Heming Olaussen (SV): – Dette er ikke så dramatisk for Re

ReAvisa_Heming_Olaussen_002

RE SV: Heming Olaussen (SV) har kjempa for et sjølstendig Re gjennom de to siste periodene – her fra lokalvalgkampen i 2011. Foto: Stian Ormestad.

LOKALPOLITIKK I RE: Mens panikken sprer seg, maner Heming Olaussen (SV) til ro.

Trenger Re en ny runde på kommunesammenslåing?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

Store kutt, sammen med stor summer tapt ved å ikke slå seg sammen. Flertallet av de folkevalgte mener det er dramatisk, og går i mot nytt inntektssystem for kommunene – alle partiene, bortsett fra Re Høyre.

En folkevalgt mener vi må holde hodet kaldt, sjøl om det er snakk om millioner av kroner.

– Vi visste at det ville bli en omlegging av inntektssystemet – men ingen kunne vite at det skulle bli så dramatisk: En rein straffereaksjon mot kommuner som velger å ikke slå seg sammen, mener Heming Olaussen (SV).

Det er et såpass drøyt forslag, at det er lite trolig at det går gjennom i Stortinget, sier han til ReAvisa dagen før saken skal diskuteres i kommunestyret, tirsdag 1. mars 2016.

Derfor mener Olaussen at Res folkevalgte må ha is i magen og avvente den endelige stortingsbehandlingen i juni eller rett over sommeren. – Først da har vi fasiten klar om hvordan dette egentlig blir.

– Hva hvis forslaget blir en realitet – er ikke det en dramatisk situasjon for Re kommune?

– Ja, da må vi se på både inntekts- og utgiftssida. Men å ta en ny runde på kommunesammenslåing, rett etter folkets nei? Det er et udemokratisk narrespill!

Uansett vil forslaget – hvis det går gjennom – kun få ett års virkning, spår Olaussen.

– Det er også snakk om overgangsordninger, så ett år vil ikke være en katastrofe for Re kommune, mener Olaussen – som har liten tro på at et inntektssystem, slik det er foreslått, blir stående for framtida:

– Jeg skal, sammen med mange andre, drive valgkamp fram mot 2017 for å få en annen regjering, som gir andre rammebetingelser for kommunene. Og jeg forventer og forutsetter at de rød-grønne partiene i Re – som har flertall i kommunestyret – vil bruke moderpartienes syn som plattform for den lokale politikken. 

– De sier alle klart nei til Sanners utpressingspolitikk.

Da vil det i så fall ikke bli noe flertall for en ny runde på kommunesammenslåing denne perioden. Flertallet i kommunestyret lova å respektere folkets nei i folkeavstemningen, ved kommunestyrevedtak datert 3. november 2015 – se video av debatt og votering her.

Les også: Hvis du trodde folkets nei var enden på visa, må du tro om igjen!

ReAvisa dekker tirsdagens kommunestyremøte. Møtet kan følges fra tilhørerplass i 4. etasje i kommunehuset på Revetal, og det kan også følges på direktesending via Re kommunes nettsider.