«Tidenes løftebrudd»? – En drøy påstand, mener ordfører Hillestad

ReAvisa_Thorvald_1LOKALPOLITIKK I RE: Morten Stordalen (FrP) krutta på i kommunestyret. – Vått krutt, mener ordfører Thorvald Hillestad (Sp).

Ordfører Thorvald Hillestad (Sp) mener at Morten Stordalen (FrP) sin påstand om «tidenes løftebrudd fra Senterpartiet» ikke kan stå uimotsagt.

Les også: – Det er ikke med lett hjerte vi gjør dette

Stordalen kom med uttalelsen fra kommunestyrets talerstol tirsdag 24. februar 2015, under debatten som førte til vedtak om å innføre eiendomsskatt i Re fra og med neste år.

– Å kalle det «tidenes løftebrudd» er å ta rimelig hardt i, mener Hillestad som siterer programmet Senterpartiet i Re gikk til valg på for perioden 2011 – 2015:

– Der står det at Re kommune har økonomiske utfordringer, men at Senterpartiet vil prøve å løse dem uten eiendomsskatt.

– Så har det seg sånn at denne innføringen vil gjelde fra og med 2016, og vi har ikke lova noe om 2016 – programmet gjelder for 2011 til 2015. Det har hele tida vært uaktuelt å innføre eiendomsskatt i denne perioden, akkurat som vi har lova.

– Sånn sett har jeg en god samvittighet for å stemme for eiendomsskatt, forklarer Hillestad til ReAvisa.

– I programmet for 2015 – 2019 foran høstens valg, vil Senterpartiet i Re si ja til eiendomsskatt?

– Det skal diskuteres i arbeidet med utforming av progam, forteller Hillestad som er ganske sikker på at det ender med et «ja».

– Det blir jo litt smør på flesk nå som det er vedtatt svart på hvitt av kommunestyret, med Senterpartiets stemmer.

Hillestad mener at det lå i korta at eiendomsskatten kom da skolestrukturen ble beholdt før jul, og at den er en forutsetning hvis Re kommune endelig skal få gjort noe skikkelig med ungdomsskolen.

– Alle skjønner vel at vi har kommet til et vanskelig valg, spesielt i forhold til skolene. Jeg har inntrykk av at folk flest synes det er ok med eiendomsskatt så lenge det er øremerka til skole, enten det er nybygg eller vedlikehold.

– Du har sjøl vært en hardnakka motstander av eiendomsskatt, og hovedargumentet var at det var lett å innføre, men vanskelig å kvitte seg med – uansett hvor mye øremerking?

– Ja, det er ikke mange kommuner som klarer å kvitte seg med eiendomsskatten når den først er innført, så den faren er absolutt tilstede også i Re, innrømmer Hillestad.

– Men det blir opp til nye kommunestyrer i framtida å bestemme, satsen skal opp til vurdering hvert år. Den kan både settes opp, og den kan settes ned til null.

– Vedlikeholdsbehovet er neppe borte og gjelda er ikke nedbetalt i 2018, akkurat. Så det kommer an på hva kommende kommunestyrer finner på for noe lurt av inndekning.

– Men det er klart, dette er ikke en ønskesituasjon.

Som et siste stikk til Stordalen lurer Hillestad på hvordan Re kommune skal få regnestykket til å gå opp – uten eiendomsskatt.

– Har Stordalen en veldig lur løsning han sitter på så vi slipper utenom eiendomsskatt, er ikke jeg vanskelig å be, sier Hillestad.

Morten Stordalen (FrP) sier til ReAvisa at han fortsatt står på formuleringen om løftebrudd, og at han så langt i fra fyrer med vått krutt.

– Det holder ikke at regninga kommer i 2016. Det har ikke noe å si at eiendomsskatten innføres fra og med neste år sålenge vedtaket er fattet i denne perioden. Det er et løftebrudd, gjentar Stordalen.

– Denne forklaringen må Thorvald enda lenger utpå landet med. Sjøl her utpå landet i Re, mener Stordalen.