Mest sannsynlig kvinnelig ordfører i nye Tønsberg

RE/TØNSBERG: Nominasjonskomiteen i begge de største partiene ønsker ei dame på topp: Lise Lorentzen Mandal (H) og Anne Rygh Pedersen (Ap). Førstnevnte skal velges allerede førstkommende torsdag på Bakke mølle.

Lokalvalget i 2015, med folkeavstemning om kommunesammenslåing – som endte med nei til en sammenslåing nordover, skulle vise seg å bli det siste lokalvalget for Re som en selvstendig kommune.

GUTTA BOYS: Fra to mannlige ordførere i de to gamle kommunene, går det aller mest sannsynlig mot en kvinnelig ordfører i den nye sammenslåtte kommunen. Petter Berg (H) gir seg på topp i Tønsberg, og Re-ordfører Thorvald Hillestad (SP) sikter ikke mot en topp-plassering på lista og Senterpartiet kan heller ikke regne med like stor presentasjon i nye Tønsberg som i gamle Re kommune. Foto: Stian Ormestad.

For våre folkevalgte tok en brå sving sørover mot Tønsberg før folket rakk å si sitt i et nytt lokalvalg. Høsten 2019 skal vi stemme inn et nytt kommunestyre, for den nye kommunen: Tønsberg.

Mannsdominans per i dag

Per i dag er det mannlig ordførere i begge kommunene, med Re-ordfører Thorvald Hillestad (SP) som evig ordfører i hele Re sin eksistens. I Tønsberg styrer Petter Berg (H) skuta. Han stiller ikke til gjenvalg, etter at nominasjonskomiteen vraka ham tidligere i våres.

Med Thorvald på topp i alle år, har vi aldri hatt noen kvinnelig ordfører her i Re. Men to damer har fungert som ordfører i ordførerens fravær, som varaordførere: Trude Viola Antonsen (Ap) som varaordfører forrige periode, og sist Bente Brekke (FrP) som trådte inn som varaordfører denne perioden.

Tønsberg Høyre skal velge sin ordførerkandidat på Bakke mølle torsdag kveld og resten av lista utpå høsten, mens Tønsberg Arbeiderparti skal velge både sin ordførerkandidat og hele lista i november.

Petter Berg gir seg i politikken

Dagens Tønsberg-ordfører stilte seg til disposisjon, men ble vraka av nominasjonskomiteen. På sin egen Facebook-side ga han uttrykk for at han trang «betenkningstid», tydelig skuffa over nominasjonskomiteens innstilling.

Ifølge Tønsbergs Blad er betenkningstida over: Petter Berg stiller ikke som motkandidat til Lise Lorentzen Mandal (47) som er nominasjonskomiteens førstevalg. Han stiller ifølge lokalavisa i by’n heller ikke som listefyll.

62-åringen sier til avisa at han skal gi seg helt med politikk, etter å ha vært politisk aktiv siden han var 16 år gammel.

Hvem er så Høyres ordførerkandidat, som etter alle solemerker velges på møtet på Bakke mølle torsdag 14. juni?

ORDFØRERKANDIDAT: Lise Lorentzen Mandal (H) fra Eik. Foto: Pressemelding.

Høyre: Lise Lorentzen Mandal på topp

I en pressemelding til ReAvisa fra nominasjonskomiteens leder Renate Rehn presenteres ordførerkandidaten slik:

Lise Lorentzen Mandal (47) bor på Eik, og ble valgt inn i Tønsberg bystyre i 2015. Hun jobber som opplærings- og kvalitetssikringsleder hos Maritimt Kompetansesenter i Tønsberg.

Utdannelsen er innen historie, samfunnsfag og drama på den tidligere Høgskolen i Vestfold, ledelse på BI, samt fagbrev i kontor og administrasjon.

Hun har en lang organisasjonserfaring innen idretten, så vel på lokalt plan som på krets-, nasjonalt- og internasjonalt nivå.

Arbeiderpartiet: Anne Rygh Pedersen på topp

ORDFØRERKANDIDAT: Anne Rygh Pedersen (Ap) fra Sem, med Per Martin Aamodt (Ap) fra Tønsberg til venstre og Trude Viola Antonsen (Ap) fra Ramnes til høyre. Foto: Pressemelding.

Nominasjonskomiteen i nye Tønsberg Arbeiderparti ledes av Monica Øren fra Revetal. Hun forteller til ReAvisa at nominasjonskomiteen er enstemmig om Anne Rygh Pedersen (50) fra Sem som ordførerkandidat til nominasjonsmøtet 29. november 2018.

Videre har nominasjonskomiteen sett seg ut Per Martin Aamodt fra Tønsberg som varaordførerkandidat og Trude Viola Antonsen fra Ramnes som gruppeleder for Tønsberg Arbeiderparti i det nye kommunestyret.

Per Martin Aamodt har vært opposisjonsleder for Arbeiderpartiet i bystyret i Tønsberg i flere perioder, men ser ikke på andreplassen på lista som noe nedrykk: – Jeg stiller meg hundre prosent bak valgkomiteens innstilling og er overbevist og at vi sammen skal vinne kommunevalget, sier han til Tønsbergs Blad.

Trude Viola Antonsen kjenner vi godt her i Re, som leder av det største opposisjonspartiet i kommunestyret i Re og varaordfører i forrige periode.

Et godt lederteam som utfyller hverandre

Ordførerkandidat Anne Rygh Pedersen har bred erfaring fra det politiske liv, blant annet som statssekretær i justis- og politidepartementet fra 2005 til 2007. Hun har også vært fylkesordfører i Vestfold.

Hun var politimester avdelingsdirektør for forebygging og sikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, blant flere stillinger i politietaten.

Monica Øren forteller at nominasjonskomiteen har trua på at dette blir godt lederteam som utfyller hverandre og som er genuint opptatt av å utvikle hele kommunen.

– Det blir et erfarent politisk lederteam, med erfaring fra sammenslåingsprosessen, erfaring fra respektive kommuners by- og kommunestyrer, erfaring fra fylkespolitikk, og erfaring fra nasjonal politikk, og ledererfaring, sier Monica til ReAvisa.

GRUPPELEDER I DET NYE KOMMUNESTYRET: Trude Viola Antonsen (Ap). Foto: Stian Ormestad.

Har du trua på nye Tønsberg kommune?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

Les mer om kommunesammenslåing.

Les mer om politikk i Re.