåpningen av Karins hjemmebakeri i leide lokaler på Solvoll i Våle.

Kan kjøpe både kaker, kaffe og kaffekoppen du drikker av

At bakeriet hennes settes stor pris på, er hevet over enhver tvil. Etterspørselen er der, og tilbudet kan utvides på sikt. Karin forteller at drømmen er å utvide med en eller flere ansatte.

Karin ser at det hun driver med er i vinden om dagen: – Jeg vil gjøre det på min måte – for eksempel at det tar ett par dager å bake et brød. At det er et skikkelig håndverk som ligger bak.

– Jeg baker på korn fra Re, og da blir det jo også veldig kortreist på alle måter, sier Karin, – også det veldig i tida. 

Og i tillegg til å kunne kjøpe bakevarer, kan du kjøpe koppen du drikker av og asjetten du spiser av. Du kan til og med kjøpe sittegruppa du sitter i:

– Møblene er brukte møbler fra Olgars på Brår, og prislappen står på. Så her kan du kjøpe både brød og bakevarer – og bord, stoler og kaffekopper.

FORTELLER EN SUKSESSHISSTORIE: Veronica Gladsø-Dønheim, jobbkonsulent ved RAK, og Karin Gamst, Karins hjemmebakeri. Foto: Stian Ormestad.

Les også: – Her har vi NAV på sitt aller beste!

NAV Re jobber smartere med et eget ungdomsprosjekt.

,