Gjenåpning: – I dag kan vi gå ut og være sammen uten å være redd for å komme hverandre for nære

Regjeringa fjerner alle forskriftsfestede tiltak mot korona, som krav om munnbind, en-meter’n og plikt til isolasjon ved sjukdom. Rådet er å holde seg hjemme nesten som ved annen sjukdom.

Les også:  – La det bli bra – for alle!

12. februar 2022, nøyaktig en måned før vi runder to årsdagen for de første korona-tiltakene ble satt inn 12. mars 2020, tas hverdagen tilbake.

– Viruset utgjør ingen stor helserisiko for de fleste av oss. Vi er godt beskyttet av vaksiner og omikron viser seg å være mindre farlig, derfor er vi ikke tjent med å skyve pandemien ut i tid, sier statsminister Jonas Gahr Støre (AP) på dagens pressekonferanse.

– Dette krever solidaritet og sunn fornuft

– Men vi veit at noen, ganske mange, er engstelige. Noen trenger fortsatt å holde avstand, sier statsministeren. Derfor er det utarbeida egne råd for de uvaksinerte og folk i risikogrupper, og de som bor sammen og har kontakt med folk i disse gruppene.

– Dette krever solidaritet og sunn fornuft av oss alle – respektere dette, er statsministerens oppfordring. Han understreker at sjøl om pandemien er over i en annen fase, så er mange er fortsatt prega av den:

Noen har mista sine kjære, noen har mista jobb og livsverk, elever har mista normale skoleår. Flere har fått det tøft psykisk, flere har falt fra fritidsaktiviteter – nå må vi ta møteplassene tilbake, også her i Re.

GJENÅPNING: Statsminister Jonas Gahr Støre (AP). Foto: Statsministerens kontor.

Vaksinering vil fortsatt være viktig, det er også sånn at også omikron-varianten av viruset kan gi alvorlig sjukdom for noen.

Beredskapsplan for nye smittebølger

– Vi har som fellesskap stilt opp for de som ble rammet, og vi skal fortsette med det, sier statsministeren. Han vil at vi alle skal se og støtte dem som er ramma.

– Samtidig må vi være forberedt på at det kan komme nye varianter og nye smittebølger. Derfor er det utarbeida en beredskapsplan.

– Men i dag kan vi gå ut og være sammen uten å være redd for å komme hverandre for nære.

På Regjeringen.no finner du råd som gjelder nå (ekstern lenke).

GRØNT LYS: Regler forsvinner og råd blir gjeldende. Korona-tida ser ut til å gå mot slutten, der vi heller skal lære oss å leve med viruset. Vaksiner vil fortsatt være viktig, understrekes det i dagens pressekonferanse. Foto: Stian Ormestad.

Les mer om korona-tida i Re.