Smilefjes til Restauranten

270116_RESTAURANTEN_1

SMILEFJES: Kristina Winther-Sørensen, Roger Noren og Ingunn Sjue kan klappe hverandre på skuldra for en god jobb på Restauranten på Revetal. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: Gjestene blir møtt med et smilefjes ekstra på Restauranten framover.

Fra januar 2016 starta Mattilsynet med smilefjestilsyn på over 8.000 kafeer og restauranter over hele landet. Restauranten på Revetal var blant de aller første som har fått et blidt smilefjes på døra – og på nett.

Hensikten med smilefjesordningen som Mattilsynet nå har startet, er tryggere mat på
serveringssteder, og at hygieneforholdene blir bedre, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

270116_RESTAURANTEN_2

STOLT RESTAURANT-SJEF: Smilefjeset kom kjapt opp på inngangsdøra. Foto: Stian Ormestad.

Roger Noren på Restauranten er akkurat like blid som smilefjeset på plakaten. – Det er bare smilefjeset som teller for oss. Det er der standarden ligger på Revetal!

Smilefjeset kommer kundene tilgode, mener Noren. – Dette er beviset på at Restauranten følger alle lover og regler for mat og renhold: Alt fra nedkjøling, tining, varemottak, renhold og håndhygiene – at vi har et personale med kunnskap og kompetanse.

At sjefen sjøl er kokk av fag, er ingen ulempe. Det gjør at det ikke slurves på det feltet.

Noren er daglig leder og medeier i Restauranten AS. Han mener det er mer moro å lage mat på kjøkkenet, enn å sitte med permer og PC på kontoret. Han jobber litt over en halv stilling som kokk, og resten går med administrativt arbeid.

– Det er en fordel å være mest på gølvet og se hva som skjer. Da ser jeg hvordan alt funker i det daglige og får tatt tak i ting som kan bli bedre med en gang.

Restauranten består av totalt seks årsverk, med fem faste ansatte, to faste ryddehjelper, og fire – fem som kan tilkalles ved større selskaper og arrangement.

Det er ikke noe nytt i å få tilsynssbesøk fra Mattilsynet, og rutinene for kontrollen er heller ikke forandra på. Det nye er at det ikke lenger er stikkontroller, men faste besøk. Resultatet blir hengt opp godt synlig på døra – og publisert lett søkbart på nett.

Resultatet er i form av enten smilefjes, en strekmunn eller sur munn, avhengig av resultatet av tilsynet.

– Smilefjestilsyn er bra for den seriøse delen av serveringsbransjen, som endelig får vist at de holder høy hygienestandard. Og det er bra for publikum som enkelt kan se hvilke serveringssteder som følger regelverket. Smilefjes sier ingenting om maten er god eller sunn, men at maten er trygg, sier administrerende direktør Harald Gjein i Mattilsynet.

Av andre spisesteder i Re, venter Revetal gamle stasjon på besøk, der har ikke kontrollørene vært enda. Pizzavera Revetal har fått en mellomblid strekmunn.

Patricia Knight på Stasjon skal på kurs for å lære om smilefjesordningen til uka. – Vi har ikke hørt noe fra Mattilsynet enda, men de er nok ikke så langt unna, sier hun – og gleder seg til besøk. ReAvisa har ikke lykkes i å få en kommentar fra Pizzavera Revetal.

En kjapp og nysgjerrig gjennomgang viser at flere serveringssteder i nabokommunene har fått laveste score, et surt fjes. På nettsida matportalen.no kan du sjøl søke deg fram.

Smilefjesordningen gjelder ikke for kantiner, matservering på institusjoner, bensinstasjoner eller
storkiosker, men Mattilsynet vil fortsatt føre ordinært tilsyn med alle andre serveringssteder som tilbereder og serverer mat.

270116_RESTAURANTEN_3

ALT I ORDEN: På Restauranten får du trygg mat. Ny kontroll er planlagt om åtte måneder igjen. Foto: Stian Ormestad.