Re-torvet ble røyklagt

ReAvisa_Alliance_020_NETT

GÅR GJENNOM OPPLEVELSEN: Etter testen ble det en prat og gjennomgang av opptak i en røykfull gang på Re-torvet. De ansatte er glad for tiltaket, og mener tåkesikringen vil være en trygghet for dem og kundene. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: Etter to ran på kort tid har gullsmeden på Revetal sikra seg. Prøver noen seg igjen, går ransforsøket opp i røyk.

Tåkesrikring, kalles systemet – raneren vil ikke finne veien ut.

– Dette blir bra, det er en trygghet, sier Elin Holtung sammen med de andre ansatte på Alliance optikk AS Monica Øiseth, Erikka Grytnes, Tove Smidsrød, May Zannas og Terese Ødegaard.

De setter pris på at arbeidsgiveren tar de voldsomme hendelsene på alvor, der en sleggemann har kommet inn i butikken og knust glass for å få med seg smykker og andre verdisaker.

ReAvisa_Alliance_004_NETT– Det er en trygghet for hele senteret, de andre butikkene og ikke minst kundene våre her på Re-torvet, sier Hallvard Knotten på Meny Revetal.

Han hadde jobben med å varsle kunder som kom forbi om at det var en øvelse. Brannvesenet var på tråden, i tilfelle brannalarmen gikk – og det gjorde den.

For fredag morgen 19. oktober ble den nye ranssikringen testa ut:
En automatisk ransalarm spyr ut masse tjukk røyk som tåkelegger butikklokalet.

– Det har skjedd ett ran i Norge i en butikk med dette systemet, forteller Snorre Strøm, daglig leder i Protect Norge AS.

I det forsøket stakk raneren for å komme seg unna røyken, og fikk ikke med seg noenting.

– I utlandet har det vært flere forsøk, men ingen har lykkes. Det blir umulig å gjøre det raneren har tenkt til, på grunn av sikten – og ofte på grunn av sjokket når røyken velter ut.

ReAvisa_Alliance_007_NETTOver høytaleranlegget i butikken sier en stemme at røyken er ufarlig, at man skal puste normalt, og at politiet er på vei. På veggen inn til butikken er det satt opp flere gule lapper med varsel om sikringssystemet.

– Vi så oss nødt til å gjøre noe, sier Terese Ødegaard, daglig leder på Alliance optikk AS. – Vaktselskapet anbefalte dette systemet, som en preventiv effekt.

De ansatte sto bak disken da alarmen ble utløst.
– Alt forsvant i tåka, det tok ikke lang tid før sikten var borte.

ReAvisa_Alliance_015_NETT

UT AV TÅKA: Terese Ødegaard, daglig leder ved Alliance optikk AS på Revetal, kommer ut av den røyklagte butikken sin. Foto: Stian Ormestad.