Ungdomsskole-rektor utløste brannalarmen på egenhånd for å slippe mer Jodel-tull

Rektor

ANGREP DIGITALE SPIKK PÅ SIN HELT EGEN MÅTE: – Jeg tror vi fikk tatt brodden av spenninga som bygde seg opp. Det var nok flere elever som hadde mer fokus på når brannalarmen skulle gå, enn skolearbeidet, tror rektor Mona Elisabeth Larsen. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: Digitale spikk på Jodel har gått helt over styr på flere Vestfold-skoler i dag. På Revetal ungdomsskole valgte rektor å angripe rampestrekene på sin helt egen måte.

Jodel er et sosialt medium der brukerne kan være anonyme. På flere skoler har det vært et problem at elever har vedda om å utløse brannalarmen. Brannvesenet tar ikke lett på det.

– Falsk alarm kan føre til at folk mister respekten for brannalarmen. Rømningsrutinene kan bli kraftig svekka, og det kan føre til at man bli mindre aktsom dersom alarmen går, sier Arnt E. Folvik i Vestfold interkommunale brannvesen (VIB).

– Vi tok det som en brannøvelse

Skikkelig galt gikk det da det ble posta det som politiet regna som en trussel mot Greveskogen videregående skole i Tønsberg. Bombegruppa ble sendt fra Oslo og gjennomsøkte skolen, mens elevene ble bedt om å være hjemme.

På Revetal ungdomsskole ble det ingen problemer, bare et ørlite lenger friminutt på formiddagen. Rektor Mona Elisabeth Larsen fikk på morgenkvisten nyss om at det kvelden før verserte et veddemål på Jodel om å utløse brannalarmen på skolen.

Stemningen på skolen var spent fra morgen av, og den ble utløst av at rektoren sjøl trykte på knappen så brannalarmen ulte. Alt var avklart med teknisk etat i Re kommune, der vaktmesteren hadde ringt til brannvesenet i forkant for å varsle om hva som var på gang.

– Vi tok det som en rein brannøvelse, sier rektor til ReAvisa. Brannalarmen ble utløst rett før det likevel var friminutt, så minimalt av skoletida gikk tapt. Alle elevene måtte ut i friluft som ved en vanlig brannøvelse – og så bar det inn igjen for å fortsette undervisningen som normalt.

– Jeg tror vi fikk tatt brodden av spenninga som bygde seg opp. Det var nok flere elever som hadde mer fokus på når brannalarmen skulle gå, enn skolearbeidet, tror rektor Mona Elisabeth Larsen.

– Spesielt kjedelig er det for 9. trinn som hadde skrivedag i norsk, derfor var det om å gjøre å roe ned stemninga, forteller hun.

Fikk fullført skrivedagen i fred og ro

Etter at rektor sjøl hadde utløst brannalarmen, ble det ikke noen flere brannalarmer på ungdomsskolen i dag. Men Jodel bekymrer likevel – også på Revetal ungdomsskole. Lærere og ledelse ser at appen kan brukes til å plage medelever.

– Netthets bekymrer oss. Vi følger med på det ungdommen er opptatt av, og det dukker opp slike anonyme apper nå og da. For oss er det viktig å fokusere på holdningene blant ungdommene som bruker appen.

Derfor sender rektor ut en epost i kveld med en oppfordring til alle foreldre om å følge med, og være tilstede på nettet der det skjer. – Og vi oppfordrer selvfølgelig ungdommene å tenke seg godt om.

I dag fikk hvert fall rektor roa ned elevene, og styrt fokuset tilbake på læring.
– 9. trinn fikk fullføre skrivedagen sin i ro og mak, sier en fornøyd Revetal-rektor.

Les mer om Revetal ungdomsskole.