Leserinnlegg: Herre i eget hus?

LESERINNLEGG: – Det er svært viktig at det er innbyggerne i Re som bestemmer i Re – er herre i eget hus – og beholder råderetten. Det samme mener tydeligvis 271 kommuner i Norge. De ser det som avgjørende at de selv kan forme utviklingen i sin kommune, skriver Knut M. Høydal i dette leserinnlegget.

Kommunesammenslåing - hvilken by bør Re kommune slå seg sammen med?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

 

Kommunesammenslåing - hvilken by bør Re IKKE slå seg sammen med?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

 

Først vil jeg takke for at vi har politikere – også i denne saken. Det er ikke dere som personer vi er motstandere av, men vi er grunnleggende uenige i hvordan denne prosessen med kommunesammenslåing har vært.

Vi har selvsagt ikke fasiten på hva som er rett og galt i denne saken, men dette er svært viktig for Re, og det får omfattende betydning for framtida for våre innbyggere.

Denne saken er – etter vår mening – like viktig for Re – som medlemskap i EU var for Norge i 1972 og 1994. Også den gangen var det uenighet mellom politikerne og folket. Flertallet av politikerne ville melde oss inn i EU, men folket ville ikke.

Alle kjenner resultatet: I det demokratiske Norge følger man flertallet av folket. Da er det kanskje ikke så rart at opprøret og protestene blir så omfattende i denne saken.

Folket er spurt, og flertallet sa nei til sammenslåing med Holmestrand og Hof for et år siden.

Året etter denne folkeavstemminga starter opprøret – for da konkluderer flertallet av våre politikere slik: Flertallet av innbyggerne våre vil ikke slå seg sammen med Holmestrand og Hof. Da må vi slå oss sammen med noen andre av nabokommunene.

Hva slags demokrati er dette?? Vi føler faktisk at i denne viktige og svært omfattende saken blir vi tilsidesatt.

Folket er spurt, men de veit dessverre ikke sitt eget beste. «Vi veit – og vi må bestemme». Dette er provoserende, og udemokratisk – og uforståelig for folk i Re.

Politikernes viktigste jobb er å lytte til sine innbyggere. Dere er våre representanter, og da bør dere representere folkeflertallet. Det er naturlig at vi er uenige – og vi må alle akseptere at vi havner i mindretall og blir nedstemt, men i denne saken er det ikke slik:

Folket er spurt; men politikerne bryr seg ikke om hva flertallet vil. «Dere er spurt, men dessverre skjønner dere ikke dette – og vi må bestemme i denne saken»

Så noen tanker og kommentarer til en eventuell kommunesammenslåing:

Avtanden mellom beslutningstagerne og innbyggerne er svært viktig. Innbyggere I Re er selvsagt ikke smartere eller bedre enn folk i Horten, Holmestrand eller Tønsberg, men i Re er Re sine innbyggere mye mer opptatt av og engasjert i Re enn hva man kan forvente av politikerne i en storkommune.

Re blir der en provins – en utkant – og all historie viser at utkanter har problemer med å bli hørt, sett og lytta til. Vi tror det samme vil skje nå.

Politikernes viktigste jobb er faktisk å lytte til sine innbyggere, og la folk få følelsen av at «de betyr noe, blir sett og tatt vare på».

Vi tror det er svært viktig at det er innbyggerne i Re som bestemmer i Re – er herre i eget hus – og beholder råderetten. Det samme mener tydeligvis 271 kommuner i Norge. De ser det som avgjørende at de selv kan forme utviklingen i sin kommune.

De lar seg ikke presse av kommunalminister Sanner og egen fylkesmann. Det gjør vi i Vestfold. I Vestfold tror man at Sanner og fylkesmannen veit bedre enn folket som bor her.

Vi synes også at tempoet i denne saken er et problem. Vanskelige saker trenger tid for å modnes – for å få fram alle sider av problemstillingene. Raske fasitsvar er farlige – og fasitene bestemmes oftest av de som sitter med makt til å bestemme.

Dessverre er det nok av eksempler på at fasiter har utløpsdato. Det som er riktig i dag – er ofte galt i morgen. Derfor er det også her viktig å bruke tid – legge prestisje til side – og lytte til alle – også de man er uenige med. Vi har tid i denne saken – og vi bør bruke tiden til å tenke oss om før vi konkluderer.

For oss er det også ganske utrolig at man skal mene noe om hvem vi skal slå oss sammen med – uten å vite noe om hvilke betingelser vi får med en sammenslåing. Er det noen som noen gang gjør det??

På samme måte er det også uforståelig at kommunen leier inn et konsulentbyrå uten at de blir bedt om å vurdere det aller viktigste spørsmålet:

Re som egen selvstendig kommune.

Igjen vil vi si at politikerne i Re er heldige. Dere har innbyggere som engasjerer seg, bryr seg om hvordan vi har det – og lurer på hva som kan gjøres for å få det enda bedre. Slik skal det være i et demokrati.

Knut M. Høydal


 

Les også: Ringerunden er i gang – hvilken retning velger du?

Les også ReAvisas oppsummering av folkemøtene: Pilene peker i alle retninger.

Les også om Re kommune – som setter rekord i den korteste levetida for en kommune gjennom hele norgeshistorien.


 

Det har vært en sommer og nå en høst med mye snakk om hva vi i Re mener om byene rundt oss.  Hva med byfolks holdning til Re? Se ReAvisas utenriksreportasje her:


 

Her kan du lese mer om temaet kommunesammenslåing – og her finner du flere leserinnlegg om dette og andre tema.


 

– ANNONSE –