Kommer fra resten av Norden for å lære av Re

FAMILIEARRANGEMENT: Re middelalderdager er blitt best på barn og familie, oppsummerer kultursjef Ida Johre ti år etter de aller første middelalderdagene. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: Sjøl om svenskene og danskene har opp mot 100.000 besøkende på sine middelalderfestivaler, har de noe å lære av minstemann i det nordiske middelalder-samarbeidet. Derfor kommer de på Re-besøk i februar.

Re middelalderdager arrangeres for 11. gang 9 – 11. februar 2018, ti år etter at festivalen så dagens lys. Middelalderdagene er blitt et familiearrangement, der historieformidling til de yngste står sterkt.

Der har svensker og dansker noe å lære, mener de sjøl – til tross for at de trekker opp mot 100.000 mennesker til sine middelalderfestivaler. Det er en viss forskjell fra rundt 4.000 besøkende under Re middelalderdager.

MORO FOR HELE FAMILIEN: Det er mye moro å finne på for små og store under Re middelalderdager. Dato i 2018 er 9 – 11. februar. Foto: Stian Ormestad.

Liten og hyggelig festival

– Re middelalderdager er med i et nordisk middelalder-nettverk, og har vært det i fem år nå. Målet er å lære av hverandre og utveksle erfaringer. I 2018-versjonen kommer det representanter fra store middelalderfestivaler i Sverige og Danmark, forteller Ida Johre, kultursjef i Re kommune.

– Det var 100.000 besøkende i Sverige da vi var der sist, forteller Ida, – så vi har noe å strekke oss etter, men på den andre siden:

– Svenskene og danskene skryter veldig av hvor koselig det er her i Re. Så det kan være en fordel å være liten, også, sier Ida og smiler.

Gir råd til gigantfestivaler

– De har jo vært på besøk før også, for en del år siden. Da gikk tilbakemeldingene på at de merka at det var en lokal festival der mange i bygda bidro – med hjertet. Mange andre festivaler trekker middelalder-interesserte langveisfra, men her har vi en festival som lokalsamfunnet er med på.

– De lot seg imponere over den gode stemningen, og fortalte at det var veldig koselig å besøke oss.

SKOLE- OG BARNEHAGEBESØK: De eldste barnehagebarna og de yngste skolebarna får hvert år tjuvstarte middelalderdagene. Foto: Stian Ormestad.

Helt konkret ønsker de å lære mer om hvordan Re middelalderdager fokuserer på aktiviteter for barna og historie-formidling til de yngste.

En stor dansk festival har fått oppfølging med tips og råd over lengre tid.

– Middelalderfestivalene ute i verden er nok mer voksen-festivaler. Re middelalderdager har utviklet seg til å bli en mer familie-festival, der vi har fått skikkelig dreisen på historie-formidling til barn, og er stolte av det, sier Ida til ReAvisa. 

Ikke helt middelalder-nerdete

Også kan kanskje noen andre festivaler være mer opphengt i middelalder på alle vis, forteller kultursjefen:

– Alt skal være så tidsriktig med klær, mat og musikk. Men her i Re har vi en middelalder-tanke i bånn, og lager mye moro ut av det. Det vil si at det er lov å ta seg ei grillpølse med ketchup og kose seg med den, eller komme i vanlige klær, og så videre.

– Du må ikke være en middelalder-nerd for å kose deg på Re middelalderdager, det holder at du vil møte andre reinger, oppleve noe, lære noe, og ha det fint. Og kanskje ri litt kjepphest!

Les også: Velkommen til lille, rare Re!

Denne saken kunne du først lese i ReAvisa, desember 2017.

MIDDELALDER-SAMARBEID: Middelalderfestivaler samarbeider på tvers av landegrensene i Norden. Dette bildet er fra da samarbeidet ble starta for fem år siden. I midten ser vi Ida Johre, kultursjef i Re kommune. Arkivfoto.

Les mer om Re middelalderdager.

, ,