Ville du fått mat servert herifra?

ReAvisa_sjukehjem_tilstand_012_manipulert_2_NETT

MUSEFELLE I MATHEISEN: I matheisen på Re sykehjem står det alltid ei musefelle med fersk ost. Foto: Stian Ormestad.

VÅLE: Muselort i kjøleskap, musefeller i matheisen og over hele kjøkkenet, mat utgått på dato, og påstander om uforsvarlig drift av Re sykehjem.

ReAvisa tok med en bunke med bilder og påstander om eldreomsorgen i Re som er samlet sammen i løpet av høsten, og viste fram til rådmann i Re, Trond Wifstad.

Les også: Nei, hva skal jeg si om dette da?

Info er samlet sammen etter prat med pårørende, ansatte og tillittsvalgte, interne brev- og epost-utvekslinger ReAvisa har fått innsikt i, med mer.

Det tegnes et dystert bilde av eldreomsorgen i Re, spesielt Re sykehjem i Våle – som denne saken dreier seg om.

20121028_174329_NETT

MUSELORT OVERALT: Til og med i kjøleskapet er det muselort, som de ansatte prøver å rekke og vaske bort i en allerede hektisk hverdag. Foto: Stian Ormestad.

ReAvisa sitter på bilder av muselort over hele avdelingskjøkkenet på sykehjemmet – ikke sentralkjøkkenet, til og med i kjøleskapet er det muselort. I matheisen står en musefelle med fersk ost, for å friste mer enn maten som skal serveres.

I kjøleskapet er det mye mat som har gått ut på dato for ukesvis, månedsvis, eller åresvis siden.

Det advares mot feilernæring og underernæring. Feilmedisinering og kanskje ingen medisinering i det hele tatt, fordi rette fagpersonell ikke er på vakt.

Presset er stort på Re sykehjem, og de ansatte rekker ikke alt det de skal gjøre. Fraværet stiger, og belastningen blir større på dem som blir igjen på jobb. Det er en ond sirkel.

Brudd på rutiner i forhold til avvik: Avvik blir ikke lest, ikke kvittert ut, ikke tatt tak i, mener en vikar som har slutta å ta vakter i protest.

ReAvisa_sjukehjem_tilstand_008_NETT

Ødelagt utstyr stables inn på ødelagte toaletter. Det skal ha vært fare for liv og helse når gammelt medisinsk utstyr bryter sammen, får ReAvisa fortalt med historier som eksempler.

Er dette sjeldne unntak, eller er det i ferd med å bli en vane? Er det riktig at avvik ikke blir rapportert oppover i systemet, slik at grunnlaget rådmann styrer utifra og politikerne gjør vedtak utifra ikke stemmer med virkeligheten?

Mye tyder på at mye er blitt tatt tak i – noe mens ReAvisa har samlet info, noe etter at ReAvisa la info fram for rådmann og virksomhetsleder.

Les mer om saken i ReAvisa på papir desember 2012.

,