Fart og spenning, åpen gård og brødbakekonkurranse

SENSOMMERFESTIVAL: Våle prestegård tok i mot 1.200 besøkende under fjorårets Sensommerfestival. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL/KLEIVAVEIEN/TINGHAUGVEIEN/VÅLE: Det skjer som vanlig mye moro i Re. Denne helga er nok de to viktigste stikkorda «bil» og «brød».

Den første septemberhelga blir fylt med fart og spenning, åpen gård og brødbakekonkurranse. For det er alltid plenty å finne på her i Re:

RALLY REVETAL: Løpsleder Petter Stenseng fra Asker og Bærum motorspor er klar til å ta i mot drøyt femti deltagere. Foto: Pressemelding.

Flere fra norgeseliten til start

Lørdag 1. september klokka 11.00 kjører første bil over startrampa på Revetal i Sprintrally Revetal 2018. Her har vi flere lokale til start, sammen med flere fra norgeseliten. Det stiller hele 52 biler til start:

Oddbjørn Røed og kartleser Haakon Sande i Ford Fiesta R5 fra Sandefjord ligger på sølvplass i rally-NM. Vestfoldingene stiller til start i den raskeste klassen. Frank Tore Larsen og kartleser Torstein Eriksen fra Eiker kjører samme type bil og klasse, og kommer rett fra seier forrige helg i Grimstad. Det blir et tøft oppgjør.

Blant de lokale finner vi Dorthe Gunnerød som leser kart for Thomas Andre Imingen i en Subaru Impreza STI.  Tommy Transeth kjører også en Subaru, med Morten Sætren som kartleser.

Start og mål på Revetal ungdomsskole

RALLY: Det er ikke første gang det kjøres rally i Re, men Sprintrally Revetal er en nyvinning. Foto: Synne Eggum Myrvang.

Basen er på Revetal ungdomsskole, mens fartsetappene kjøres på kommunale grusveier over Tinghaugveien nordover fra Ramnes mot Kjønnerød og Kleivaveien sørover. Spesielt Kleiva-etappen er kjent for mange, etter tøffe bakkeløp på 1990-tallet og ut på 2000-tallet.

FARTSFEST: Det ventes mye publikum langs rallyløypa – som alltid når det kjøres billøp i Re. Foto: Synne Eggum Myrvang.

Begge etappene kjøres to ganger – totalt fire fartsetapper før premieutdelingen blir på Revetal ungdomsskole. Løpsleder Petter Stenseng er fornøyd med mottakelsen lokalt i kommune og blant oppsittere langs fartsetappene som til sammen er 21 kilometer.

Arrangøren Asker og Bærum motorsport er en av landets aller mest erfarne løpsarrangører med femti års erfaring med mange legendariske løp gjennom opp gjennom åra. Klubben har nå passert 350 medlemmer, flere av dem fra Re, og mange i motorsporteliten her til lands.

Gårdsdrift på gamlemåten

Den tradisjonelle Sensommerfestivalen på Våle prestegård med Åpen gård finner sted både lørdag og søndag. Her får du et innblikk i gårdsarbeid på gamlemåten, marked, kultur og underholdning. I fjor kom rundt 1.200 besøkende.

Sensommerfestivalen åpner klokka 12.00 lørdag 1. september til toner fra Glagjengen, og deretter går det slag i slag hele helga: Det blir omvisning på prestegården, brenning av kaffe og spåing i kaffegrut, Vestfold Toraderklubb spiller opp til dans på tunet.

PÅ GAMLEMÅTEN: Treskelaget viser hvordan kraften fra hest brukes til å treske kornet. Foto: Stian Ormestad.

Treskelaget kommer til gards, ”Helst Tempo” kjører en MC- og moped-parade, det blir pub i Stallen med livemusikk av Svein Tore Jensen.

Søndag 2. september blir det friluftsgudstjeneste på prestegården ved sogneprest Dittmann klokka 11.00. Holmestrand Trekkspillkubb spiller, og det blir en kortesje med T-Forder – der det er mulig å sitte på.

Kamp om «vandrefjøla»

Et fast innslag er brødbakekonkurransen, der de vante tradisjonelle temaene er lagt vekk: I år er det nytenking og fantasi som gjelder.

– Årets tema er «smakssatt brød» – det betyr at dere kan bake hvilken brødtype dere vil, men det må være smakssatt med krydder, urter eller lignende som vi vanligvis ikke finner i hjemmebakt brød, melder arrangørgruppa Våle prestegård på sin Facebook-side.

Juryen vurderer konsistens, farge, lukt, smak og stekeresultat. I år blir det lagt ekstra vekt på fantasifulle ingredienser og kombinasjoner.

Som vanlig må brødet være innlevert før klokka 12.00 på søndag, og juryens resultat vil være klart cirka klokka 16.00 samme dag. Vinneren får et napp i «vandrefjøla».

GAMLE TO- OG FIREHJULINGER: Det er mye spennende å se på på Våle prestegård denne helga. Foto: Stian Ormestad.

ERFAREN ARRANGØRSTAB: Asker og Bærum motorsport har leita etter rallyveier på grus, og fant de perfekte veiene her i Re. Til helga blir det fartsfest over Tinghaugveien og i Kleiva. Foto: Stian Ormestad.

Les også: Norgeseliten sladder innom legendariske rallyveier i Re

Mimre? Folk strømmer til Sensommerfestivalen i Våle

,