Reiste til Re for å inspirere: – Sjekk hva som passer av farger, plukk ut garn, og sett i gang og strikk!

STRIKKE-TRIO: Garnbunten-innehaver Gro Frydenberg, Garnbunten-medarbeider Britt Torild Sparre Knudsen, og Garnbunten-besøkende forfatter og designer Merete Norheim Myrdahl. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: Designeren blåser en lang marsj i bunadpolitiet. – «Alt er lov», sier jeg. Og jeg har inntrykk av at flere og flere vil være litt gærne.

Gro Frydenberg (59) har drivi Garnbunten på Revetal i 11 år. Hun er godt på plass i nye lokaler etter oppussingen av det gamle bank- og postlokalet på Revetal.

SETTER PRIS PÅ BESØKET: Gro Frydenberg synes det er stor stas å få forfatter og designer Merete Norheim Myrdahl på besøk til Garnbunten. Foto: Stian Ormestad.

I tillegg til salg over disk fra et stort utvalg av garntyper og farger, arrangerer Gro strikkekafe cirka en gang i måneden fra og med denne høsten – nå i november blir det den tredje strikkekafeen.

Rådet for folkedrakter slutta å bruke ordet «godkjent» i 1956

Og helt på tampen av oktober kom forfatter og designer Merete Norheim Myrdahl fra Asker på besøk i garnbutikken på Re-torvet.

Hun har skrivi ei bok til inspirasjon for strikking av bunadkofter.

– Det er stort å få besøk av henne, som er så kreativ og har så mange ideer, forteller Gro til ReAvisa.

Og det synes kundene også, som kom innom for en prat med forfatteren sjøl. Hun er stadig på farta, rundt om i landet:

– Jeg merker en økende interesse for å strikke kofter sjøl, men jeg merker også at folk er litt engstelige. Du veit, detta bunadpolitiet. Det er mye vi tror jeg lov eller ikke lov i forbindelse med bunad.

PLUKK OG MIKS: Det er lov å være kreativ og litt gæærn, mener Merete Norheim Myrdahl. Foto: Stian Ormestad.

– Men da må jeg bare minne om at Rådet for folkedrakter slutta å bruke ordet «godkjent» i 1956. Og det er jo en god stund siden.

SJEKK HVILKE FARGER SOM PASSER: Farger fra bunaden og dens tilbehør bør gå igjen og passe med fargene på garnet du velger å strikke med, er rådet. Foto: Stian Ormestad.

– Flere og flere vil være litt gærne!

Merete blåser en lang marsj i bunadpolitiet og hva folk skulle mene er lov eller ikke.

– Bunad er jo i bunn og grunn ei fin festdrakt – og «alt er lov», sier jeg. Strikk deg et ytterplagg som er pent og funksjonelt!

Noen negative kommentarer har hun fått, idet hun har gått i bresjen for en mer kreativ og fri tilnærming, men i det store og det hele har designeren møtt lite motbør.

– Samtidig som folk er litt engstelige, vil flere og flere være litt gærne. Det er bare å sjekke hva som passer av farger, plukke ut garn, og sett i gang og strikk! Verre er det ikke!

– Jeg kommer tilbake til Re på nyåret, så setter vi i gang og strikker bunadkofter til 17. mai!, lover Merete Norheim Myrdahl med et stort smil.

BØKER OG GARN: «Strikk bunadskofte» er skrivi av Merete Norheim Myrdahl, som besøkte Revetal, Re-torvet og Garnbunten den siste torsdagen i oktober 2018. Foto: Stian Ormestad.

Les flere saker om lokalt næringsliv i Re i ReAvisa-arkivet.

, ,