Tre fra Re om KrF-veivalget: Et venstrevridd lokallag – men det sitter langt inne å kaste Erna

ENIG – MEN UENIG: KrFs kommunestyrerepresentanter Odd Gjerpe og Benedicthe Lyngås, her i prat med Venstres Bent Sørsdal under et kommunestyremøte i Re. Foto: Stian Ormestad.

RE: Re KrF sendte en helrød delegasjon til fylkesårsmøte, men rødfargen er ganske blass. For det sitter langt inne å kaste Erna, forteller Odd Gjerpe.

I dag, fredag 2. november 2018, avholder Kristelig folkeparti (KrF) sitt ekstraordinære landsmøte på Gardermoen.

LITT VENSTREVRIDD: Odd Gjerpe (KrF) er en litt venstrevridd Erna-fan. Foto: Stian Ormestad.

Partiet skal ta et retningsvalg: Skal KrF sondere om å gå inn i dagens H/KrF/V-regjering, sondere om å danne en potensiell regjering med venstresida, eller fortsette i opposisjon som i dag?

– Jeg er nok litt venstrevridd

Re KrF har to kommunestyre-representanter her i Re: Benedicthe Lyngås og Odd Gjerpe.

Lyngås lander på blått – Gjerpe på rødt – hvis de velge.

For ingen av de liker å bli pressa til å velge side. Begge foretrekker mellomtingen gult, den såkalte Grøvan-modellen: KrF bør samle seg og bli et mer offensivt opposisjonsparti. 

– Jeg er veldig i villrede. Jeg har nok kommet ut av skapet som litt venstrevridd, innrømmer Odd Gjerpe til ReAvisa. – Men, kaste Erna? Det virker som et dårlig prosjekt.

Gjerpe setter spørsmålstegn ved hvor gode kår KrF får – både mot høyre og venstre. Han ramser opp tre viktige KrF-saker: Sorteringssamfunnet, den kristne kulturarven, og flyktningepolitikken.

SISTE LEDER I RE KRF: Ole Døvik er krystallklar på en venstredreining mot et rødt alternativ. Foto: Stian Ormestad.

– Arbeiderpartiet har ikke vært veldig gode på dette. Mitt problem er jo at H/FrP ikke i er det spor bedre!

Har brent for Hareides retningsvalg lenge

Ole Døvik er den siste lederen i Re KrF, han sitter fram til lokallaget slås sammen med Tønsbergs lokallag ved nyttår. Han var også fylkesleder fram til mars i år.

Døvik er ikke i tvil om hvilken retning partiet må ta:

– Det partileder Knut Arild Hareide går for nå, med å sondere mot venstre og Arbeiderpartiet, har jeg brent for lenge. Jeg nevnte dette allerede på KrFs landsmøte i fjor, forteller Ole til ReAvisa.

Og lederen fikk med seg en helrød Re-delegasjon på det ekstraordinære fylkesårsmøtet, etter et medlemsmøte i Re KrF der samtlige stemte rødt, bortsett fra en blank stemme.

Følgende representerte Re KrF på det ekstraordinære fylkesårsmøtet: Ole Døvik, Odd Gjerpe, Inger Trolldalen og Helle Beate Sætern.

Fylkesårsmøtet endte med at Vestfold sender tre røde og fire blå delegater.

Stolt av partiet – helt fra grasrota i Re

Ole Døvik mener det har vært en god prosess, uansett hva utfallet blir i dag. Sjøl om han håper på en venstresving:

– KrF som parti har sjelden vært mer synlig enn vi har vært den siste tida. Det har vært mange politiske samtaler, og en ny fokus på hvor vi vil hen. Vi har friska opp hva de faktiske forskjellene er på høyre- og venstresida i norsk politikk.

– Og dette var en runde vi måtte ta i partiet, som har liggi der i flere år.

Den siste Re KrF-lederen er stolt av at partiet, helt fra grasrota – også i Re – og hele veien oppover i systemet har klart å holde debatten på et saklig nivå.

– Vi har fått noen nye medlemmer i denne prosessen, også her i Re.

– Sånn sett har det vært en god greie i seg sjøl. 

IKKE ENKELT: Det blir en spennende fredag – også for våre lokale folkevalgte. Foto: Stian Ormestad.

Les mer om politikk i Re.