Denne gjengen står klare til å ta deg i mot i dag: – Noen kommer ens ærend for ertesuppa

UTSTILLERE OG DUGNADSGJENG: Nærmere tredve totalt er i sving med Salgsmesse på Hjerpetjønn vel i dag lørdag 18. november 2023. Her er de aller fleste av dem, både utstillere og dugnadsgjeng, samla til et bilde før markedet åpner, på Thorils plass. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Snart er det tjue år siden markedet ble arrangert første gang, og dette er blitt en av tre hovedinntektskilder. – Det er viktig å få penger inn, så vi kan gi penger ut.

Les ReAvisa på papir november 2023 – gratis!

Her finner du ReAvisa – sjekk alle hentesteder i Re og omegn.

Anne Lise Skaug har vært med i saniteten siden 2007, og markedet ble arrangert ett eller to år før det. – Vi må nesten få gått tilbake i arkivene for å få sjekka ut det, sier Anne Lise, leder i Hjerpetjønn sanitetsforening.

Det ligger jo an til et 20-årsjubileum snart. Det har vært snart tjue år med gode inntekter til gode saker.

Her møtes bygdefolket

SOSIALT: En av tre viktige inntektskilder for saniteten, men også en viktig møteplass, forteller Anne Lise Skaug, leder i Hjerpetjønn sanitetsforening, om Salgsmesse på Hjerpetjønn vel i dag lørdag 18. november 2023. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Dette, pluss fastelavnris og lotteri, er våre viktigste inntektskilder, forteller Anne Lise til ReAvisa. Vi er innom Hjerpetjønn vel litt før årets salgsmesse åpner. Det er hektisk aktivitet.

– Det viktigste er kanskje likevel det sosiale, og det er jo mest derfor vi arrangerer dette. Som du ser: Her har det allerede kommet noen, og flere sitter her så å si hele dagen.

– Her møtes bygdefolket.

Varm velkomst til vellet

14 utstillere skal få det aller siste på plass, og et titalls fra saniteten stiller opp i kiosk og på deres egen stand, der det er lotteri, blant annet. – Jeg tok en runde med kaffi til alle i sta.

– Da er det moro at alle skryter av hvor koselig det er å komme hit til oss, sier Anne Lise på vegne av dugnadsgjengen sin. Servicen er upåklagelig. Men én «klage» kommer.

Velkomsten til vellet er nesten litt for varm: – Lefsene svetter!

Utfyller hverandre perfekt

TIL HVERDAG OG FEST: Lefseselger Wenche Olsen fra Sandåsen i Tønsberg selger lefser av flere slag: Hverdagslefsene? Det er ikke så mye godt i dem. Festlefsene? Der er det ikke spart på noe! Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Kan vi sette ned temperaturen litt?, lurer Wenche Olsen på, hun selger hjemmelagde lefser og kransekakestenger – men de smelter og svetter i det gode og varme lokalet.

– Men da er det ikke stort å klage på, sier Wenche og ler godt. Hun er en stamgjest på stand her, med sine to faste produkter som utfyller hverandre perfekt:

– Lefser, da trenger jeg masse eggeplommer og får eggehvite til overs – som jeg bruker i kransekakestengene. Kan’ke helle det i vasken, heller!

Givende av flere grunner

Sanitetsdamene har forberedt salgsmessa helt siden fredag morgen. Det går med mange dugnadstimer. Leder Anne Lise Skaug har sitti pal med PC på fanget flere dager:

– Det er stress, og det er moro! Info skal hentes inn, og info skal sendes ut. Alt skal klaffe. Vi har lister og må ha folk til alt som skal gjøres.

– Det er veldig givende, mest fordi det er sosialt og det skjer noe, folk møtes. Men også givende, fordi det gir penger i kassa.

Over 100.000 kroner til gode formål

SISTE INNSPURT: Vigdis Mørken har kontroll på ertesuppa og utstillerne får alt på plass, rett før Salgsmessa åpner. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

STRØMMER PÅ: Kundene kommer fra første sekund av åpningstida. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Vi må jo finne på saker og ting for å få penger inn, så vi kan gi penger ut, sier Anne Lise og ler. Nå nylig ga Hjerpetjønn sanitetsforening 10.000 kroner til julegaveinnsamlinga i Re.

Annen spons i det siste er bidrag til nye møbler og projektor på Hjerpetjønn vel, de bidrar til nasjonale fond for forskning på kvinnehelse, med mye mer.

Hjerpetjønn sanitetsforening gir godt over 100.000 kroner til gode formål, lokalt og nasjonalt, bare i år.

Stor dugnadsinnsats

Salgsmessa bidrar stort til inntektene, og det er snakk om millionbeløp totalt gjennom snart tjue år. Det ligger en stor dugnadsinnsats bak.

Den første som var på plass i dag, på den store markedsdagen, var Vigdis Mørken: Hun var på plass klokka 07.30 for å koke erter.

– Jeg er huka inn som ertesuppekoker, sier Vigdis og ler godt. Sammen med Signe Svinsholt står de for en viden kjent ertesuppe.

Mat er veldig populært

INTIMT: Et lite, lokalt og trivelig marked. Totalt 14 stands, der mange kommer år etter år, og noen nye som blir tatt godt i mot. Kundene kommer også igjen, år etter år. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Det er nok de som kommer ens ærend for å spise ertesuppe, sier Anne Lise. – Mat er populært, både det vi har i kiosken, og det som selges på stands.

– Sylter, lefser, kaker, ramser Anne Lise opp. I tillegg er det kranser og flotte gaver. Alt dette kan man sette jul- foran, men er det egentlig et julemarked?

– Ja, det har jeg stussa på også, sier Anne Lise og ler, – helt siden jeg ble med i 2007. Men navnet er «salgsmesse», og ikke «julemarked».

Thorils plass

– Det er mange her som kjøper inn til jul, så vi kan godt kalle det «julemarked», sier Anne Lise og ler godt. I så måte det første av en rekke julemarked her i Re.

Mangeårig leder av Hjerpetjønn sanitetsforening Thoril Svinsholt var en stor pådriver i alle år. Hun døde i fjor våres. I solveggen står en benk, på det som er blitt «Thorils plass».

– Salgsmessa var en felles ide, men Thorild var veldig driftig og holdt i trådene, forteller sanitetsdamene som samler sammen alle på markedet for et fellesbilde på «Thorils plass».

Salgsmessa på Hjerpetjønn vel holder åpent fra klokka 11.00 til 16.00 i dag, lørdag 18. november 2023.

LOTTERI: Hjerpetjønn sanitetsforening har en stand sjøl, også. Der det blant annet selges lodd med flotte premier. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Sjekk også: Juleforberedelsene er godt i gang.

Les ReAvisa på papir november 2023 – gratis!

Her finner du ReAvisa – sjekk alle hentesteder i Re og omegn.

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Les mer om skoler i Re.

, , ,